Çalışmanızla ilgili naçizane fikrim şöyle;
Sulu boya çalışmayı güzel kılan, doğru oranda su ile boyanın kağıt üzerinde dağılmasını sağlamaktır. Bu zordur çünkü renklerin doğru dağılmasına müdahale zordur.
Çalışmanızda bahsettiğim bu etki yok.
Ayrıca figürlerin kenarlarındaki çizgiler, çalışmanıza ait eskiz çizgileri mi?
Eğer öyleyse eskizinizi çok hafif, kurşun kalemle çizmelisiniz ki çiziminizi suyu boya aşamasında resmi kirletmesin.
Sulu boya çalışmalarda bazen renklerin birbirine geçmesi hoş olabilir.
Eğer keskin hatlar oluşturmak istiyorsanız, çalışmanızı biraz kuruttuktan sonra tekrar ele alabilirsiniz.
Eğer siz belirtmemiş olsaydınız ve kağıtta bu dalgalanma olmasaydı ben bunun bir sulu boya çalışması olduğunu anlayamazdım.
Bu dalda yapılan çalışmaları incelemenizi öneririm.
Ben tarif etmeye çalıştığım şeyi vurgulayan birkaç örnek paylaşmak istiyorum.
SULUBOYA RESİM KAĞIDI SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ (alıntıdır)
Resim çalışmalarında kağıtların seçimi alınacak sonuçlar üzerinde belirleyicidir. Bir tarafı pürüzlü beyaz renkli , kaliteli hamurdan yapılmış olanlar tercih edilmelidir.Günümüzde her türlü çalışmaya uygun kağıtlar bulunmaktadır. Tüylenmeyen, kırışmayan kağıtlar kullanılmalı. Kaliteli kağıtların köşelerinde üretici firma ismi veya amblemi bulunur. Ayrıca bu kağıtlar diğerlerine göre daha pahalıdır.
Her teknikte kendine özgü malzemeler gerekir suluboya tekniklerin içinde malzeme açısından en hassas olanıdır.Tekniğin kendini gösterebilmesi bu malzemeye bağlıdır.Nemi kabül edecek şeffaflığı yansıtacak kağıtların seçimi gerekir.Suluboya kağıdını diğer kağıtlardan ayıran üzerindeki pürüzlü dokudur. Piyasada çok çeşitli suluboya kağıtları mevcuttur, bunlar kalite ve fiat olarak farklılklar gösterir. Hangi resim tekniğinde olursa olsun kaliteli malzemeyi seçmek gerekir.Tabii bu o kadar kolay değil;nedeni de amatör resim yapanların çoğunun bütçesi sınırlıdır.Yine de suluboya da elden geldiğince kaliteli malzeme seçilmelidir.
Suluboya kağıdının hammaddesinde pamuk vardır,bu pamuk oranı arttığı kadar kaliteli bir kağıt elde edilir.İyi bir kağıdın içerisinde bu oran en az %50 gibi olmalıdır.Suluboya kağıdını çalışmadan önce sunta gibi bir zemine yapıştırmak gerekir.Çok kalın ve ağır kağıtlarda bu gerekmez.Yapıştırmada suyla ıslatılarak yapışan kağıt bantlar en iyisidir.Resim kağıdı çeşmenin altında ıslatılır, biraz çekmesi beklendikten sonra sunta üzerine serilir.Kağıt bant ıslatılarak 1-1,5 cm kadar kısmı alacak şekilde yapıştırılır.Kuruduğunda kağıt gerginleşir,çalışma bitince bantı keserek çıkarırsınız.
Bir suluboya kağıdının kalitesi sudan etkilenmesine ,düzeltmelere izin vermesiyle belirlenir. 1- Okullarda kullanılacak türden olanlar;ekonomiktir pamuk oranı ya çok azdır ya da hiç pamuk bulunmaz . 2. kalite Amatörce resim yapanlar içindir % 50 ye yakın pamuk barındırır.Başarılı sonuçlar alabilirsiniz. 3. kalite profesyonel sanatçıların kullandıkları türden kağıtlardır. Pamuk oranıçok fazladır. Pahalıdırlar ancak güzel bir eser ortaya çıkardığınızda kendilerini telafi ederler. 4. olarak suluboya kağıtlarının dışında kağıtlardır, değişik etkiler almak için veya olanaklar sonucu kullanılıyor olabilir,bu kağıtlarda boya parlaklığını kaybedebilir. 2.kalite suluboya kağıdı için amatörlere yöneliktir dedim ama imkanı olan 1. bir kağıdı neden kullanmasın.
Kağıtların üzerindeki pürüzler de değişiktir.Az pürüzlü kağıtları biz öğrenciyken grafik çalışmalarında kullandık.Bu pürüzler çalışmaya değişik bir hava katarlar ama amatörler için fazla pürüzlü yüzeyler zor olabilir, konturları çizerken falan düzgün çizemiyebilirler. Az pürüzlü kağıtlar fazla sıvı emmeyeceği için çok fazla sulu çalışmamalı. Kaliteli kağıt markaları olarak Canson, Schoeller,Fabriano,Arches,Guarro,Winsor&Newton'u söyleyebilirim.
Bu saydığım özelliklerdeki kağıtların hangisinin sizin çalışmalarınız için uygun olduğunu çalışarak karar vereceksiniz. Herkesin kişiliğine ve teknik becerilerine uygun olarak hoşlanacağı bir kağıt türü vardır.
Suluboya kağıtları paketler halinde, rulolar halinde, bloklar halinde veya tek olarak da satılır.Devamlı suluboya çalışanlar, profesyoneller falan toplu alımları tercih ederler.