Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

matematıkcılerde ısın ıcınden cıkamamıs...

kurbaa

🏆Pro Tasarımcı🏆
3 kişi Para birleştirip bir radyo almaya gidiyorlar.
Radyo 30 lira.
Hepsi 10'ar lira koyup radyoyu alıp gidiyor.
Fakat sonra tezgâhtar radyonun indirime girdiğini ve 25 liraya düştüğünü Hatırlıyor ve Çırağına 5 lira verip gidip para üstünü iade etmesini istiyor.
Çırak 5 lirayı 3 kişiye bölüştüremeyeceğini düşünüp 2 lirayı cebine atıyor ve 3 lirayı 3 kişi arasında bölüştürüyor.
Böylece radyoyu 9'ar liraya almış oluyorlar.

Şimdi: 9 x 3 = 27 Çırak da cebine 2 lira attı 27 + 2 = 29
Peki geri kalan 1 liraya ne oldu.?:surprised:

Nur

👑Efsanevi Grafiker👑
27 liranın içinde çırağın parası da var ki 2 lirayı çıkarırsan 25 kalır. kısaca adam yine 25 liraya satmış oldu radyoyu. 25'i böl üçe 8,33333333 diye gidiyo.

uyanık çırak indiragandi yapmış :))

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Bu bir kelime oyunu. Benzer bir soru da ben sormuştum çok kişiye bir türlü cevap verememişlerdi. Burada yönlendirme var.Yani soruyu soran kişi bazı kelime oyunları ile muhatapları farklı düşünmeye zorluyor.
Gelelim cevaba ;
Tezgahtar 25 lira aldı.
Çırak 3 lirayı geri verdi 25+3=28
2 lirayı cebe indirdi
28+2=30
Burada bir hata yok tamamen bazı kelime oyunları ile farklı düşünmeye zorlama var :)

sokarex

🌱Yeni Üye🌱
muhasebe olarak yanlış yapıyorsunuz
30 lira verildi 5 lira para üstü 25 lira çocuklardan çıkan para 2 lira yı çırak aldı 23 lira eder çıkan para 23 lira 2 lirada çırak almıştı 25 lira yani ödenen para
bunda yanlış bir hesap yok
sadece sağlamanız yanlış

kurbaa

🏆Pro Tasarımcı🏆
Evet soyledıgınız ıslemde dogru cıkıyor... Pekı bnm verdıgımde yanlıs olan ne anlayamıyorum?

child_play

♾️Grafik Gurusu♾️
Evet soyledıgınız ıslemde dogru cıkıyor... Pekı bnm verdıgımde yanlıs olan ne anlayamıyorum?

Senin verdiğinde yanlış olan şu:

"Şimdi: 9 x 3 = 27 Çırak da cebine 2 lira attı 27 + 2 = 29
Peki geri kalan 1 liraya ne oldu.?"

Burada alınan radyonun 9'ar liraya alındığı şeklinde bir yargı uyandırılıyor (kafa burada karışıyor, kelime oyunuyla karıştırılmak isteniyor). :wink: Dolayısıyla 3 kişiden çıkan 9'ar lira 27 lira olup, çırağın cebine attığı 2 lira ile toplam para 29 lira gibi algılanıyor.

Oysa ki; ortada 30 liraya alınmış bir radyo var. Yani 30 lira üzerinden bakmak gerekiyor olaya. Buraya dikkat:

Toplam para: 30 lira (3 kişinin 10'ar liradan verdikleri para)
Radyonun fiyatı: 25 lira (5 lira indirimden dolayı)
Geriye kalan 5 liranın: 3 lirası 3 kişiye iade, 2 lirası çırağın cebinde. :tongueout: Hepsi bu kadar. :emo1:

kurbaa

🏆Pro Tasarımcı🏆
Senin verdiğinde yanlış olan şu:

"Şimdi: 9 x 3 = 27 Çırak da cebine 2 lira attı 27 + 2 = 29
Peki geri kalan 1 liraya ne oldu.?"

Burada alınan radyonun 9'ar liraya alındığı şeklinde bir yargı uyandırılıyor (kafa burada karışıyor, kelime oyunuyla karıştırılmak isteniyor). :wink: Dolayısıyla 3 kişiden çıkan 9'ar lira 27 lira olup, çırağın cebine attığı 2 lira ile toplam para 29 lira gibi algılanıyor.

Oysa ki; ortada 30 liraya alınmış bir radyo var. Yani 30 lira üzerinden bakmak gerekiyor olaya. Buraya dikkat:

Toplam para: 30 lira (3 kişinin 10'ar liradan verdikleri para)
Radyonun fiyatı: 25 lira (5 lira indirimden dolayı)
Geriye kalan 5 liranın: 3 lirası 3 kişiye iade, 2 lirası çırağın cebinde. :tongueout: Hepsi bu kadar. :emo1:

aman ıyı kı muhasebecı fln olmamısım, radyonun da alıcılarında parasını kendı cebımden odeyıp konuyu kapatmaya calısırdım herhalde:D

artdevil

👑Efsanevi Grafiker👑
hep çıraklar karıştırıyor oralığı zaten :p
güzel bir kelime oyunu
paylaşım için teşekkürler

kurbaa

🏆Pro Tasarımcı🏆
ben teşekkür ederim yorumlarınız için... (geç kaldım bu mesaj için ama özür dilerim:( )