QuarkXpress ile PDF nasıl yapılır?
Tüm tasarımlarınızı pdf olarak sonuçlandırmak artık mümkün.
Yapılması gereken, doğru pdf üretimi. Doğru pdf'i matbaanıza teslim ettiğinizde, onların da size okey için geri dönmeleri, sadece dakikalar alacaktır. Bu da işin üretimi için daha çok zaman ayırılacak ve işiniz daha zevk ile yapılacak demektir.
Birden fazla sayfaya sahip tüm işlerinizi, pdf formatında taşmaları verilmiş olarak matbaaya teslim etmeniz, inanılmaz zaman kazancı sağlar. Günümüzde pdf formatından çıkış almayan yer neredeyse kalmadı. Indesign, Quark ve Freehand programlarından nasıl sorunsuz Pdf üreteceğinizi adım adım işleyelim ve bu işi bitirelim, ne dersiniz?
Doğru Pdf üretiminde, ekstra renk, bıçak izi, fontlar, taşma problemleri yaşamazsınız.
QUARKXPRESS 6.5 ile sayfa tasarımı yaptınız ve pdf olarak kayıt etmek istiyorsunuz:
işte kontrol etmeniz ya da yapmanız gerekenler:
* QuarkXPress’da net sayfa ölçünüz, Farklı bir ebat ile Quark 6.5 da çalışma yapalım. Net abadımız 16cm en, 23cm boy. Yine aynı şekilde Layout menüsünden, Layout Properties de Quark net ebatlarınız bahsedilen net boyutlarda olması gerekmektedir.
* Quark da Bleed ayarları Indesign gibi degildir. sayfa dışarısına taşırılan tüm alanlar bleed olarak daha sonraki print ayarlarında belirlenecektir. Ancak siz sayfalarınızı yaparken, taşmalar için gerekli alanları sayfanızın dışına taşırmayı unutmamalısınız.
* Quark programı ya da Freehand programında, Export Layouts as Pdf seçenekleriyle Pdf yapmanız sorun çıkaracağından matbaacılık için önerilmez. Bu yüzden Adobe programları haricinde export seçeneği ile pdf üretilmesi genelde tavsiye edilmez. (Corel Draw programı ile export pdf sorunsuz çalışır.) Quark’da sayfa net ebadı kontrol edildikten sonra, bize gerekli Pdf üretimi için makinanızda Acrobat ve Acrobat Distiller programı olması gerekmektedir. (Acrobat 6.0 olması önerilir.)
* Quark programı, Indesign programı gibi Adobe ürünü olmadığı için, resim formatlarında seçicilik yapmaktadır. Kullanılan tüm renkli resim formatları CMYK olması zorunluluğu vardır. Eps binary ya da eps Jpegmax Quality, ve Tif formatları sorunsuz pdf oluşturmanızı sağlar. Ancak daha çok film atölyelerinde kullanılan DCS 1.0 ve DCS 2.0 formatları pdf oluşumunda düşük rezülasyon olacağından kullanılmaması gerekmektedir. Bu durumlar nedeniyle, pdf oluşturduktan sonra Pdf dökümanı iyice kontrol edilmelidir.
* Quark’da pdf üretimi Acrobat Distiller PPD’si ile olması gerekmektedir. Bu ppd kolaylıkla bulunan bir ppd dir. Acrobat programı bilgisayarınıza install edildiğinde de otomatik olarak print/Printer Description seceneğinde Adobe PDF olarak belirir.
* Quark Dökümanıza print diyerek işimize başlayalım. Karşımıza çıkan menüde Layout pencesindeki ayarlarda Registration Centered olmalı ve değer olarak 3 mm girilmelidir. (Bu deger otomatik olarak punto değerine gececektir.)
* Setup kısmında Printer Description’da bahsettiğimiz Adobe PDF ppd si seçilir. Paper Width değeri sayfa net ebat eninden 2 cm fazla olmalıdır. paper Height değeri de sayfa net boy ebadımızdan 2 cm fazla olmalıdır. Reduce or Enlarge değeri %100 de kalmalı ve en önemli kısımlardan biri olan Page Positioning Center olmalıdır. Sayfa Orientation dik konumda olmalıdır.
* Output Ayarlarında, print Colors Compasite CMYK olmalıdır. Resolution 2400, Frequency 175 olması tavsiye edilir. Resolution ve Frequency ayarları genelde CtP ve film cıkış riplerinde tekrardan ayarlanır. Bu yüzden sorun teşkil etmeyebilir.
* Options bölümünde Overprint EPS Black seçili olması, eps formatındaki çizimlerde bulunan siyahların, baskı için overprintli ayarlamayı sağlayacağından gereklidir.
* Bleed ayarı, taşma mesafemizdir. Quark’da taşma buradan ayarlanır. Bleed Type simetrik olarak 3mm seçildiğinde bizim için yeterlidir. Daha fazla taşma isterseniz bu mesafe ile birlikte, setup kısmındaki page With ve Height değerlerini de arttırmanız gerebilir.
* Preview ile sayfanın bir tarafından kesilip kesilmediğini gözle kontrol edebilirsiniz.
* Yukarıdaki ayarlardan sonra Printer... menüsüne girip Output Options seçilmeli, bu seçenekten de Save as File PostScript seçilmelidir. Bu seçenek ile tüm ayarlarınız ile birlikte dökümanınız ps olarak dosya olarak belirlediğiniz yere kayıt edilecektir.
* Ps dökümanınız oldukça yer kaplar. Bu dökünanınızı Pdf için ayarlanmış Acrobat distiller programının içine sürüklediğinizde, size gerekli olan pdf dökümanınızı oluşturacaktır. Oluşan pdf dökümanınızı kontrol edip, ps dökümanını sildikten sonra, baksı için matbaaya yollayabilirsiniz..
PDF yaparken karşılaştığınız sorunları ve sormak istediğiniz soruları buradan sorabilirsiniz...