Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Tasarım bilgisi olan arkadaşlar Yardım istiyorum.

grfbilal85

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Arkadaşlar forumda yeniyim. İnş. yanlış bişi yapmamışımdır. Tasarım Yaparken öncelikle nelere dikkat etmeliyim. Örneğin broşür yaparken işe nereden başlamalıyım? Yardımlarınızı bekliyorum.

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Özel yetenek sınavlarına hazırlanıp, grafik eğitimi almakla işe başlayabilirsin...

haloww

🌱Yeni Üye🌱
selamlar.. yardım etmek isteyen varsa buyursun.. yoksa milletin moralini bozmanın bi anlamı yok desem.. üstteki arkadaştan biri bozulmaz heralde..

1) tasarım yapacagın programı seç (corel mesela)
2) internetten konuyla ilgili örnek topla (bu uzun sürmesin sonra sıkıcı olmaya başlıyor)
3) kagıt ebatını, kesme paylarını ve kırım yerlerini belirle.
4) çalışmaların cmyk renklerine uygun olacak -sonuçta matbadan çıkacak- şekilde bismillah de başla işte :D
5) girişte logo ve firmayı öne çıkar. canlı renkler kullan - işe göre degişir ama bu- fontlar büyük, tırnaksız olsun, çok farklı uçuk kaçık yazılara firmalar girmez. sen de girme. :)
6) ara sıra save as. save as diyorum çünkü begenmediğinde digerinden devam etmek isteyebilirsin.
7) BENCE EN ÖNEMLİSİ.. çalışmana en fazla 45 dk ayır. sonra kalk bi su, çay, ayran falan iç, biraz dışarıyı seyret.. ciddiyim.. :) sonra dön, tekrar çalışmana bak. değişecek çok şey varsa.. uğraş.. bu moladan sonra degişecek bişey yok diyorsan çalışmayı bitirmeye hazırlan..
8) can alıcı nokta... bariz hatalar vardır. görmen gerekir. renk uyumu, font seçimi, karakterler, cümlelerin duruşu, vurgusu vs... eger bunlar olmamışsa cidden bi tasarımcı gözünde ve sen de yaptıgın çalışmayı kusursuz görüyorsan.. o zaman gelişmeye kapalısın demektir. ama hatalarını görüyor, düzelmesi için ilerde inş. falan diyorsan olur... dedigim gibi.. bazi şeyleri görmek lazım.. onlar sana görünmüyorsa... piyasada başka işler de var.. illa tasarım olmak zorunda degil. başka bi işe bakılabilir.

kolay gelsin.

|=Broken=|

🌱Yeni Üye🌱
bnde yeni üyeyim yhanii...hiç bi fikrim yoqqq...

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Benim amacım moral bozmak, heves kırmak değil. Doğru olan yöntemi sunuyorum. Sizin doğrunuz genel yanlış olabilir...

Yasemin

Belgisiz Sıfat
👑Efsanevi Grafiker👑
selamlar.. yardım etmek isteyen varsa buyursun.. yoksa milletin moralini bozmanın bi anlamı yok desem.. üstteki arkadaştan biri bozulmaz heralde..

1) tasarım yapacagın programı seç (corel mesela)
2) internetten konuyla ilgili örnek topla (bu uzun sürmesin sonra sıkıcı olmaya başlıyor)
3) kagıt ebatını, kesme paylarını ve kırım yerlerini belirle.
4) çalışmaların cmyk renklerine uygun olacak -sonuçta matbadan çıkacak- şekilde bismillah de başla işte :D
5) girişte logo ve firmayı öne çıkar. canlı renkler kullan - işe göre degişir ama bu- fontlar büyük, tırnaksız olsun, çok farklı uçuk kaçık yazılara firmalar girmez. sen de girme. :)
6) ara sıra save as. save as diyorum çünkü begenmediğinde digerinden devam etmek isteyebilirsin.
7) BENCE EN ÖNEMLİSİ.. çalışmana en fazla 45 dk ayır. sonra kalk bi su, çay, ayran falan iç, biraz dışarıyı seyret.. ciddiyim.. :) sonra dön, tekrar çalışmana bak. değişecek çok şey varsa.. uğraş.. bu moladan sonra degişecek bişey yok diyorsan çalışmayı bitirmeye hazırlan..
8) can alıcı nokta... bariz hatalar vardır. görmen gerekir. renk uyumu, font seçimi, karakterler, cümlelerin duruşu, vurgusu vs... eger bunlar olmamışsa cidden bi tasarımcı gözünde ve sen de yaptıgın çalışmayı kusursuz görüyorsan.. o zaman gelişmeye kapalısın demektir. ama hatalarını görüyor, düzelmesi için ilerde inş. falan diyorsan olur... dedigim gibi.. bazi şeyleri görmek lazım.. onlar sana görünmüyorsa... piyasada başka işler de var.. illa tasarım olmak zorunda degil. başka bi işe bakılabilir.

kolay gelsin.

nasıl bir yorumdur bu
usteki kelimlede ''o zaman gelişmeye kapalısınız diye'' yorum yapmışsuınız ama sizin verdiginiz bilgiyle ve örneklerle nekadar insan kendini geliştirebilirki

ben_romeo

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.
arkadaşlar forum içerisinde neden hep amacın dışında bir tartışma ortamı doğuyor. Yani istenilene ama sadece istenilene cevap vermek bu kadarmı zor.

Bilal arkadaşım broşür tasarlamaktan ziyade, öncelikle Photoshop, CorelDraw, Fireworks, Freehand gibi bir editörleri hakkında bilgi araştırıp acemiliğini atmana fayda sağlıyacak kitap yada e-book edinmen gerekir. Bu programların hepsinin lider olduğu farklı kulvarlar var. Eminim bu konu hakkında da detaylı bilgi vericektir arkadaşlar. Ben çalışmalarımı photoshopda yapıyorum. Yazı ve logo bölümlerini FreeHand' de editliyorum. Broşür çalışmaları genel olarak tek sayfa düşündüğümüzde A4 (21x29) ebatlarındadır ve başlangıç olarak senin için biraz büyük bir çalışma statüsüne girer. Çünkü başlangıç olarak hakimiyeti sayfanın her noktasına yaymak bu ebatlarda senin için zor olucaktır. Sana önerim renklerle ve renk geçişleriyle aran iyiyse korkulcak birşey yok. Tabi herşey bununla da bitmiyor. Tasarımın amacına mutlaka uygun olması lazım. Onun için tasarımın amacını iyi belirleyip kağıt ve kalemle ufak ufak karalamalar yap. Üret,,,,, düşün ve daha fazla üret. Buradaki arkadaşların çalışmalarını incele yada broşür yapacağın firmanın türev markalarından broşür ve reklam teşhir kataloglarından edin. İncele... Yazı tiplerini, sayfa yapısını, resim, obje, fırça vs. Yukarda "haloww" arkadaşımızın vurguladığı önemli faktörleride sakın gözardı etme.

Umarım bir ölçü soruna cevap verebilmişimdir...

Son düzenleme:

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Tasarım, yaparken dikkat edilmesi gereken konular, uzun bir eğitim sürecidir. Program bilmekten çok daha temel bilgiler vardır. Bu detayları zaman zaman bu forum sayfasında paylaşıyoruz. Fakat bizim konunumuz pratik ve uygulama yaparak öğrenilebilen bir konu olduğu için bir atolye dersi en gerçek doğru olacaktır. (temel sanat eğitimi dersi almak gibi)
Türkiyede grafikerler olunma yöntemi yanlış olduğu için böyle bir soru ile karşılaşıyor. Kendi grafiker olma yöntemimizin doğru olduğunu sanıp, başkalarına yanlış yön veriyoruz.
Kimseyle tartışmıyorum.

Son düzenleme:

ben_romeo

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.
Tasarım, yaparken dikkat edilmesi gereken konular, uzun bir eğitim sürecidir. Program bilmekten çok daha temel bilgiler vardır. Bu detayları zaman zaman bu forum sayfasında paylaşıyoruz. Fakat bizim konunumuz pratik ve uygulama yaparak öğrenilebilen bir konu olduğu için bir atolye dersi en gerçek doğru olacaktır.
Türkiyede grafikerler olunma yöntemi yanlış oluduğu için böyle bir soru ile karşılaşıyor. Kendi grafiker olma yöntemimizin doğru olduğunu sanıp, başlarına yanlış yön veriyoruz.
Kimseyle tartışmıyorum.

Söylediklerinde sana katılmamak elde değil, lakin unutmamalıyız ki "iş illa okulunda öğrenilir" diye bir olgu yok. Bazı arkadaşlarımızın bunlara ayıracak vakti yada maddiyatı olmayabilir. Bu yüzden arkadaşların içindeki tasarım ruhunu ve şevkini kırmak yerine, sizin gibi işi bilenlerin, okulunda öğrenenlerin burdan bu arkadaşlara yardım etmesi lazım diye düşünüyorum. Paylaşım burda başlıyor zaten... Neyse bence bundan sonra yorum ve söylemlerin, Bilal arkadaşın yararına yapılmasını rica ediyorum...

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Bizim mesleğimizin gerçeği, okulda teori ve temel bilgi öğrenilir, iş yerinde ise pratik kazanılır. Ben gerçek yeteneği ve isteği olan herkezin bu ülkede özel yetenek sınavları ile ilgili okullara girip okuyabileceği inancında olan bir kişiyim. Bizler çok sanslıyız ki çalışarak okunan bilen bir bölümdür grafik. Ben bu madiyatım yoktu okuyamadım durumuna artık sığınılmasından gerçekten sıklıdım. Çünkü sonrasında param yok okulamadım diyen insanların özel kursları ödediği paraları duyunca şok oldum.
Bu forum sayfalarında zaman zaman okuyorum,
ben mücelitte çalişiyordum şans eseri grafiker oldum,
ben ajansin şöfürüydüm, birden bi gün grafiker oldum. (olmuşa çare yok, iyide grafikerdir diyecek birşeyim yok)
Amacım bu sayfaları okuyan 14 ila 25 yaş arası yeni yetişen gençlere biran önce ön ayak olmaktır.
grfbilal85 , ya yeni bir grafiker yada grafiker olmaya niyetili bir dostumuz gibi gözüküyor.
sormuşki, tasarım yaparken nelere dikkat edeyim. Ona photoshop ögren, birazda dergi vs karıştır, internette gezin demekle, acaba yardımcımı olmuş oluyoruz yoksa yanlış bir yönteme yöneltmişmi oluyoruz?
Tasarım yapmak,
Renk bilgisi, desen bilgisi, ölçü bilgisi, persfektif bilgisi gibi bir dizi kuramı gerektirir. Bu bilgilerin hemen hemen tamamı, bilgi olarak yazılı bir şekilde, zaten bu sitede var. Dostumuz ne öğreneceğini bilmiyorki bunları okusun. Hadi okudu uygulama yapıp öğrenmeli ki ne olduğunu anlamalı. Yaptığı uğulamada bir eğitimci tarafından değerlendirilmeli.
(Bizler hergün burda birçok tasarımı değerlendiriyoruz. Acaba doğrumu yapiyoruz yanlışmı? bunuda düşünümekteyim.)

Son düzenleme:

gr_vldn

🌱Yeni Üye🌱
Nüket hanım gerçekten çok güzel anlatmış. Yaşın küçük ve imkanın varsa kesinlikle eğitim almalısın. Ben de grafik tasarımı okuyorum meslek lisesi'nden yine grafik tasarımı bölümünden mezun oldum. Düz liseden gelen arkadaşlarımla bile aramızda dağlar kadar fark olduğunu düşünüyorum. İşi temelinden öğrenmezseniz birşeyler eksik kalıyor. Hakkında hayırlısı olsun ne diyim.. :wink:

ben_romeo

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.
Yaşın küçük ve imkanın varsa kesinlikle eğitim almalı

Senin dediğin karete o, bale filen için. Hani bacaklar küçükken esneklik kazansın hesabı.

Bak şaka bi yana bende 5 aydır grafikerim. Çalışmalarıma bakabilirsin. Ne dersen de, 5 aya sığdıramayacağın bilgilerim var grafik konusunda. Ben okula mı gittim, eğitim mi aldım, biri bana tutup birşey mi öğretti. Maalesef hayır. Ve bu tarz siteleri o günlerde görseydim şimdi çok daha iyi konumda olurdum. Bilal arkadaşımında eğitim almadan bu işi yapabilceğine adım gibi eminim çünkü yapılabiliyor. Bak ben eğitimi bir kenara atmıyorum. Keşke herkesin şansı olsa da iyi-kötü eğitim kurumlarından güzel bilgiler alabilse. Ama üzülecek birşeyki herkes o kadar şanslı olamıyor. Sizlerde lütfen bu işi eğitim kurumlarına endekslemeyin. Ne güzel şanslı bireylersiniz, grafik okuyorsunuz, işi yerinde öğreniyorsunuz. Bize edindiğiniz farklı teorik bilgileri aktarın, eksiklerini değil...

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Senin dediğin karete o, bale filen için. Hani bacaklar küçükken esneklik kazansın hesabı.

Bak şaka bi yana bende 5 aydır grafikerim. Çalışmalarıma bakabilirsin. Ne dersen de, 5 aya sığdıramayacağın bilgilerim var grafik konusunda. Ben okula mı gittim, eğitim mi aldım, biri bana tutup birşey mi öğretti. Maalesef hayır. Ve bu tarz siteleri o günlerde görseydim şimdi çok daha iyi konumda olurdum. Bilal arkadaşımında eğitim almadan bu işi yapabilceğine adım gibi eminim çünkü yapılabiliyor. Bak ben eğitimi bir kenara atmıyorum. Keşke herkesin şansı olsa da iyi-kötü eğitim kurumlarından güzel bilgiler alabilse. Ama üzülecek birşeyki herkes o kadar şanslı olamıyor. Sizlerde lütfen bu işi eğitim kurumlarına endekslemeyin. Ne güzel şanslı bireylersiniz, grafik okuyorsunuz, işi yerinde öğreniyorsunuz. Bize edindiğiniz farklı teorik bilgileri aktarın, eksiklerini değil...

Ben grafikerlerin, çizip, yorumlayan, tasarlayan insan olduğunu düşünüyorum.
Benim karşı çıktığım nokta şudur,
Ben okumadım sende eğitim almadan grafiker ol kardeş ne varki bunda denmesi bunuda çok doğru çok güzel birşeymiş gibi ballandira ballandira anlatilmasidir. Eskiden alaylı ya saygımız vardı. Onlar gerçekten elleri öpülesi büyük ustalardı. Rapido kalemi tutuklarındanmidir nedir? bilemiyorum. (bende önce alaylım) hiç biri 5 ayda grafiker olmamıştı sanırım. Benim artık saygım yok. Çünkü iyiler artık okadar azki, grafik kirliği sonucunda kör olma tehlikesi yaşıyorum.

Freelens

🌟Usta Tasarımcı🌟
Fii donemlerinde buraya yazmistim. Okumak istersen

Baska sitelerden link vermek yasaksa arkadaslar lutfen silsin.

Moderatör tarafında düzenlendi:

ben_romeo

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.
Çünkü iyiler artık okadar azki, grafik kirliği sonucunda kör olma tehlikesi yaşıyorum.

O zaman biz yapmayalım bırakalım bu işleri . Sadece okuluna gidenler yada uzun yıllardır bu işin içinde olanlar yapsın. Yada sadece sen yap. Bizler izleyelim. Kör de olmazsın hem. Yada böle sitelerde sen olma, bırak bizler olalım. Öğrenmek isteyen insanlar olsun.

Ayrıca bir önceki mesajımdaki yalnış cümlemi düzeltmek istiyorum. 5 aydır grafikerim değil, 5 aydır grafik ve tasarımla ilgileniyorum. Bu sanırım daha doğru oldu...

Gökhan TEKİN

ARTniyetli
👑Efsanevi Grafiker👑
O zaman biz yapmayalım bırakalım bu işleri . Sadece okuluna gidenler yada uzun yıllardır bu işin içinde olanlar yapsın. Yada sadece sen yap. Bizler izleyelim. Kör de olmazsın hem. Yada böle sitelerde sen olma, bırak bizler olalım. Öğrenmek isteyen insanlar olsun.

Ayrıca bir önceki mesajımdaki yalnış cümlemi düzeltmek istiyorum. 5 aydır grafikerim değil, 5 aydır grafik ve tasarımla ilgileniyorum. Bu sanırım daha doğru oldu...

Eğer konuşma ve tavırlarınızdaki çizgi aynı olucaksa sizi uyarmak zorunda kalacağım. Kimse burada bu işi sadece biz yapalım yada bu işi sadece okullu lar yapsın demiyor. Bu camiaa herkese açıktır. ANCAK EĞİTİM HER CAMİAA DA OLDUĞU GİBİ BURADA ŞART.

Başından beridir anlatılmak istenilen yukarıda kurduğum bir kaç cümlenin uzun bir şeklidir...

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑

Açıkçası yukarıda ki cevaplarınızı gördükten sonra çalışmalarınıza daha dikkatli baktım. Evet haklısınız 5 aydır bu işlerle uğraşmayaçalıştığınız belli oluyor.

Sanırım ne demek istediğimi anladınız.

Selim MERCANO

👑Efsanevi Grafiker👑
grfbilal85 arkadaşım istediğin grafikerlikse yapmak istedigin sektörün neler yaptıgını , sonuclarını , calışmalarını öncelikle incele , kendin bundan haz alıp yapabilcegini düşünüyorsan hisslerinin arkasından git ve benden önceki saygıdeyer arkadaslarımın önerdikleri her yolu denemeni tavsiye ederim.. Hobi bile olsa yasadıgını hissettirecek birseyler yapmanı tavsiye ederim. araştırmalarına devam et gerekirse özel mesaj at yardımcı olmaya calısırız herzaman burda olmamızın sebebi bu zaten paylaşım aldıgımız kadar vermekte mutluluktur bizim icin kendi capımızda..

simdi sözüm diğer arkaslarıma;

ilkel ve çağdaş yaklaşımlı bir tartışmadır ki
yorumlarınızı arkadasımızın ihtiyacı adına ilgi ile cevaplamanızdan dolayı saygı duyuyorum hoş bir sey kendi yöntemlerinizle yardımcı olmak. Ne bildiğiniz ne göstereceginiz önemli degil , asıl olan yönelmekteki amac ve niyettir. Sonuca gelmeden tüme varımsal yorum tartısmanıza tanık oldum bende yorumlamak isterim ki niyetimiz hersey bilinsin paylaşılsın...
öncelikle 1994 öncesi grafiker yoktur diyebilirmiyiz ? ambalaj tasarımcısı yoktur diyebilirmiyiz ? yetenek okulda kazanılmaz, bilgi okuldan cıkmaz, Sadece kolay ögrenimi hızlandırır..
öyleki insan olmak adına ne ile ilgileniyorsanız ilgilenin kendi benliğinizdeki idealleriniz dogrultusunda yolunuza cıkacak gercek dogru insanların sans eseri yada kader deyin karsınıza cıkıp ufacıkda olsa doğru bir nüans kazandırıyorsa size .. ne mutlu size hayat size gülümsüyor demektir.
Okul denince ben buna parmak basmak icin katıldım. Abim üst düzey mimari,yazılım,donanım,güvenlik yazılımcısı ve 15 inci yılında bu sektörde türkiyede 42 kişiden biri ancak su zamanda "okul!" muhapetinin bir elit katagoriye atanmasından dolayıdır ki imza yetkisini aldılar elinden ( kendisi Maramara üniversitesinin 1993'te türkiyenin ilk açılan 42 kişilik kursun Bil. programlama ögrencisi ) bunun cevredeki bir cok insanın diplomalı ! işsiz olmasınında etkisi var ama üzülerek söylüyorum ki yetenekler bir ironi cemberinde kaybolmaya yüz tutacak. Emeklerinizin karşılığı bir gün sekteye ugramaya baslıcak. sanmayın ki kötü olan siz olucaksınız sadece döngü sizin icinde başlamıstır demektir. Üzgünüm kıvılcımken inandığınız okul sektörü (sadece yetenek bransları icingecerli) hakimiyetini diplomaya bırakıcak , yetenege degil... Aklınıza su yanılgı gelicek tabi iyi olan kalıcı olucak yanılıyorsun diye
evet diplomalı insanların arasındaki iyi ve genc olanı kalıcı olur.Yeni bir alev gelene kadar..
Saygılarımla.....