Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

uzun pozlama

grafipek

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
slm... ben de d80 var daha yeni aldım ve fotoğrafçılıkta çok yeniyim..
uzun pozlama kavramını bi türlü anlayamadım. beni bu konuda aydınlatrsanız çok sevinirim... teşekkürler

mac_ist

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.matbaa.org
Pozlama süresi makinenin içine giren ışık süresidir. Bu diyafram + enstantane vasıtasıyla denegelenir. Çoğu kimsenin karıştırdığı en önemli husus şudur; diyafram kısık olduğunda görüntü net ama enstantane aynı oranda geç kapanır. Eğer diyaframı açık tutarsanız da görüntünün netlik alınan noktası net iken geri plan flu olur. Diyafram ayarı değerlere göre terstir. Yani F değeri düşük iken aslında açık, F değeri yüksek iken kısıktır.

Özetle çekim esnasında diyafram öncelikli çekim yapılmalı ki bu da neyi nasıl çekmek istediğinize göre değişir. Ama seçtiğiniz diyafram ayarında makinenin verdiği enstantane değerini de göz ardı etmeyin. Çok düşük bir enstantane ayarı söz konusu olunca ya tripot (sehpa) kullanmalı veya diyaframı biraz daha açmalısınız. Umarım yardımcı olabilmişimdir...

enstantane53

🌟Usta Tasarımcı🌟
benimde bir hafta öncesine kadar D80'im vardı, ama sattım.. güzel makine. ama sana şunu diyeyim, o makine üzerinde manuel çekim yapmayı öğrenirseniz çektiğiniz fotoğraftan daha çok zevk alacaksınız. makine kutu içeriğinde Türkçe Kullanma klavuzu var.. ayrıca fotoğrafçılıkla alakalı internette birsürü yardımcı kaynak var. aldığınız makinenin tuş kombinasyonlarını iyice öğrenmenizi tavsiye ederim.. sonrada Enstantane-Diyafram-ISO üçlüsünün ne işe yaradığını, birbirlerini nasıl dengeleyeceklerini, enstantane düşük olursa ne olur, iso yüksek olursa ne olur, diyafram düşük olursa ne olur diye bilmelisin. ona göre değerler atayabilmelisin. manuel çekim denemeleri yapmanı tavsiye ederim...

makineni Manuele al ve bir gece çekimi yap şu ayarlarda (tripodla tabi) enstantane: "15 diyafram 15 iso 800... bakalım sonucu ne olacak :) mümkünse yol yada hareket olan sokak ışıkları olan bi yere çekim yap... sonucunu merak ediyorum :)

grafipek

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
ok teşekkürler ikinize de... evt daha tripodum yok alınca denerim.. genelde manuelde çekiyorum ama şu enstantane ve diyafram değerlerinin hangi durumlarda kaç olacağını hep karıştırıyorum... diyaframı kısınca karanlık resimler çıkıyor.. kötü fotoğraflar çekince moralim felaket bozuluyor galiba bu makineyi öğrenemeyeceğim diye düşünüyorum...bir de kafama takılan bişey daha var : diyafram en açık hali 3.5 ama bazen 5.2 veriyor en açığı. neden öle oluyor? bi arkadaşım da bu makineden geçen hafta aldı o da aynı soruyu bana soruyordu... çalışıyordum oyüzden hiç vakit de ayıramadım :(( enstantane53 d80 bilgilerini benle paylaşırsan çok sevinirim.... teşekkürlerrr

enstantane53

🌟Usta Tasarımcı🌟
ok teşekkürler ikinize de... evt daha tripodum yok alınca denerim.. genelde manuelde çekiyorum ama şu enstantane ve diyafram değerlerinin hangi durumlarda kaç olacağını hep karıştırıyorum... diyaframı kısınca karanlık resimler çıkıyor.. kötü fotoğraflar çekince moralim felaket bozuluyor galiba bu makineyi öğrenemeyeceğim diye düşünüyorum...bir de kafama takılan bişey daha var : diyafram en açık hali 3.5 ama bazen 5.2 veriyor en açığı. neden öle oluyor? bi arkadaşım da bu makineden geçen hafta aldı o da aynı soruyu bana soruyordu... çalışıyordum oyüzden hiç vakit de ayıramadım :(( enstantane53 d80 bilgilerini benle paylaşırsan çok sevinirim.... teşekkürlerrr

objektifin 18 mm'deyken 3.5'dur, zoom yapınca yani 135 mm'e çıkınca diyafram değeri yükselir ve 5.6'ya çıkar en maksimum... diyafram en düşük halindeyken en çok ışığı içeri sokar, dolayısıyla fotoğrafın ışıklı çıkar. diyafram değeri yıkarı çıktığında fotoğrafın karanlık çıkar, karanlık çıkmasını istemiyosan enstantane değerini düşürmelisin, çekim alanındaki ışığa bağlı olmalı tabi bu durum. anlatacak o kadar şey var ki :) bu sorunu cevapladım sanırım, başka aklına takılan bişey varsa sorabilirsin.

grafipek

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
tekrar slmm.. evt yardımcı oldun sağolasın.. evt öle çook şey varki ben çoğunu öğrenemedim daha. ve çok karışık şeyler... benden bıkacaksın ama birkaç şey daha sorayım. makinenin üzerinde mesala AF- L, AE- L var otamatik pozlama klidymiş ama ne işe yaradığı hakkında fkrim yok, snra artı eksi pozlama var, bir de hani self timer var süreyi ayarlıyosun makine kendi çekiyor peki süreyi ayarladım, çekmesini nsl ayarlıyacağım?? çok şey sordum.. keşke d8o nin anlatan bir video olsa süper olurdu...fotoğraf çekmeye aşığım diyebilirim fakat daha makineyi çözemedim:(((( neyse çok konuştum...

enstantane53

🌟Usta Tasarımcı🌟
tekrar slmm.. evt yardımcı oldun sağolasın.. evt öle çook şey varki ben çoğunu öğrenemedim daha. ve çok karışık şeyler... benden bıkacaksın ama birkaç şey daha sorayım. makinenin üzerinde mesala AF- L, AE- L var otamatik pozlama klidymiş ama ne işe yaradığı hakkında fkrim yok, snra artı eksi pozlama var, bir de hani self timer var süreyi ayarlıyosun makine kendi çekiyor peki süreyi ayarladım, çekmesini nsl ayarlıyacağım?? çok şey sordum.. keşke d8o nin anlatan bir video olsa süper olurdu...fotoğraf çekmeye aşığım diyebilirim fakat daha makineyi çözemedim:(((( neyse çok konuştum...

self timer'i ayarladıktan sonra normal deklanşöre basacan.. yani herşey normal gibi çekim yapacan deklanşöre basacan o saymaya başlayıp sayım bitince çekecek :) olay bu... artı eksi pozlama olayı şuan seni gibi yeni başlayanlar için çok ileri bi aşama, birinci kattı görmeden 5. kata zıplamayalım :) AF demek otofokus, yani otomatik netleme, deklanşöre yarım bastığın zaman netler, vizörden bakınca görürsün, netlenince içindeki karaler kırmızı olur, kırmızı olmadan deklanşöre tam basılmaz. önce yarım, netleme işlemi olup kareler kızmızı olunca tam bas :) manuel netleme yapabilmen için önce objektifin sol kısmında olan anahtarı M konumuna getir, sonra hemen yanında bir anahtar daha var, onuda M konumuna getir ve objektif üzerindeki ince alanı olan bileziği sağa sola çevirince vizörden baktığında netlik alanının değiştiğini göreceksin, bu da manuel netlemedir. sen şimdilik AF'lerde tut bu ayarları :) ileri aşamalar bunlar.

başka soru ? :D

grafipek

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
evt self timerı denedim oldu... kesinlkle artı - eksi pozlama çok zor...evt af ve m yazıyor objektifin solundaki yerde... onu gene af eye aldım.. objetfifin üstnde de A ve M var... o da A da mı dursun...o ince bileziği sağa sola çevirince hangi durumlarda değişecek...
objektif 18 mmde iken en kısık diyafram 3.5 ta ... bieşy diyeceğim 135 mm diyafram 5.6 ya enstantanede 1.6 da çektim resim flu çıktı net değil...
bir de resmi çektikten snra ışık patlayan yerleri gösteriyor ya onları snradan makine üstünde düzeltebilir miyiz?
bnm sorular bitmez valla :))

enstantane53

🌟Usta Tasarımcı🌟
evt self timerı denedim oldu... kesinlkle artı - eksi pozlama çok zor...evt af ve m yazıyor objektifin solundaki yerde... onu gene af eye aldım.. objetfifin üstnde de A ve M var... o da A da mı dursun...o ince bileziği sağa sola çevirince hangi durumlarda değişecek...
objektif 18 mmde iken en kısık diyafram 3.5 ta ... bieşy diyeceğim 135 mm diyafram 5.6 ya enstantanede 1.6 da çektim resim flu çıktı net değil...
bir de resmi çektikten snra ışık patlayan yerleri gösteriyor ya onları snradan makine üstünde düzeltebilir miyiz?
bnm sorular bitmez valla :))

sırayla cevaplıyım. objektifin üstündekinide A'ya alın, M'de olunca bileziği sağa sola çevirdiğinizde aynı anda vizörden bakarsanız netliğin sizin parmaklarınızzın ucunda olduğunu anlarsınız. ama A'ya alın siz.... 1.6 enstantane çok düşük, tripot gerektirir, normalde 60 enstantaneden aşağıki değerlerde bulanma olabilir, 30-40 cıvarında çekim yaparsanız makineyi titretmemeniz lazım, 60'dan aşasını tripotsuz tavsiye etmem. bunları flaşsız ev içinde çektiğinizi düşünerek söylüyorum tabiki , ama gündüz dışarda zaten 60-80-100 gibi enstantane değerlerinde çekmeniz lazım ışığın durumuna göre tamamen.... resim çektikten sonra önizleme ekranı geldiğinde, beyaz olan yerleri işaretler makine, size gösterir, bu sırada ekranın sağ kısmında bulunan yuvarlak kocaman bir 4 yönlü tuş var, onun yukarı veya aşağı tuşlarına bastığınızda ekranın değiştiğini farkedersiniz. bir farklı ekranda fotoğrafı çektiğiniz değerler, diğer bir ekranda RGB renk equlaizeri, diğer bi ekranda foto tarih saat dosya adı gibi bilgileri verir, siz fotoğrafı çektikten sonra hangi tarz önizleme görmek istiyosanız ona getirirsiniz öyle kalır bir sonraki çekimler için. enstantane'yi 60, diyaframı olabildiği en düşük değerde tutarsanız, fotoğraf çekip yine koyu çıkıyorsa ortamınızda yeterli ışık yok demektir. şuanki imkanlarınızla karanlık olan bir ortamı aydınlık yapamazsınız, fakat farklı değerlerle mümkün bu şuan tripodunuz olmadığına göre onlara hiç girmeyelim :)

siz şunu deneyin bence :) oda ışığında, diyafram 3.5 enstantane'yi de 2 yada 3 olarak düşürün, self timer'i ayarlayın ve bir masanın üzerine koyun deklanşöre önce yarım, sonra tam basın ve makineye dokunmayın, bakalım odanız nasıl çıkacak :)

şimdilik iyi akşamlar. yarın sorularınızı yanıtlamaya devam ederim yine :)

grafipek

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
tekrar slm... evt öle dediğin gibi çektim oda çok ii çıktı...makineyi yeni aldığım günlerde gündüz hava açıkken enstantane 2.5, diyafram 9 ve enst önceliklide çekmişim...çevre ii syılır fakat duran arkadaşların yüzleri okdr flu çıkmışki yüzleri çok kötü...bu foto nie böle çıktı? ya mesala gündüz hava açıkken nsl değerlerde, bir de gece çok ışıklı bi caddeyi nsl değerlerde çekmeliyim? bir de tripodun çok pahalı olması gerekli mi acaba? kadıköy yazıcılarda 15 ytl ye tripod satılıyor onu alsam yeterli olur mu? son bi soru da uv filtre gerekli dimi objektif için, bir de polarize filtre ne sağlıyo ikisini brlkte kullanabilir miyim?
ya bir de arkadaşım da yeni bu makineden aldı onun ayrlarıyla ilgili bişey srcam menülerinin hepsini göremiyormuş onu da ben bişey sorunca yeni anladık o ben de yok diyor :)))) oof gene çok çok şey sordum.....

selimsolakoglu

🏅Acemi Tasarımcı🏅
merhabalar,2.5 enst cok yüksek bir süre güzdüz ışıklı ortamlar için,bu makinalarda enst ne kadar yükselirle kadraj içindeki harekeltli cisimler okadar daha fazla flu cıkar,gündüz cekimlerinde diyafram 9 da kalsın,pozlama süresi ile oyna işte,ona tam birdeğer veremem cünkü attığın her adımda her gölgede makina ışık alma değeri değişir,bende d 80 kullanıyorum,iso ları berbat bu makinaların oyüzden gecede gündüzde ne olursaolsun 400 asayı geçmeyin,gece cok ışık alan bölgeleri fotograflamak için diyaframı iyice kısın 22 gibi,pozlama süresini cekiceğiniz saniyeye göre ayarlayın yine artık,3-5-10 saniye artık ne değerler iyi cıkarsa,,,,uv filtre lens camı korur,polarize filtre ise güneşli havalarda gündüz cekimleri için cok faryadalıdır,genelde gökyüzünü patlatırız gündüz cekimlerinde,polarize gökyüzünü filtrelemeye patlatmamaya yarar,nette araştırın polarizeli ve polarizesiz iki foto mutlaka yanyana koymuşlardır bulursunuz

grafipek

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
selam cevaplarınız için teşekkürler... enstantane 2,5 nsl yüksek anlayamadım 20 nin, 10 un altı düşük enstantane olmuyor mu? ayrıca yüksek enstantanede harektli objeler net, düşük enstantanede flu çıkar biliyorum ama..... evt uv filtre objektif için iimiş hmn almam gerek... peki hem uv hem de polarize filtreyi makine üzerinde birlkte kullanabilir miyim? gerçi plarizenin acele alınmasına gerek yok gerçi..... bir de bişey daha srcam ben fotoğraf kursuna gdiyorum fakat daha yeni makineyi alalı da 1 ay oldu....bgn enstantane öncelikli yapıp ens. 4000 e aldık fakat diyaframa kaç değer verdiğini gstermedi. neden acaba?

selimsolakoglu

🏅Acemi Tasarımcı🏅
yüksek (yani fazla süre) pozlamışsın demek istedim 2.5 pozlama süresiyle,rakamsal olarak bakınca sizin dediğiniz doğru enst yükseldikçe net düştükçe yani artıya geçtikce hareketli nesneler flu cıkar,üst üste iki filtreyi kullanamazsınız,
ben olsam bende söylemezdim:) enst öncelikli olduğu için size bir değer vermiş,diğeri ortam ışığına göre artık size kalmış diyaframı ayarlamak.