Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

İDEAL GRAFİK EĞİTİMİ nasıl olmalıdır?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

zozz

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
20 Eki 2008
Mesajlar
131
Tepkime puanı
2
Sayın Zozz,
İdeal grafik eğitimi nasıl olmalıdır sorusuna verdiğiniz cevapta, "okullar gerekli değildir, eğitim için internet yeter, herkes kendisini kendi kendine eğitsin ve geliştirsin" şeklinde bir açıklama yaptığınızı anlıyorum.

Kendinizi de "mektepsiz olarak yetiştirdiğinizi, hem grafiker, hem web programcısı hem de web tasarımcısı" olduğunuzu söylüyorsunuz ve "benim diyen grafikeri silip yeniden çizerim" diyorsunuz. Bu sözünüz üzerinde "yeniden düşünmenize gerek olmadığını ve sözünüzde ısrarlı" olduğunuzu belirtiyorsunuz.

Doğru mu anlamışım?

Sayın hocam
İlk paragrafınız; Hayır kesinlikle. ben programcılık okudum. internet için verilenler örnektir.
.(Edep, Ahlak Toplum karşısında duruş vs Hariç!)okulun öğrenciye verdiği tek şey giriş aşaması.. demişim zaten.
internet bir örnektir.Asıl sonuç tecrübedir. tecrübeyle alacaklarınızdır. Ve hiç kimse ben tam donanıma sahibim çünkü okulunu okudum diyerek kenara çekilemez.

Tasarım Grafik tamamen bir sanattır, kişisel yetidir,bunu hiç kimse hiçbir şekilde öğretemez.

Ayni yazıyı baska konuyada gönderdim
GS vs okumamama rağmen ,ya da elimde bununla ilgili diploma olmamasına rağmen bu işin eğitimini almış bir çok kişiden daha tecrübeliyim daha iyiyim. Bu benim iddiamdır. Güzellik görecelidir. Önemli olan ne bildiginiz, hangi eğitimi aldığınız değil, karşıya ne verebildiğinizdir.
Saygılar
 

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.fcagla.com
Sayın hocam
İlk paragrafınız; Hayır kesinlikle. ben programcılık okudum. internet için verilenler örnektir.
.(Edep, Ahlak Toplum karşısında duruş vs Hariç!)okulun öğrenciye verdiği tek şey giriş aşaması.. demişim zaten.
internet bir örnektir.Asıl sonuç tecrübedir. tecrübeyle alacaklarınızdır. Ve hiç kimse ben tam donanıma sahibim çünkü okulunu okudum diyerek kenara çekilemez.

Tasarım Grafik tamamen bir sanattır, kişisel yetidir,bunu hiç kimse hiçbir şekilde öğretemez.

Ayni yazıyı baska konuyada gönderdim
GS vs okumamama rağmen ,ya da elimde bununla ilgili diploma olmamasına rağmen bu işin eğitimini almış bir çok kişiden daha tecrübeliyim daha iyiyim. Bu benim iddiamdır. Güzellik görecelidir. Önemli olan ne bildiginiz, hangi eğitimi aldığınız değil, karşıya ne verebildiğinizdir.
Saygılar

Sevgili Zozz kardeşim;

Aşağılık kompleksi olan kişiler kendisine zarar verirler,kendilerini küçük görürler, ezik görürler, güçsüz görürler, bu da onları daha beceriksiz yapar...

Büyüklük kompleksine sahip olanlar hem kendisine hem de çevresine zarar verirler. Kibir; dinimizde de kusurlu bir davranış ve giderilmesi gerekli bir insan hastalığı olarak görülmektedir.

Bu nedenle padişahlara bile kibirli olmaması öğütlenerek çok kasılma padişahım, senden büyük Allah var uyarısı zaman zaman yapılmıştır.

Tasavvuf geleneğimizde ise yerini ve haddini bilmeyenlere "edep yahu" denilerek görgü ve nezaket kurallarına uymaya davet edici uyarılar yapılmıştır.

Argo deyimde ise; "sen seni bil sen seni, bilmez isen kendini, patlatırlar enseni " gibi esprili fakat anlamlı ikazlar yapılır.

İnsanoğlunun kendini kontrol edeni, kibire ve kendini beğenmişliğe prim vermeyeni makbuldür ve böyle kişiler olgun kişi sayılır.

Olgun olmayan kişiler kendilerini dünyanın merkezi sayarlar (egosantrizm), ben merkezci (solipsist) olurlar, benim dediğim doğrudur, ben şu kadar iyiyim, bu kadar büyüğüm derler başkalarını takdir etme konularında cimri, kendilerini takdir etme konularında cömert olurlar.

Bu kişiler kolay yanlış yaparlar ve kırıcı olurlar.

Fazla alçak gönüllü olmak da iyi değildir, Cenap Şahabettin demiş ki;

"Fazla tevazu göstermeyin gerçek sanırlar" Yani, fazla alçalırsanız gerçekten alçak biri sanırlar...

Yıllardır edindiğim tecrübeler gösterdi ki; çizgiyi geçenlere, az bildiği halde çok biliyormuş gibi gözükenlere, haddini bilmeyenlere yanlışlıklarını göstermezsek, onlar bu yanlışlarına devam ederek hem kendilerine hem de çevrelerine zarar vermeye devam ediyorlar.

Bu bakımdan şu aşağıdaki uyarıları yapmayı bir insanlık görevi sayıyorum;

1-Şiir yazmakla grafik tasarım yapmak asla karşılaştırılamaz. Grafik tasarım da bir sanat olmakla birlikte tıpkı mimarlık gibi daha çok siparişe dayalı bir sanattır ve dünyada TRADE-ART olarak nitelenir, ticari sanat demektir.
2-Dünyada Edebiyat fakülteleri vardır ama şiir fakülteleri yoktur. Buna karşılık grafik sanatlar fakülteleri veya bölümleri vardır.
3-Şair yetiştirme dersaneleri veya kursları yoktur ama, grafiker yetiştirme dersaneleri veya kursları vardır.
4-Şairler yazdığı şiir başına ücret veya maaş almayabilirler ama, grafikerler alırlar...

Bu bakımdan şair-grafiker karşılaştırmanızı uygun görmüyorum ve bu karşılaştırmayı yapabilmek için gerekli BİLGİ BİRİKİMİNE ve KÜLTÜRE SAHİP OLMADIĞINIZI düşünüyorum.

Şairlik ve edebiyatçılık daha çok reklamcılığın METİN YAZARLIĞI veya REKLAM YAZARLIĞI dalında işe yaramaktadır, fakat bir çok reklamcı der ki; HER ŞAİR REKLAM YAZARI OLAMAZ, bunun için AYRI BİR REKLAMCILIK TEZGAHINDAN GEÇMESİ LAZIMDIR.

BU bakımdan, şairlik, reklamcılık, grafikerlik gibi konularda TEORİK DÜZEYDE AHKAM KESEBİLMEK için çok yüksek bir tecrübe, geniş bir bilgi birkimi ve DERİN BİR REKLAMCILIK KÜLTÜRÜ gerekir.

Gelelim grafiker ve grafik tasarımcı kelimelerindeki anlamsız sürtüşmelere;

1-Elli kere yazdım; GRAFIKER kelimesi ALMANCADIR, GRAFIK TASARIMCI (Graphic Designer) İngilizce'dir.
2-1957'de Türkiye'de açılan Bauhouse Alman Endüstriyel Uygulamalı Sanatlar Okulunun hocalarının Alman olması nedeniyle, bu deyim bize Almanca'dan gelip CUK diye oturmuştur.
3-Almanya'da grafikerler diplomalı ve diplomasız gibi İKİYE AYRILIR ve DİPLOMALILAR, diplomasızdan daha çok maaş alır veya daha çok parça başı ücret alır.
4-Almanya'da kimse cahil değildir, okula ve eğitime saygılıdır, okul düşmanlığı etmezler ve EĞİTİME GÜVENİRLER... LAĞIMCILIĞIN bile OKULU VARDIR. bizdeki cahillerin yaptığı gibi diploma gereksizdir diyenlere ALKIŞ TUTULMAZ. Diplomasız grafikerler sınava girip SERTİFİKA alırlar.
5-Türkiyede eğitime güvensizlik var diye EĞİTİMİ gereksiz saymak, ekmeğe hile katılıyor diye ekmek yararsız bir besindir demeye benzer.
6-Türkiyede kurnaz grafikerler, BİLGİSAYAR OPERATÖRÜ olduklarını örtbas etmek için ve TASARIM BİLMEDİKLERİNİ kibarca KAMUFLE ETMEK için, biz GRAFİKERİZ deyip, gerçek GRAFİKERLERİN "TASARIMCI GRAFİKER" olduğu saçmalığını yaymaktadırlar. OYSA, tasarımcı grafiker/yaratıcı grafiker/sade grafiker/pilav üstü grafiker gibi deyimler kasıtlı olarak akıl karıştırıcı ifadelerdir. Buna inanmak da cehalettir.

Gelelim PİYASA ve PATRON konusuna;

1-Grafikerleri Kan içici olarak görmek ve göstermek hainliktir, küstahlıktır ve tüm grafikerler bu deyimi kullananlara hakaret davası açabilir. Yasal olarak bir meslek grubu üyelerine BU KADAR AĞIR HAKARET EDİLDİĞİNİ İLK KEZ SİZİN SAYENİZDE DUYDUM.
2-BU sitedeki grafik tasarımcılar TASARIMLARINDA ne kadar ÖZGÜRDÜR konusunu okuyanlar orada grafikerlerin güzel tasarımlarını cahil patronlar ve müşteriler bozuyorlar ifadelerini de görmüşlerdir.
3-Bu da demektir ki; şairlerin güzel şiirlerini patronlar bozuyor gibi bir müdahale şairler için söz konusu değildir ve şiir ile grafik bu nedenle de KIYASLANAMAZ.
4-Yine bu demektir ki; piyasayı berbat eden PİYASAYI ELİNDE BULUNDURAN CEHALET'tir, bu da CAHİL GRAFİKERLERİ ÜRETMEKTEDİR.
5-BU CAHİL PİYASA; cahil grafik patronu+cahil müşteri+cahil grafiker üçlüsü ile BERBAT GRAFİK TASARIM TASARIMLAR sonucunu ve GRAFİK KİRLİLİĞİNİ doğurmaktadır.
6-BU berbat grafik tasarımları yapanların içinde asla ve asla GRAFİK EĞİTİMİ ALMIŞ GERÇEK GRAFİKERLERİ GÖREMEZSİNİZ veya yüzde 5 i geçmez. 95 i ise eğitimsiz grafikerdir. BU BİLE SİZİN TEZLERİNİZİ ÇÜRÜTMEYE YETER.

Gelelim WEB konusuna;

1-İyi bir web sayfası 3 kişilik bir ekiple yaratılır; a) Programcı b) web tasarımcı c) sanat yönetmeni... Bazen a ve b kişileri yeterli olabilmektedir, hesaplı olsun diye c maddesine gerek duyulmaz.

2-Türkiyede nasıl ki eğitimsiz grafikerler ben grafikerim diyorsa ve berbat tasarımları ucuzcu müşterilere yapıp üç beş kazanıyorsa...

3-Sadece programcı olanlar da hazır template grafik tasarımlar üzerinde program yazarak kendilerine web master, web dizayner, web tasarımcı diyorlar...

4-Üstelik bu da yetmiyor, bazıları HİÇ EĞİTİMİNİ ALMADIKLARI konularda, SANATIN HER ALANINDA BİLGİ ve YETKİ sahibiymiş gibi GRAFİK TASARIM, ŞİİR vs. konular üzerinde bilip bilmeden konuşma hakkını kendinde görüyorler ve BİLENLERE SAYGISIZLIK EDİYORLAR...

5-BU DA YETMİYOR "benim diyen grafikeri siler, yeniden çizerim" diyebilecek kadar iddialı ifadeler kullanmaya cüret ediyorlar...

Sayın Zozz;
YAZDIĞINIZ gibi ; OKUL Edep, Ahlak Toplum karşısında duruş vs veriyorsa, VE okul okuyanlar bunları BİLİYORSA....

Görüşlerinizi ve iddialarınızı BU MEKTUBUM IŞIĞINDA ve EDEP ve AHLAK kavramları dahilinde YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMENİZİ DİLERİM.
 
Son düzenleme:

zozz

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
20 Eki 2008
Mesajlar
131
Tepkime puanı
2
haklısınızdır.. doğru söze ne hacet
 

neptune

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
53
Tepkime puanı
0
Ben niye okuyamadım çünkü kara kalem çizimim yok. Yetenek sınavını geçemem. :( Yeni bir soru ekleyeyim. Sizce iyi ve yetişmiş grafikerin mutlaka kara kalemi olmalımı? Olmazsa ondan grafiker olmazmı? Eğer olursa neden sadece kara kalemi olanlar girebiliyor okula? Görsel zevki ve yaratıcılığı olan yüzlerce grafiker neden okulunu okuyamıyor?

öncelikle bu konu üzerinden tartışılmalı çünkü işin ucu buraya dayanıyor. alaylılar istemezler mi renk, ışık, desen, gölge, perspektif dersleri almayı. gerçekten nitelikli bir eğitim imkanına kavuşmayı? elbette birçoğu bunu fazlasıyla istiyor.

ama birçok insan en doğal hakları olan kaliteli eğitimden bile bile mahrum bırakılıyor. neden? çünkü yüzlerce kişinin başvurduğu sınavlarda, belirlenen bir günde, verilen belli süre içinde diyelim ki yunan heykeli anatomisini telaşla, heyecandan ter basarak çabuk çabuk ama buna rağmen düzgün, yani kendisini ilk 30 kişinin içine sokacak kadar düzgün çizemedikleri için.

resmen yüzlerce yetenekli ve bu eğitimi hak edecek genç en doğal haklarından mahrum bırakılıyor, yok ediliyor. buna rağmen mesleklerini yapmaya çalışıyor ve bazı şanslı kişilerce aramıza yer yok siz bu işin korsanısınız gibi laflar ediliyor.

onlar da ışık, gölge, desen vb. öğrenmek istiyor ama öğrenemiyorlar, öğretilmiyor, bilgiden yoksun bırakılıyorlar, milyarlarca lira tutan kurslar bunu öğretmiyor, kitaplar internet siteleri üstünkörü bilgiler sunuyor. kendi çabalarıyla yollarını düşe kalka çizmeleri gerekiyor. ve sebebi, belli bir süre içinde yunan heykeli anatomisini binbir telaş ve heyecanla çizememeleri, çizseler de ilk otuz kişiye girecek kadar çizememeleri.

bence gsflere giriş koşullarında düzenleme gerekiyor hem de acilen.

yoksa grafik tasarım mesleği için elverişli olan alaylılar, iki photoshop filtresi öğrenip uyumsuz renklerle olmayacak fontlarla iş çıkaran kişilerle aynı kefeye konmaya devam edecek ve işte vahim olanı da bu.
 

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.fcagla.com
öncelikle bu konu üzerinden tartışılmalı çünkü işin ucu buraya dayanıyor. alaylılar istemezler mi renk, ışık, desen, gölge, perspektif dersleri almayı. gerçekten nitelikli bir eğitim imkanına kavuşmayı? elbette birçoğu bunu fazlasıyla istiyor.
ama birçok insan en doğal hakları olan kaliteli eğitimden bile bile mahrum bırakılıyor. neden? çünkü yüzlerce kişinin başvurduğu sınavlarda, belirlenen bir günde, verilen belli süre içinde diyelim ki yunan heykeli anatomisini telaşla, heyecandan ter basarak çabuk çabuk ama buna rağmen düzgün, yani kendisini ilk 30 kişinin içine sokacak kadar düzgün çizemedikleri için.
resmen yüzlerce yetenekli ve bu eğitimi hak edecek genç en doğal haklarından mahrum bırakılıyor, yok ediliyor. buna rağmen mesleklerini yapmaya çalışıyor ve bazı şanslı kişilerce aramıza yer yok siz bu işin korsanısınız gibi laflar ediliyor.
onlar da ışık, gölge, desen vb. öğrenmek istiyor ama öğrenemiyorlar, öğretilmiyor, bilgiden yoksun bırakılıyorlar, milyarlarca lira tutan kurslar bunu öğretmiyor, kitaplar internet siteleri üstünkörü bilgiler sunuyor. kendi çabalarıyla yollarını düşe kalka çizmeleri gerekiyor. ve sebebi, belli bir süre içinde yunan heykeli anatomisini binbir telaş ve heyecanla çizememeleri, çizseler de ilk otuz kişiye girecek kadar çizememeleri.

bence gsflere giriş koşullarında düzenleme gerekiyor hem de acilen.
yoksa grafik tasarım mesleği için elverişli olan alaylılar, iki photoshop filtresi öğrenip uyumsuz renklerle olmayacak fontlarla iş çıkaran kişilerle aynı kefeye konmaya devam edecek ve işte vahim olanı da bu.

xxxxxxxxxxx

Sayın Neptune,
Son zamanlarda yazdığınız yazılarla benim kadar uzatmedan kısa, yalın ve öz yazarak KONUNUN CİĞERİNE GİRİYORSUNUZ, sizi TEBRİK EDİYOR ve TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Yine yazınızın bazı bölümlerini BOLD ile işaretledim.

Yine tekrar ediyorum ve her zaman da edeceğim; bu BOLD ile işaretlediğim eleştiri, sıkıntı ve taleplerinizin çözümü;
tümüyle GRAFİKERLERİN BİRLEŞMESİ, sorunlarına sahip çıkması, haksızlıklara, mantıksızlıklara karşı durması ve MÜMKÜN OLAN HER PLATFORMDA GRAFİKERLERİN SORUNLARINI GÜNDEME GETİREREK çözüm için DEVLET ve ÜNİVERSİTELERLE iş birliği yapmasına bağlıdır.

Yoksa bu Alaylı mı Mektepli mi...? Yetenek mi, Eğitim mi...? Herkes tasarımcıdır, yok değildir ! Sen ne isen O'sun, gerisi hikaye ! Diploma nedir ki, aiyenesi iştir kişinin lafa bakılmaz ! Diplomasız grafiker, grafiker değildir !

gibi kısır tartışmalar, bilimsel olmaktan uzak yargılar sürer gider, yapıcı olmaktan çok yıkıcı olur.

Bütün bunlara SON NOKTAYI KOYACAK bir birliğe ihtiyaç vardır.

Ancak ve ancak, bu GRAFİKER BİRLİĞİ ideal grafik eğitiminin ne olması gerektiğini TÜM TÜRKİYEYE AÇIKLAYABİLİR ve bu İDEAL EĞİTİMİN KOŞULLARINI oluşturabilir.

Yoksa tek başına çıkan cılız sesler, söylenmeler, homurdanmalar bu İDEAL EĞİTİMİ kuramaz.

Grafikerler birbirleriyle uğraşmamalı, sistemdeki bozuklukları gidermeye uğraşmalıdır.

Bir çok sesin bir araya gelerek UYUMLU BİR KORO HALİNDE birleşmesiyle İDEAL GRAFİK EĞİTİMİNİN yolları açılacaktır.

Sizin yazılarınızı ve fikirlerinizi cılız bir ses olarak değil, GRAFİKERLERİN HAYRINA OLABİLECEK gür bir haykırış olarak değerlendiriyorum.

Görüşlerinize katılıyor, saygılar sunuyorum.
 

flamingo1

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
10 Kas 2008
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Sayın Faruk Çağla'ya;
Merhaba.
Ben endüstri ürünleri tasarımcısıyım. 5 sene grafiker-sayfa tasarımcısı-yayın asistanı gibi sıfatlarla çalıştım. En son grafiker aranıyor ilanı veren bir işyerine gittim. "Madem ürün tasarımcısısın. Sen ürün tasarımlarımızı da yap" dediler. Yani tuhaf bir şekilde de olsa kendi mesleğime döndüm. İşyerindeki
Grafik Tasarımcı ile beraber grafik işleriyle de uğraştığım için, eksiklerimi görebilmek ve giderebilmek için sizin yazılarınızı okudum. Çok Faydalı oldu. Şimdi ben de görüşlerimi söyleyeyim.

Üniversitelerdeki ve meslek liselerindeki grafik eğitiminin olumlu yönleri var mıdır?
Aynı eğitimi kendi kendime veya bir ustatdan alabilmiş değilim. Bu yüzden olumlu yönleri vardır.

Olumsuz yönleri nelerdir?
Olumsuz yönlerini ben bilmiyorum.

BU eğitim yeterli midir? Nasıl olmalıdır?
pc programı eğitimi yeterli olmayabilir. Program bilgisi olan yeni nesil hocalar
bu eksiği kapatacaktır.

Okullar az sayıda mezun verdiği için mi okullu grafikerler az sayıdadır?
Okulsuz grafikerler çok olduğu için az gözükmektedir.

Yoksa okullar normal sayıda mezun vermektedir ama, okullu olmayan grafikerlerin sayısı bir hayli kabarık olduğu için mi okullu sayısı az gibi görülmektedir?
Evet.

Okullar yetenek kazandırmaz, aslolan yetenektir. Yeteneği olanın okula gitmesine gerek yoktur, düşüncesi doğru mudur?
Güzel Sanatlar sınavını kazanmak için bile kuru yeteneğime güvenmedim.
1 sene resim atölyesine gittim. Resim konusunda bilgi ve zihniyetim değişti.
Bilgi ve mesleki zihniyet kazanmak için okul en ideal bir yer.

İdeal grafik eğitimi okulda olmaz, usta çırak ilişkisi içinde piyasada olur görüşünü destekliyor musunuz?
Piyasada bilgisini paylaşan veya paylaşmak isteyen bir ustaya rastlamadım. Kim nerede nasıl çırak yetiştirir ve bu eğitim nasıldır bilmiyorum.

Okul bitirmiş grafiker piyasa tecrübesi kazanırsa , okul bitirmemiş ve piyasa tecrübesi kazanmış bir grafikerden daha avantajlı olur görüşü doğru mudur?
Elbette.

Özel kurslarda 2 ayda grafiker yetişiyor ama okullarda 4 yılda grafiker yetişmiyor görüşü doğru mudur? Doğruysa sebebi nedir?
Ben de grafik konusundaki eksik yanlarımı gidermek için işlerimi bir dosyada topladım ve bu kurslardan birine gittim. Kursun öğretmeni: Bana gelmenize gerek yok siz programları öğrenmişsiniz zaten dedi. Demek ki bu kurslar tasarım kursu değil, bana faydası yok. Hem 4 senede öğretilen 2 ayda nasıl öğretilecek... Güzel sanatlara hazırlık kursu 1 sene sürdü. Grafik kursu 2 ay sürer mi?

Grafik okulları aslında pek de gerekli değildir, olmasa da olur diyor musunuz?
Grafikerliği meslek olarak kabul ediyorsak okulu olmalıdır.
Aslında tanımlanmamış çok sayıda meslek var ve onların da okulu olmalıdır..

İdeal Grafik Eğitimi nasıl olmalıdır?
İlk önce okulunu okumakla olur.
 
Son düzenleme:

neptune

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
53
Tepkime puanı
0
xxxxxxxxxxx

Sayın Neptune,
Son zamanlarda yazdığınız yazılarla benim kadar uzatmedan kısa, yalın ve öz yazarak KONUNUN CİĞERİNE GİRİYORSUNUZ, sizi TEBRİK EDİYOR ve TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Yine yazınızın bazı bölümlerini BOLD ile işaretledim.

Yine tekrar ediyorum ve her zaman da edeceğim; bu BOLD ile işaretlediğim eleştiri, sıkıntı ve taleplerinizin çözümü;
tümüyle GRAFİKERLERİN BİRLEŞMESİ, sorunlarına sahip çıkması, haksızlıklara, mantıksızlıklara karşı durması ve MÜMKÜN OLAN HER PLATFORMDA GRAFİKERLERİN SORUNLARINI GÜNDEME GETİREREK çözüm için DEVLET ve ÜNİVERSİTELERLE iş birliği yapmasına bağlıdır.

Yoksa bu Alaylı mı Mektepli mi...? Yetenek mi, Eğitim mi...? Herkes tasarımcıdır, yok değildir ! Sen ne isen O'sun, gerisi hikaye ! Diploma nedir ki, aiyenesi iştir kişinin lafa bakılmaz ! Diplomasız grafiker, grafiker değildir !

gibi kısır tartışmalar, bilimsel olmaktan uzak yargılar sürer gider, yapıcı olmaktan çok yıkıcı olur.

Bütün bunlara SON NOKTAYI KOYACAK bir birliğe ihtiyaç vardır.

Ancak ve ancak, bu GRAFİKER BİRLİĞİ ideal grafik eğitiminin ne olması gerektiğini TÜM TÜRKİYEYE AÇIKLAYABİLİR ve bu İDEAL EĞİTİMİN KOŞULLARINI oluşturabilir.

Yoksa tek başına çıkan cılız sesler, söylenmeler, homurdanmalar bu İDEAL EĞİTİMİ kuramaz.

Grafikerler birbirleriyle uğraşmamalı, sistemdeki bozuklukları gidermeye uğraşmalıdır.

Bir çok sesin bir araya gelerek UYUMLU BİR KORO HALİNDE birleşmesiyle İDEAL GRAFİK EĞİTİMİNİN yolları açılacaktır.

Sizin yazılarınızı ve fikirlerinizi cılız bir ses olarak değil, GRAFİKERLERİN HAYRINA OLABİLECEK gür bir haykırış olarak değerlendiriyorum.

Görüşlerinize katılıyor, saygılar sunuyorum.

Yazdıklarınız için size teşekkür ediyorum. Sadece kendim için yazmadım elbette, çok iyi çizimler yapan, kendi kendine font bile yaratabilen yetenekte insanların yetenek sınavını geçemediklerini görmüştüm. Birinci aşamayı geçseler de ikinci aşamada kaldılar. Çünkü kontenjan 20 kişi ama başvuran yüzlerce kişi. "İçlerinde sadece 20 kişi bu mesleğe yatkın demekki," diyemeyiz. 21. 22. sırada olup da giremeyenler ne olacak? Bir arkadaşım ailesi başka şehirde okumasına izin vermediği için sadece kendi şehrindeki üniversitenin sınavlarına başvuruyor ve bildiğim kadarıyla o şehirde başka GSF yok. İki seferdir girmeye çalışıyor. Birinci aşamayı geçiyor, ikincide kalıyor. Maddi olanakları hazırlık kursları için de yeterli değil. Ama yaptığı çalışmalardan bu mesleğe yatkın olduğu son derece belli. Bu bir örnek.

Aslında bence ideal eğitimde tasarımın belli alanlarında uzmanlaşmak isteyenler için de dallar oluşturulsa bence iyi olurdu. Mesela dergi tasarımında uzmanlaşmak isteyen için dergi tasarımı ağırlıklı bir eğitim gibi. Böyle olsa çok iyi olurdu. Arkeolojide klasik arkeoloji ayrı bölüm, prehistorya ayrı bölüm mesela. Onun gibi. Ama giriş koşulları da buna göre düzenlenmeli. Hangi dallar 2000 kişiden ilk 30'a girecek derecede karakalem yeteneği gerektiriyor, hangisi değil belirlenmeli. Kişinin o zamana kadar yaptığı çalışmalar portfolio sunumu sonucunda dikkate alınmalı. Bir kişinin nitelikli eğitim almasının koşulu, "sağlığının yerinde ve ruh halinin iyi olduğu güne denk gelmesi + nispeten daha rahat çizebileceği bir konunun istenmesi+ kendisi dışındaki 900 kişinin konuyu kendisi kadar iyi çizememesi=şans" faktörüne bağlı olmamalı.
Tekrar yazdıklarınıza teşekkür ederim. Umarım bir birlik çatısı altında nitelikli eğitim koşulları belirlenir ve bir gün bu üst düzey eğitim hakkı bu mesleğe gönül vermiş herkese sunulur.
 

rew

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
16 Kas 2008
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
mrb

mrb bn siteye daha yeni üye oldum dha doğrusu grafikerliğe adımımı daha yeni atıyorum gerçi daha grafiker olmadım ama olmak için çabalıyorum lise 2. sınıftayım ve şuan temel sanat ve temel desen eğitimi alıyorum..ileride grafiker olmamda bunlar yararlı olcakmı? ve benim daha iyi bir grafiker olmam için neler yapmam gerekiyor .vericeğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ediyorum.
 

efe0202

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
4 May 2008
Mesajlar
76
Tepkime puanı
5
Grafik tasarım bir mesajı iletmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde organize edilmesidir. Grafik tasarımcı (Grafiker) kimdir? Günümüz itibariyle bilgisayar destekli Grafik Programlarını kullanarak bu organizeyi yapan kişidir. Grafik Tasarımcı kreatif olmak zorundadır. İyi gözlemlemlemeli, vermek istediği mesajı en anlaşılabilir şekilde tasarımına yansıtmalıdır. Grafik tasarımın belli kuralları vardır, bu kuralların bilinmesi gerekir. Akademik eğitim gereklidir, kişi çeşitli nedenlerden bu eğitimi alamamış olsa bile kendi imkanlarıyla bunu tamamlamalıdır. Benim gözlemlediğim kadarıyla sorun sapla samanı ayırmaktır. Aslında burda yanlış olan grafiker kelimesinin toplumumuzda anlamının bilinmemesidir. Öncelikle bilgisayar operatörüyle Grafikeri ayırt edebilmek ve aradaki farkı kişilere izah etmek zorundayız. Bu anlamda grafiker kelimesinin ve grafikerin hakkının yenildiğini düşünüyorum. "Operatör farklıdır grafiker farklıdır"
Tabi Sn. Faruk hocamın açtığı bu konu aslında tartışmaya çok açıktır. Çünkü Faruk bey bilgiye ve materyallere çok çabuk ulaşılabilen bir ortamda bunu anlatabilmesi güçtür, yeni dünyanın kuralları böyle işlemektedir. Bu bir ranttır ve maalesef bu rant gerçek grafik sanatçıların değerinin geç anlaşılması gibi bi handikap yaratmaktadır. Zannedersem Faruk Bey'in ve mesleğin içindeki sanatçı arkadaşlarımızın kaygısıda budur. Çünkü herkes hakettiği yerde olmak ister. Uzun uzun yorum yapmak isterim ama burdaki arkadaşlarımızın değerli çalışma saatlerini çalmakta istemem. Hepinize iyi çalışmalar.
 

neptune

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
53
Tepkime puanı
0
Akademik eğitim gereklidir, kişi çeşitli nedenlerden bu eğitimi alamamış olsa bile kendi imkanlarıyla bunu tamamlamalıdır.

Evet aynen buna ben de katılıyorum. Ama "kendi imkanlarıyla bunu tamamlamak" kısmını açmanızı isterdim.

Bu "imkan" akademik eğitimden mahrum edilen kesime veriliyor mu bunu soruşturmak lazım.

- Ülkemizde insanların 1) Başvuran 3000 kişiden 30'unun girebildiği üniversite eğitimi ve 2) Sadece program öğreten ve tasarım bilgisi=ışık, gölge, renk, perspektif, tipografi, tasarım ve sanat tarihi, akımları vb. içeriğinden yoksun kuru bir sertifika programı arasından seçim yapmak (ki karakalemi da vinci ayarında değilse, yıllarca karakalem çalışma olanağı bulamamışsa, okuduğu liselerde kendisi buna yönlendirilmemişse kişi seçim de yapamıyor direk kursa gideyim bari diyor, ki milyarları yoksa onu da diyemiyor) zorunda bırakılmaları durumu ne zaman sona erecek?

- Üniversitelerin kapısı ne zaman daha geniş bir kitleye açılacak?

- Kişileri okullara alırken ülkemizin girmeye uğraştığı AB'nin ülkelerinde olduğu gibi portfolio sunumuna ne zaman önem verilecek? Yaratıcılığı tek bir günün birkaç saati üzerinden değil de bütün hayatı üzerinden sınanmaya ne zaman başlanacak?

- Nitelikli eğitim veren kurumların sayısı ne zaman arttırılacak?

-Alaylı grafikerler nasıl kurtulur? Onlara tasarım eğitimi kitap ve internet sitesi ikilisinden başka hangi mecralarda nasıl verilmeye başlanacak?

- Nitelikli sertifikasyon programları ara elemanlar için de (operatör için mesela) ne zaman geliştirilecek? Operatör kurslarının müfredatında da temel tasarım eğitimine, program eğitiminin yanısıra yer verilmesi önemli ve etik değil mi? O zaman operatörler de daha nitelikli ve vasıflı bir şekilde işlerini yapmazlar mı?

- Kaliteli eğitim, tasarım eğitimi, grafik tasarımı meslek edinmek isteyen herkesin hakkı değil mi?

- Okullarda, eğitim kurumlarında uzmanlaşmaya ne zaman gidilecek? Dergi mizanpajında uzmanlaşmak isteyene özel program, illustrasyonda uzmanlaşmak isteyene özel program ne zaman uygulanacak?
- Mesela özellikle dergi mizanpajı alanında uzmanlaşmak isteyen birinin iyi bir eğitim alma hakkına kavuşabilmesi için 3000 kişiden ilk 30a girecek kadar karakalem bilmesi şart mıdır?

Sorular çoğaltılabilir. Okullular alaylıları eleştirirken bunları düşünmeli, tasarım eğitiminin tasarım yapmak isteyen herkesin insan hakkı olduğunu göz önünde bulundurmalı. Alaylılar da eğitim şart değil derken aslında kaliteli bir tasarım eğitimini kendilerinin de istediklerini itiraf etmeli, eğitim şart değil program artı yetenek yeterli gibi aslında mantıklı sayılmayacak bir söz söylemektense en doğal insan haklarından biri olan eğitim görme hakları için savaşmalıdırlar.
 

ayşe özmen

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
20 Ağu 2007
Mesajlar
54
Tepkime puanı
3
Okumuş okumamış bütün gerçek grafiker arkadaşlara sesleniyorum.

18 yıl önce dizgici olarak gazetede bu işe başladım ve bir yıl sonra bir arkadaşımın yanında 6 ay neredeyse karın tokluğuna photoshop, freehand öğrendim. Daha sonra bir yayınevinde çalıştım. Benim babamda matbaa sektöründen geldiği için renkler ve çalışmaların müşteriye nasıl sunulacağını öğrendim. Bugün iyi bir yerdeyim ve neredeyse emekli olacağım yinede geçen yıl AutoCad kurslarına gittim. Şu anda 6-7 programı çok iyi kullanıyorum. Buna rağmen herşeyi biliyorum öğrendim diyemem. Burada beni üzen tek şey, 2 yıl önce okuyamadığım için belge almak istediğim halde grafiker olarak belge alamadım bana sadece TABELACI olarak belge verebileceklerini söylediler bende almadım çok kırıldım. Devlet bize ne yaparsak yapalım (ALAYLILARA) grafiker olarak belge vermiyor. Bunu anlamak çok zor gerçekten. Dilerim birisi çıkar da bütün alaylıları (işine gerçekten saygı duyan) bir araya toplar. Bütün kalbimle bunu diliyorum.
 

lucienx

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
19 Kas 2008
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Walla bu konu hakkında fazla bısı demeye gerek yok sorular basıt cevapları bılındık :) zaten bu konu 2 kez acılmısa benzıyor bı yerde daha gordum gıbı geldı bana aynı sorular felan :) oradada belırtmıstım bende bılısım egıtım merkezınde bu egıtımı alıyorum okuldakı egıtım yetmıyor okul bıtınce kafadakılerde ucup gıdıyor bunu egıtımle tekrar bıldıklerımızı gelıstırmek gerekıyor.
 

onruynk

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
1 Eyl 2008
Mesajlar
126
Tepkime puanı
1
Web sitesi
www.onuruyanik.com
Eğtimcilerin geriliği...
Zaman hızlı akıyor ve teknoloji çabuk gelişiyor, ancak kişisel gelişim adına en hızlı öğrenmeyi yapması gereken eğtimciler kendilerini geliştirmiyor.Bu tip bir eğtimciden ne bekleyebilirsiniz veya bu eğtimci tipinin yetiştirdiği öğrenciden ne beklenilebilir ?..

Acaba beklentilerimiz yeterli mi ?
 

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.fcagla.com
18 yıl önce dizgici olarak gazetede bu işe başladım ve bir yıl sonra bir arkadaşımın yanında 6 ay neredeyse karın tokluğuna photoshop, freehand öğrendim. Daha sonra bir yayınevinde çalıştım. Benim babamda matbaa sektöründen geldiği için renkler ve çalışmaların müşteriye nasıl sunulacağını öğrendim. Bugün iyi bir yerdeyim ve neredeyse emekli olacağım yinede geçen yıl AutoCad kurslarına gittim. Şu anda 6-7 programı çok iyi kullanıyorum. Buna rağmen herşeyi biliyorum öğrendim diyemem. Burada beni üzen tek şey, 2 yıl önce okuyamadığım için belge almak istediğim halde grafiker olarak belge alamadım bana sadece TABELACI olarak belge verebileceklerini söylediler bende almadım çok kırıldım. Devlet bize ne yaparsak yapalım (ALAYLILARA) grafiker olarak belge vermiyor. Bunu anlamak çok zor gerçekten. Dilerim birisi çıkar da bütün alaylıları (işine gerçekten saygı duyan) bir araya toplar. Bütün kalbimle bunu diliyorum.

Ayşe Hanım,
Grafiker belgesi almak için nereye başvurdunuz?
Size hangi resmi kurum tabelacı belgesi vermek istedi?
Ne gerekçe ileri sürdüler?

Ayrıntılı yazarsanız, benim de alaylıların BİRLİK olma konusunda diyeceklerim olacak.
Saygılar.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst