Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Web Tasarımında Önemli İpuçları

filizdmr

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
17 Şub 2008
Mesajlar
2,679
Tepkime puanı
135
Web sitesi
filizcinardemirtas.blogspot.com
Bu yazı, web tasarımının en önemli meselelerini kısaca gözden geçiriyor ve bir sonraki tasarım çalışması için bilgisayarınızın karşısına oturduğunuzda üzerinde düşünmeniz gerekenleri size hatırlatan bir yazı niteliğinde.

Yapılan araştırmalara göre:


1. Unutmayın, elinizdeki zaman oldukça kısıtlı.
Bir araştırma sonucu, bir kullanıcının söz konusu siteyi baştan aşağıya inceleme süresi sadece 4 saniyedir. Ve bu süre gerçekten kullanıcı ile temasa geçip site ile ilgilenmesini sağlamaya yetmez. Dolayısıyla, tasarımla sitenin ne üzerine olduğunu olabildiğince kesin şekilde ve kısa sürede vermelisiniz. eğer bu süre birkaç saniyeden uzun sürerse, kullanıcı dikkatini kaybedecek ve başka bir tarafa yönelecektir.Unutmayın, elinizdeki zaman oldukça kısıtlı.

img1959l.jpg




2. Kullanıcılar sitenizi tararlar
Bir odaya girdiğiniz anda, içerideki bütün yüzleri bir anda görmezsiniz. Öncelikle insanların ve objelerin şekillerini fark edersiniz. Odayı tararsınız. Daha sonra devam eder ve ilginizi çeken şeye odaklanırsınız. Benzer şey siteye ilk girildiğinde de yaşanır.

Kullanıcılar sitenizi tararlar. bu noktada kullanıcıyı gitmesini istediğiniz yöne yönlendirmelisiniz. merak uyandırmalısınız. ister giriş ekranı olsun, ister daha fazla öğrenmek için bir bağlantı olsun, blog yazısı olsun vs vs vs.

3. En çok sol üst köşe görülür
Bu bilinen bir gerçektir. Bunun nedeni de insanların kitap ve makaleleri bu patern ile okumalarıdır. Artı, ilk siteler ve programlar da bu şekilde tasarlanmıştır. Yani ortada bir alışkanlık vardır. Genelde sol üste logo konu, bu güzel bir şeydir, kullanıcıların logoyu tanımalarını sağlar. Ancak bununla yetinmeyin, oraya bir şeyler daha koyun. giriş bağlantısı, arama formu veya bir slogan.

4. f paternini öğrenin
Gözle takip üzerine yapılan bazı araştırmalar gösteriyor ki, kullanıcılar siteyi F harfi şeklinde bir patern ile tararlar. En çok ilgiyi üst kısımlar alırken, orta ve altlara doğru sadece sol taraf taranmaya başlanır. Bir şekli koymak için düşünürken hatırlanması gereken bir şey.

letterf.jpg


5. Kullanıcıların görmezden geldiklerini öğrenin
Kullanıcılar reklam körüdürler. Bunu internete yeni başlayan kullanıcılardan anlayabilirsiniz, kısa bir süre içinde resimli ve yazılı reklamları görmezden gelmeyi öğrenirler. Reklama benzer şekilde bir şekil tasarlamaktan kaçının. Ayrıca, kullanıcılar yoğun yazıdan da kaçınırlar. Kimsenin, sitenin ne hakkında olduğunu anlamak için onca yazıyı okumaya vakti yok diyebiliriz.

6. Yazı ve Grafik Savaşı
İlginç bir gerçek: Yazı daha fazla dikkat çeker. Hem de güzel bir grafikten daha çok. Okuyucunuza bir mesaj vermek istiyorsanız, ki sitelerin amacı da budur, büyük ve afilli bir resim yerine, hoş bir slogan kullanmanabilirsiniz..

7. Tasarım ögeleriyle ilgi çekin
Yazılı sloganlar, direk aksiyona davet eden düğmeler (genelde açık renk), çeşitli listeler, bunlar hep dikkat çekmeyi sağlayan tasarım ögeleridir.

Eğer uzun bir makale yazmanız gerekiyorsa, en önemli şey başlıklardır, başlıklara dikkat edin, gerekiyorsa müşterinin başlıklarını değiştirmeyi teklif edin. Hiçbir şey başlıklar kadar ilgi çekemez. Başlıkları uygun şekilde kullanın ve kullanıcıya makalenin ne üzerine olduğunu bir kaç basit adımda açıklayın.

8. Yazı Biçimlendirmesi
Bir yazı, uygun şekilde biçimlendirildiğinde çok daha iyi okunur. Çok sayıda paragraf kullanmaktan korkmayın, kalın ve italik yazılar kullanın, alıntılar yapın, yazının altını-üstünü çizin.. Yazınızı görsel olarak çekici yapabilecek her şeyi yapın. Kullanıcının okuyuşu sırasında, onun dikkatini yönetecek şekilde biçimlendirme kullanmayı da unutmayın.

9. Sade Grafikler Kullanın
Kullanıcıların reklam körü olduklarını daha önce söylemiştim. Tasarımınızda, grafik kullandığınız zaman çok kalabalık ve içinden çıkılmaz bir halde olmamalarına özen gösterin. Birçok insan, çok renkli ve yoğun grafiklere bakmayı zor bulur, bunu unutmayın. Kullandığınız grafikler sade ve anlaşılır olmalı ve kafa karıştırmamalıdır.


Dikkat çekmek için kullanılabilecek yegane grafik insan yüzüdür. Özellikle de kullanıcıya bakan yüz fotoğrafları. Bunlar kullanıcının dikkatini çekerler. Ayrıca başka tarafa bakan yüzler ile de dikkati istediğiniz tarafa yönlendirebilirsiniz.

10. Açık Alanlar Bırakın
Her ögeyi bir araya sıkıştırarak kalabalık bir şekil oluşturmayın, daha fazla görünebilmeleri için ögelere açık alanlar bırakın. Bırakın kullanıcı sayfaya girdiğinde nefes alsın. Bu özellikle kalabalık grafik kullanmamak ve yoğun metinden sakınmakla mümkün olur.


(Alıntıdır )
Alen Grakalic
 
Son düzenleme:

idgen

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
5 Tem 2009
Mesajlar
29
Tepkime puanı
1
Hırvat tasarımcı Alen Grakalic'in tavsiyeleri yerindedir, ancak tabiki tasarımda da programlamada da fonksiyonelik ve kullanılabilirliği yitirmeden kutunun dışında düşünmenin de faydaları daima vardır. Ama Türkiye'de bunlar ne kadar kullanılıyor?

Sanırım ağırlıklı olarak şu unsurları / hataları çoğu sitede görebilirsiniz..

- 2-5Mb üstünde Flash dosyaları, yada 10-20Mb'lık tek flash siteler..
- her tarafta yanıp sönen ve uyuşmayan renkler, ve karakter (font) uyuşmazlıkları..
- Site açıldığında bağıran müzik dosyaları
- Site açıldığında bağırarak / anırarak site içeriğini anlatan kapatılması ve ses ayarı yapılamayan flv/flash karakterler..
- Hatalı kodlamalar, sanırım çoğu programcının / kodlayıcının farklı tarayıcı yada browser'lar olduğundan haberi bile yok.
- Sitelerin neredeyse 90%'ının kodlamaları kes, yapıştır, uydurmaya çalış mantığıyla yapılmış ve kodlara bakınca bu zaten gözüküyor, bazıları pisliği halının altına koyarsam kimse görmez mantığı ile kodlarını gizliyor (en azından gizlediklerini zannediyorlar..ehm)
- Güvenli olduğu sanılan sitelerin 60% kadarı güvenli değildir, bazılarında hatalar traji-komik..örn 'güvenli' sitenin shared hosting kullanması ve veritabanlarında verilerin (kişisel bilgi, şifre...vs) kriptosuz açık olarak bulundurulması gibi...
- Sitelerin çoğundan ülkede yasal veya yasadışı olarak ne kadar çalıntı şablon / çizim/ kod kullanıldığını görürsünüz.. (Türkiye) Sorun uyuşukluk mu, yaratıcılığın olmaması mı henüz anlayamadım.. Programcı, tasarımcı ... bunlar yetenek, ve eğitim gerektiren meslekler olduğunun farkında değil kimse sanki (burada kısa not kurs'a gitmek bahsetiğim eğitim değildir.) ancak ipini koparan kendini bu mesleklere bağlamaktan kaçınmıyor..
....
Liste o kadar uzun ki, sanırım burada kesmenin faydası var.
 
Üst