Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Kaliteli Eleştiri Yöntemleri...

filizdmr

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
filizcinardemirtas.blogspot.com
Forumda çoğu kez karşılaştığımız bir durum,eleştiri yorumlarımız bazen güzel yararlı işler çıkarmamıza sebep oluyor, bazende tatsızlıklara yol açıyor..Uzman gözüyle kaliteli eleştiri yöntemleri ....

hirsileezilenkarincabs.jpg

KALİTELİ ELEŞTİRİ YÖNTEMLERİ...

Her şeye rağmen hayat devam ediyor. Gülebiliyoruz, üzülebiliyoruz, kızabiliyoruz, hayat iyi yada kötü tüm renkleriyle devam ediyor. İşte tam bu süreçte hepimizin isteği bir noktada birleşiyor; "daha iyisi" Kazancımızın daha iyisi, ilişkilerimizin daha iyisi vs... Peki nasıl daha iyi olabiliriz?

Hayatta keşfedilmeyecek tek şey vardır;
"daha iyisi"
New NLP

Daha iyi olmanın anahtarı sürekli gelişmekten geçer. Gelişim ise değişimden gelir. Değişimin uğramadığı bedende gelişimin olması mümkün değildir. Bu sebepten dolayı gerek eleştiri gereksede öz eleştiri çok önemlidir. Çünkü ancak eleştirilere açık olduğumuz müddetçe değişmemiz gerektiğinin farkına varırız ve eleştiride bulundukça insanların gelişimine katkı sağlarız.Eleştiri, insanların gelişiminde en önemli ilişki türüdür. Bununla birlikte insanlar, eleştiri ile muhalefet olmayı, kalp kırarak aşağılamayı karıştırıyorlar. Hayır! Eleştiri, ego tatmini için yapılan bir üste çıkma, karşıdaki insanıda küçük düşürme çabası değildir. Eleştiri, tüm bu kişisel tatminlerin ötesinde çok daha yüce ve faydalı bir ilişki stilidir. Yeter ki insanlar doğru eleştiri becerilerine sahip olabilsinler. Peki daha iyi bir eleştiri becerisine nasıl sahip olabiliriz?

İnsanlar genelde çevresine fayda sağlamak istedikleri zamanda değil de onlara kızgın oldukları zamanda eleştiride bulunurlar. Bu sebepten dolayı yapılan işleri veya yapılan davranışları değil; bireyin kendisini ve sadece olumsuz yönlerini eleştirirler. Birisi sizin hep olumsuz bir insan olduğunuzu söylese siz ne düşünürsünüz? Muhtemelen söyledikleri ne kadar haklı olursa olsun, ya kendinizi savunma ihtiyacı hissedersiniz yada sizde ona olumsuz tepki verirsiniz.

Kaliteli eleştirinin birinci yolu olumlu ve olumsuz eleştirilerinizi aynı anda söyleyebilmektir. İnsanlar hataların yanında bir çokta doğru iş yaparlar. Eğer insanların doğrularını göremiyor ve bu davranışları pekiştirmeleri için olumlu bir eleştirilerde bulunmuyor iseniz, hatalarını da anlatmanıza izin vermeyeceklerdir. Söylediklerinizi kişisel algılayıp size hak vermeyeceklerdir. Bu sebepten dolayı insanların önce geliştirmesi ve pekiştirmesi gereken doğru davranışları sonra da değiştirmesi gereken hatalı davranışları onlara anlatın. Mühtemelen bu tarz, daha çok işe yaracaktır. İnsanlar, ancak doğru yanlarını anlatabilen bireylerin eleştirilerini kabul ederler.
New NLP

İki hafta sonra "Kaliteli Eleştiri Yöntemleri"nin ikinci bölümünde buluşmak dileğiyle...
Şimdilik hoşçakalın...

Selma Torun

blueden

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
İnsanlar genelde çevresine fayda sağlamak istedikleri zamanda değil de onlara kızgın oldukları zamanda eleştiride bulunurlar. Bu sebepten dolayı yapılan işleri veya yapılan davranışları değil; bireyin kendisini ve sadece olumsuz yönlerini eleştirirler. Birisi sizin hep olumsuz bir insan olduğunuzu söylese siz ne düşünürsünüz? Muhtemelen söyledikleri ne kadar haklı olursa olsun, ya kendinizi savunma ihtiyacı hissedersiniz yada sizde ona olumsuz tepki verirsiniz

Forumda sıkca yaşadıgımız bir olay...
Çok güzel bir konuya değinmişsin, emeğine sağlık canım...

Paylaşım için teşekkürler.

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
Eleştiriden bir adım ötesi de önemlidir. Sunuma ve esere yapılan eleştiri halinde çoğu zaman saldırı şeklinde bir savunma yöntemini seçer kişiler. Bu yanlıştır bence. Eleştiri kesinlikle yapıcı algılanmalı ve esere yapılan eleştiri yine eser bazında savunulmalıdır. Esere yapılan eleştiri ve eser sahibine yapılan eleştiri hep karıştırılır, sap ile saman ayrılamaz.

Bir başka tepki de şudur; Madem ben böyle bir hata yaptım bak sen de bunu yapmışsın veya bak o da benzer bir hata yapmış onu neden eleştirmiyorsunuz. şeklinde olur. Bir başkasının yaptığı hata kendi yaptığımız hatanın haklılığını doğrulamaz veya hatamızı silmez. Hatamız hala orada gün gibi duruyordur ve saldırı şeklindeki karşı atak hiçbir işe yaramaz.

Yine eleştiriler karşısında sıklıkla düştüğümüz hatalardan birisi de şudur; Kişi eserdeki tipografik bir hata ile ilgili eleştiri yapmıştır cevap ise "Bak sen de burada mavi yerine mor renk kullanmışsın" diyerek karşısındakinin bir başka açığını bularak üste çıkmak yöntemidir ki bu en aciz saldırı yöntemidir. Eleştiri yapanın bir açığını bulup ortaya çıkarmak ve onu zayıflatmak amacı güden, konu değiştirmeye çalışan tamamen çarpıtma niteliğinde bir saldırı yöntemi. Konu tipografi ise bunu tartışmak gerek. Konuyu tipografik açıdan eleştiren kişinin renk bilgisinin bir önemi yoktur.

Güzel paylaşım, ben de gördüklerimi ve bildiklerimi eklemek istedim.

Saygılar...

sovale80

🌟Usta Tasarımcı🌟
Değerli bilgiler için saol ..Paylaşım için teşekkülrler..

a.g.s.l

👑Efsanevi Grafiker👑
Kaliteli eleştirinin birinci yolu olumlu ve olumsuz eleştirilerinizi aynı anda söyleyebilmektir. İnsanlar hataların yanında bir çokta doğru iş yaparlar. Eğer insanların doğrularını göremiyor ve bu davranışları pekiştirmeleri için olumlu bir eleştirilerde bulunmuyor iseniz, hatalarını da anlatmanıza izin vermeyeceklerdir. Söylediklerinizi kişisel algılayıp size hak vermeyeceklerdir. Bu sebepten dolayı insanların önce geliştirmesi ve pekiştirmesi gereken doğru davranışları sonra da değiştirmesi gereken hatalı davranışları onlara anlatın. Mühtemelen bu tarz, daha çok işe yaracaktır. İnsanlar, ancak doğru yanlarını anlatabilen bireylerin eleştirilerini kabul ederler.

Çok faydalı bir paylaşım olmuş canım...
Emeğine sağlık,paylaşım adına çok teşekkürler :)

vlkndztpe

🌟Usta Tasarımcı🌟
Evvet Süper Bi Konu.. Paylaşım İçin Teşekkürler.. ;)

filizdmr

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
İnsanlar genelde çevresine fayda sağlamak istedikleri zamanda değil de onlara kızgın oldukları zamanda eleştiride bulunurlar. Bu sebepten dolayı yapılan işleri veya yapılan davranışları değil; bireyin kendisini ve sadece olumsuz yönlerini eleştirirler. Birisi sizin hep olumsuz bir insan olduğunuzu söylese siz ne düşünürsünüz? Muhtemelen söyledikleri ne kadar haklı olursa olsun, ya kendinizi savunma ihtiyacı hissedersiniz yada sizde ona olumsuz tepki verirsiniz

Forumda sıkca yaşadıgımız bir olay...
Çok güzel bir konuya değinmişsin, emeğine sağlık canım...

Paylaşım için teşekkürler.

Teşekkürler canım :)

Eleştiriden bir adım ötesi de önemlidir. Sunuma ve esere yapılan eleştiri halinde çoğu zaman saldırı şeklinde bir savunma yöntemini seçer kişiler. Bu yanlıştır bence. Eleştiri kesinlikle yapıcı algılanmalı ve esere yapılan eleştiri yine eser bazında savunulmalıdır. Esere yapılan eleştiri ve eser sahibine yapılan eleştiri hep karıştırılır, sap ile saman ayrılamaz.

Bir başka tepki de şudur; Madem ben böyle bir hata yaptım bak sen de bunu yapmışsın veya bak o da benzer bir hata yapmış onu neden eleştirmiyorsunuz. şeklinde olur. Bir başkasının yaptığı hata kendi yaptığımız hatanın haklılığını doğrulamaz veya hatamızı silmez. Hatamız hala orada gün gibi duruyordur ve saldırı şeklindeki karşı atak hiçbir işe yaramaz.

Yine eleştiriler karşısında sıklıkla düştüğümüz hatalardan birisi de şudur; Kişi eserdeki tipografik bir hata ile ilgili eleştiri yapmıştır cevap ise "Bak sen de burada mavi yerine mor renk kullanmışsın" diyerek karşısındakinin bir başka açığını bularak üste çıkmak yöntemidir ki bu en aciz saldırı yöntemidir. Eleştiri yapanın bir açığını bulup ortaya çıkarmak ve onu zayıflatmak amacı güden, konu değiştirmeye çalışan tamamen çarpıtma niteliğinde bir saldırı yöntemi. Konu tipografi ise bunu tartışmak gerek. Konuyu tipografik açıdan eleştiren kişinin renk bilgisinin bir önemi yoktur.

Güzel paylaşım, ben de gördüklerimi ve bildiklerimi eklemek istedim.

Saygılar...

Eleştiri konu ne ise ona yapılmalıdır doğru yada yanlış bunun çalışmayı yapan yada yazan arkadaşla ilgisi tabiki olmamalıdır..

''Konu tipografi ise bunu tartışmak gerek. Konuyu tipografik açıdan eleştiren kişinin renk bilgisinin bir önemi yoktur''

Bu bazı durumlarda değişir çünkü bir bütün olarak görmek gerekir ,yada madem tipografi ise renklerin o çalışmanın içinde yeri nedir diye bir soru çıkar o zaman sadece tipografi olsun renk kullanılmasın .....olmaz tabi renk bilgisinide içine almış bir çalışmadır çünkü.

Birde çoğu zaman karşılaştığımız durumlar vardır.

Eğerki eleştiri yapabiliyorsak,bize yapıldığında da aynı özveriyi göstermemiz gerekir.

En önemliside eleştiriyi kişisel değil eleştirinin yapıldığı noktaya odaklanarak tüm olumsuz kişisel varsayımları atarak gerçek doğrular üzerinde durulursa ortamda ne huzursuzluk kalır ne de tartışma ortamı,önemli olan yanlış bilgiyi örtmek değil ,görebilmektir.

Çünkü yapılan eleştiri bir kişinin hatası var sen suçlusun demek değildir,yaptığı çalışmada bir hata var düzeltilmesi gerekli biçimindedir bu renk olur,anatomi olur,dilbilgisi hatası olur ,çalışılan çalışmanın değerlendirmesidir yapan kişinin değildir tabiki.

Bende gördüklerimi ve bildiklerimi eklemek istedim.

Saygılar.

Değerli bilgiler için saol ..Paylaşım için teşekkülrler..

Teşekkürler sovale

Çok faydalı bir paylaşım olmuş canım...
Emeğine sağlık,paylaşım adına çok teşekkürler :)

Teşekkür ederim Sinemcim..

Evvet Süper Bi Konu.. Paylaşım İçin Teşekkürler.. ;)

Teşekkürler ...

yorgunella

♾️Grafik Gurusu♾️
Arkadaşlar öncelikle hepinize katıldığımı belirtmek isterim..
Bu söyleyeceklerimi yanlış anlamayın lütfen.
Açıkçası bence bazı "kişiler" acımasız eleştiriyi hakediyorlar kişiler diyorum dikkatinizi çekerim çalışmalar demiyorum. Forumda benim de sıkça rastladığım bir olay, uyarılan noktada bazı kişiler "inadına" yapıyorlar.. Mesela bir örnek vereyim bir arkadaşı Türkçe karakter kullanmadığı konusunda uyarmıştım. Karşılığında da "dikkat eder!m yorqunella :)" gibi yüzsüzce bir cevap aldım. Ve devamında da patlıyor insan doğal olarak.

Yani bazı yerlerde eleştirimiz de sanki onlara hakaret ediyormuşuz gibi algılanabiliyor. Elbette bu forumda birşeyler paylaşmak için varız. Paylaştığımız şeyler için elbette eleştiri alacağız ama hem "aman canım ne güzelde yapmışsın sen bunu.." gibi yağlı ballı yorumlar olmaz. Yok ama gerçekten eleştirilecek yönü olmayan çalışma olur o zaten eleştirilmez. Emeğe saygı duyduğumuz için eleştiri yapmamız gerekir. Yoksa birbirimize nasıl faydamız olurki?

Bence dipnot olarakta eleştirinin faydalarından da bahsetmeliyiz. Normal eleştiri yapan arkadaşlar da demesin "vay ben artık eleştiri yapmayayım o zaman" diye :) Ve forum gerçekten de boşlaşır gider.. Artık zaten "emeğine sağlık" tebrik ederim" gibi yorumları görünce insan sıkılıyor :)
Şahsen eleştirilmek için çalışma yüklüyorum. Çizdiğim şeye ben bakıpta "vay be sahidende emeğime sağlık kendimi öpesim geldi ne güzelde çizmişim" gibi düşünmek kolay :) Ama zor olan hatalarımı görmek ve kendimi "eleştirebilmem" ve hiçbirimiz eleştirmezseniz olduğum yerde sayarım. Hepimiz için geçerli bu :)
Tabiki eleştiri derken saygılı bir şekilde kırıcı olmadan eleştirmeyi kastediyorum. Ama eğriyi doğruyu söyleyerek eleştiri yaptığımızda da karşımızdakiler lütfen hakaret etmişiz gibi davranmasınlar..

Bende fikrimi söylemek istedim. (herkes yorumunun altına böyle yazmış diye bende yazdım :) )

paylaşım için teşekkür ederim :)

filizdmr

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
Arkadaşlar öncelikle hepinize katıldığımı belirtmek isterim..
Bu söyleyeceklerimi yanlış anlamayın lütfen.
Açıkçası bence bazı "kişiler" acımasız eleştiriyi hakediyorlar kişiler diyorum dikkatinizi çekerim çalışmalar demiyorum. Forumda benim de sıkça rastladığım bir olay, uyarılan noktada bazı kişiler "inadına" yapıyorlar.. Mesela bir örnek vereyim bir arkadaşı Türkçe karakter kullanmadığı konusunda uyarmıştım. Karşılığında da "dikkat eder!m yorqunella :)" gibi yüzsüzce bir cevap aldım. Ve devamında da patlıyor insan doğal olarak.

Yani bazı yerlerde eleştirimiz de sanki onlara hakaret ediyormuşuz gibi algılanabiliyor. Elbette bu forumda birşeyler paylaşmak için varız. Paylaştığımız şeyler için elbette eleştiri alacağız ama hem "aman canım ne güzelde yapmışsın sen bunu.." gibi yağlı ballı yorumlar olmaz. Yok ama gerçekten eleştirilecek yönü olmayan çalışma olur o zaten eleştirilmez. Emeğe saygı duyduğumuz için eleştiri yapmamız gerekir. Yoksa birbirimize nasıl faydamız olurki?

Bence dipnot olarakta eleştirinin faydalarından da bahsetmeliyiz. Normal eleştiri yapan arkadaşlar da demesin "vay ben artık eleştiri yapmayayım o zaman" diye :) Ve forum gerçekten de boşlaşır gider.. Artık zaten "emeğine sağlık" tebrik ederim" gibi yorumları görünce insan sıkılıyor :)
Şahsen eleştirilmek için çalışma yüklüyorum. Çizdiğim şeye ben bakıpta "vay be sahidende emeğime sağlık kendimi öpesim geldi ne güzelde çizmişim" gibi düşünmek kolay :) Ama zor olan hatalarımı görmek ve kendimi "eleştirebilmem" ve hiçbirimiz eleştirmezseniz olduğum yerde sayarım. Hepimiz için geçerli bu :)
Tabiki eleştiri derken saygılı bir şekilde kırıcı olmadan eleştirmeyi kastediyorum. Ama eğriyi doğruyu söyleyerek eleştiri yaptığımızda da karşımızdakiler lütfen hakaret etmişiz gibi davranmasınlar..

Bende fikrimi söylemek istedim. (herkes yorumunun altına böyle yazmış diye bende yazdım :) )

paylaşım için teşekkür ederim :)

Ama eğriyi doğruyu söyleyerek eleştiri yaptığımızda da karşımızdakiler lütfen hakaret etmişiz gibi davranmasınlar..

Bu söz çok doğru :)

Olmayan bir çalışmayı olmuş gibi göstermek karşıdakine zarar verir yanlıştır olmamışsa olmamış :D

Birde işin psikolojik açısından bir durumu var ben bir ara psikoloji uzlaşma teknikleri eğitim seminerlerine koşuşturuken gerçekten YAPTIRIM GÜCÜ olarak eleştiriyi nasıl yaptığınız önemli..

Seminerden kısa bir örnek hatırladığım kadarıyla aktarayım.Forumdaki duruma eleştiri biçimine göre uyarlarsam :)

Eleştri yapmayı iki açıdan incelersek...

1.Birey karşısındaki kişiye eleştrisini yapar,senin yaptığın yanlıştır ve işe yaramaz diyologunda bulunup
elindeki kurallar yada bilgiler listesini masaya çarpıp arkasını döner giderse...

Bu örnekte birey,ansiklopedilerde yada normal herkes için doğru olanı,
eleştiri yapılan kişiye aktarmıştır fakat önemli olan eleştiri yapan kişinin yaptırım gücüdür..

Çünkü eleştriyi yapan kuralları biliyorsa doğru olan bilgiyi aktarır,önemli olan kendisine değil karşısındakine anlatabilmektir...
Ama o masanın üzerine çarpıp bırakıp arkasını dönerek gittiğinde o kağıdı eleştirilen kişiye aldıramıyorsa durum değişmiyecektir .
Eleştireninde uygulanması tam bir zıtlık oluşturacaktır.

Eleştrilen kişinin psikolojik durumu :
Yanlış yanlış yanlış işe yaramazmışım ,kuralmı hani nerde hiç okunmamıştır dikkate alınmaz ..

2.Birey karşısındaki kişiyi anlamaya çalışırsa biraz iyi yönlerinden sonrada asıl konu eleştirme konusunu ılımlı bir şekilde ,
bireye aktarıp kurallar listesini yavaşça masaya koyarsa ,arkasını dönüp gittiğinde o listeyi eleştirilen kişi eline alıcaktır işte buda eleştirmenin
YAPTIRIM GÜCÜDÜR...

Eleştirilen kişinin psikolojik durumu :

Aslında beni anladı ,her insan hata yapabilir belkide haklı liste elindedir..

Son düzenleme:

yorgunella

♾️Grafik Gurusu♾️
Ama eğriyi doğruyu söyleyerek eleştiri yaptığımızda da karşımızdakiler lütfen hakaret etmişiz gibi davranmasınlar..

Bu söz çok doğru :)

Olmayan bir çalışmayı olmuş gibi göstermek karşıdakine zarar verir yanlıştır olmamışsa olmamış :D

Birde işin psikolojik açısından bir durumu var ben bir ara psikoloji seminerlerine koşuşturuken gerçekten YAPTIRIM GÜCÜ olarak eleştiriyi nasıl yaptığınız önemli..

Seminerden kısa bir örnek hatırladığım kadarıyla aktarayım.Forumdaki duruma eleştiri biçimine göre uyarlarsam :)

Eleştri yapmayı iki açıdan incelersek...

1.Birey karşısındaki kişiye eleştrisini yapar,senin yaptığın yanlıştır ve işe yaramaz diyologunda bulunup
elindeki kurallar yada bilgiler listesini masaya çarpıp arkasını döner giderse...

Bu örnekte birey,ansiklopedilerde yada normal herkes için doğru olanı,
eleştiri yapılan kişiye aktarmıştır fakat önemli olan eleştiri yapan kişinin yaptırım gücüdür..

Çünkü eleştriyi yapan kuralları biliyorsa doğru olan bilgiyi aktarır,önemli olan kendisine değil karşısındakine anlatabilmektir...
Ama o masanın üzerine çarpıp bırakıp arkasını dönerek gittiğinde o kağıdı eleştirilen kişiye aldıramıyorsa durum değişmiyecektir .
Eleştireninde uygulanması tam bir zıtlık oluşturacaktır.

Yanlış yanlış yanlış işe yaramazmışım ,kuralmı hani nerde hiç okunmamıştır dikkate alınmaz ..

2.Birey karşısındaki kişiyi anlamaya çalışırsa biraz iyi yönlerinden sonrada asıl konu eleştirme konusunu ılımlı bir şekilde ,
bireye aktarıp kurallar listesini yavaşça masaya koyarsa ,arkasını dönüp gittiğinde o listeyi eleştrilen kişi eline alıcaktır işte buda eleştirmenin
YAPTIRIM GÜCÜDÜR...

Aslında beni anladı ,her insan hata yapabilir belkide haklı liste elindedir..

YAPTIRIM GÜCÜ nün türlü türlü yolları vardır :) Günümüzde bu tür psikolojiler pek işe yaramıyor açıkçası ben adama anlatıcam anlatıcam ama hala inatla yapıcak ben o zaman "Türk usulü YAPTIRIM GÜCÜ" ne geçerim :D

Filizcim konunu mahvediyorum ama söylemeden edemiyorum gerçekten bazıları ipin ucunu kaçırıyor. eleştirenler değil eleştirilenler.. senden ricam bir konu daha açıp "eleştireni anlamanın yöntemleri" başlığı altında, hakaret olarakta algılanmaması gerektiğini konuşsak orda da :).. "bak bu adam senin konunu açmış, çalışmana bakmış, parmaklarını yorum sana usulünce yorumunu yazmış, ne densizlik edersin de sanki hakaret etmiş gibi diklenirsin.. " gibi psikolojik şeyler yazarsan, bir de "eleştiri alırsak ne yapalım" diye bilinçli olmamıza yardımcı olursan çok sevinirim :blush:

filizdmr

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
YAPTIRIM GÜCÜ nün türlü türlü yolları vardır :) Günümüzde bu tür psikolojiler pek işe yaramıyor açıkçası ben adama anlatıcam anlatıcam ama hala inatla yapıcak ben o zaman "Türk usulü YAPTIRIM GÜCÜ" ne geçerim :D

Filizcim konunu mahvediyorum ama söylemeden edemiyorum gerçekten bazıları ipin ucunu kaçırıyor. eleştirenler değil eleştirilenler.. senden ricam bir konu daha açıp "eleştireni anlamanın yöntemleri" başlığı altında, hakaret olarakta algılanmaması gerektiğini konuşsak orda da :).. "bak bu adam senin konunu açmış, çalışmana bakmış, parmaklarını yorum sana usulünce yorumunu yazmış, ne densizlik edersin de sanki hakaret etmiş gibi diklenirsin.. " gibi psikolojik şeyler yazarsan, bir de "eleştiri alırsak ne yapalım" diye bilinçli olmamıza yardımcı olursan çok sevinirim :blush:

Sende haklısın, doğru demişsin :) Eleştirilenler içinde sen açıverirsin ben fazla açılmayayım bu konulara :D:D

Yorum için teşekkür ederim Zeynep:wink:

yorgunella

♾️Grafik Gurusu♾️
Sende haklısın, doğru demişsin :) Eleştirilenler içinde sen açıverirsin ben fazla açılmayayım bu konulara :D:D

Yorum için teşekkür ederim Zeynep:wink:

Rica ederim :) Aman ben psikolojiye falan girmeyeyim tüm forum ağır abi olur :giggle:
neyse konunu sapıtmayayım gerçekten yararlı bir konu teşekkür ederim Filiz ;)

grafikerkartal

👑Efsanevi Grafiker👑
Anlayana sivri sinek saz, anlamayana davul zurna az... ;););)

teşekkürler Filiz ;)

filizdmr

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi