Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Corel'de tireleme varmış....

kardinal35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Arkadaşlar merhaba, ben Coreldraw x3 kullanıyorum.. Biraz önce bir web sayfasından yazıyı kopyalayıp Corel'de yazı çerçevesinin içine attım. Bi de baktım ki, kenarları tireliyor.. Nasıl oldu anlamadım ama güzel oldu.. Bunun bi açıklamasını yapabilecek arkadaş var mı..?

Benzer konular

grafikerkartal

👑Efsanevi Grafiker👑
nasıl yani böle bişi varsa hemen paylaşmalıyız çok önemli çünkü senin copy yaptığın yazının tireli olmadığından eminmisin?

kardinal35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Benim kopyaladığım yazı, tireliydi. Önce word'e attım, sonra da corele yapıştırdım.. yapıştırırken de "discard fonts and formatting" dedim.. yapıştırdığımda normalde, tire falan koymaması gerekirdi. Ama baktım kenarlarda tireler var.. şaşırdım, tex'i genişlettim, uzattım tireler sözcüklere göre değişti.. Bunu öğrenmek lazım. çok önemli dediğin gibi.. Ama ilk defa böyle birşeyle karşılaştım.. Aynı yazı hala duruyor sayfada.... Yalnız, o yazıya devamen birşeyler yazdım, tireleme falan yapmadı..

N/A2

🏆Pro Tasarımcı🏆
kardeşim çölde serap filan görmeyesin.
bende baya bi uğraştım yok öyle bi şey yani.
son derece ilginç.
başka arkadaşlarda denerse sonuçlarını yazarlar inş.
malum dergi sayfaları için çok önemli yani.

grafikerkartal

👑Efsanevi Grafiker👑
bu konuda sonuça ulaşan birileri varsa bişeyler yazmalı bu olay çözülürse bir corel devrimi olur...

enfekxia1979

🌱Yeni Üye🌱
evet arkadaşlar bu konu çok önemli ben de uğraştım baya ama bulamadım. Bilen birileri varsa beri gelsin. Gazete sayfalarında da gerekli.

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
Benim kopyaladığım yazı, tireliydi. Önce word'e attım, sonra da corele yapıştırdım.. yapıştırırken de "discard fonts and formatting" dedim.. yapıştırdığımda normalde, tire falan koymaması gerekirdi. Ama baktım kenarlarda tireler var.. şaşırdım, tex'i genişlettim, uzattım tireler sözcüklere göre değişti.. Bunu öğrenmek lazım. çok önemli dediğin gibi.. Ama ilk defa böyle birşeyle karşılaştım.. Aynı yazı hala duruyor sayfada.... Yalnız, o yazıya devamen birşeyler yazdım, tireleme falan yapmadı..

Kopyaladığın yazı tireliyse zaten tireleri bir karakter olarak gelecektir...:crying: yani ha a harfi ha tire.. corel koymuyorki tireyi sen koyuyorsun....

Ayrıca COREL'de TİRELEME mevcut ama türkçe desteği yok kelimeleri saçma sapan bölerek tireliyor aslında bir kaç ay uğraşılsa yama şeklinde hazırlanabilir...

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
Kopyaladığın yazı tireliyse zaten tireleri bir karakter olarak gelecektir...:crying: yani ha a harfi ha tire.. corel koymuyorki tireyi sen koyuyorsun....

Ayrıca COREL'de TİRELEME mevcut ama türkçe desteği yok kelimeleri saçma sapan bölerek tireliyor aslında bir kaç ay uğraşılsa yama şeklinde hazırlanabilir...
Mantık doğru fakat olayı biraz daha açalım. Bu tireler klavyeden girdiğimiz tireler değil, özel text biçim kodlarıdır. Yeni nesil metin düzenleyicileri farklı text formatting code'lrla çalışabilir. Yazınıza CorelDRAW'da Text>Insert Formatting Code altından çeiştli biçim kodları ekleyebiliriniz. Bunlar arasında optional Hyphen seçeneği vardır ki bu olayı aydınlatacak olan koddur. Corel DRAW'da bir yazı yazarken tirelenmesi istediğiniz yere yıklayıp optional hyphen eklerseniz (kısayol tuşu text editlerken CTRL + dır) burası artık tirelenmeye müsait bir yer olur. Yazınız yazdıktan sonra paragraf çerçevesini küçültüp büyütürken optional hyphen içeren yerlerden satır kesilmesi gerekiyorsa tireleme yapılır. Yazı sığıyorsa tireyi göremezsiniz.

İşte word'den aldığınız dosya ilginç bir şekilde hyphen'leriyle birlikte geldiği için tireleme gerçekleşiyor.

Aslında Corel DRAW'a tireleme özelliği katmak çok atla deve bir iş değil. Zaten CorelDRAW'ın birçok dilde tireleme desteği var. Türkçe için yok. Bunu programın distribütörü yapması gerek ki bu da Eti Bilgisayardır. Eti Bilgisayar CorelDRAW'ı Türkçeleştirir ve bu şekilde satar. Ama tireleme işini neden çözmez bilinmez.

CorelDRAW'da tireleme ile ilgili biz birşeyler yapabilir miyiz? Bunu da birlikte oturup tartışmak, paylaşmak gerekir.

salih_kent

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
K.Çakır, bu konu üzerine eğilmek lazım dediğin gibi..

Burada makro ve programlaya hakim arkadaşlarla bir çalışma grubu oluşturup çözmeye çalışalım ya da Corel firmasının merkezine yüzlerce Türk kullanıcının Eti bilgisayar ı bu konudaki duyarsızlığı nedeniyle şikayet eden mailler gönderelim. Eminim somut bir cevap alırız...

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
K.Çakır, bu konu üzerine eğilmek lazım dediğin gibi..

Burada makro ve programlaya hakim arkadaşlarla bir çalışma grubu oluşturup çözmeye çalışalım ya da Corel firmasının merkezine yüzlerce Türk kullanıcının Eti bilgisayar ı bu konudaki duyarsızlığı nedeniyle şikayet eden mailler gönderelim. Eminim somut bir cevap alırız...
salih_kent, o zaman öncelikle CorelDRAW'da Hyphenation olayının özelleştirilebilirliğini araştıraılım. Herkes bilgilerini paylaşsın. Yapılabilirlik durumu eğer makro ile sağlanıyorsa bunun için bir grup oluşturabiliriz. Ve bu istek için öncelikle eti bilgisayara mail gönderelim. Sonuç alamazsak Corel Corp.'a mail yağdırırız :)

O zaman başlayalım...

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
Ben başlıyorum Hyphenation özelliğinin değiştirileblirliği varmı varsa ne kadar zor diye =)

ingilizcesi iyi bir arkdaş maili hazırlamaya başlasın.. Not: umarım Lisanslı bir corel mevcuttur elimizde hem sahte kullanıp hemde özellik istemez biraz utanç verici =)

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
Corel DRAW'da bir yazı yazarken tirelenmesi istediğiniz yere yıklayıp optional hyphen eklerseniz (kısayol tuşu text editlerken CTRL + dır) burası artık tirelenmeye müsait bir yer olur.

Kısayolu yanlış belirtmişim. Doğrusu CTRL + - olacak yani ctrl ile birlikte tire. Bu arada bu kısyol bile birçok tireleme problemini çözecektir eminim.

salih_kent

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
şöyle bir teori geliştirdim kafamda, belki sizde düşünmüşünüzdür,

ingilizce tireleme için kullandığı kütüphane dosyasını ismini aynı kullanmak suretiyle, türkçe tireleme yapabilen başka bir programın türkçe kütüphanesiyle değiştirsek??

Yani bir nevi, corel ingilizce tireleme yaptığını sansa ama türkçe tireleme yapsa??

firkete

🏆Pro Tasarımcı🏆
bir ara türkçe olan bir yazının sese, sesinde yazıya dönüştürecek bir program üzerine araştırma yapıyordum. Bu araştırmalarım sırasında bir şey fark ettim. Türkçe gerçekı olarak yabncı kelimelerden arındırıldığında tam olarak bilgisayar diline oturuyor. yani yakşalık 10-12 sayfalık bir kütüphane ile türkçenin % 90 veya daha fazlasının kullanabilecek hem tireleme, hem ses-yazı--yazı ses dönüşümü, hemde bir söze otomatik beste yapabilecek kadar gelişmiş bir program yapılabilir. Bu program basit bir macro ile corel de uygulanabilir. eğer bu konuda yazılımcı arkadaşlar çıkarsa halada bu programı yapma şansımız var. yanlız bir şeye dikkat çekerim. yazımda yabancı kelime çoğaldıkça kullacağınız kütüphanede ona göre artar. fark ettiğim veya anladığım kafarıyla türkçeye tireleme desteği veren programlalarda aynı yöntemi kullanıyorlar.

musdi

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.mshekim.com
corel'de tireleme

grafikerler.net'te bir yerde okuduğumu sanıyorum, ama tam olarak hatırlamıyorum. Bir arkadaş yazım dilini Portekizce'ye çevrildiğinde Türkçe tirelemeye en yakın tireleme yaptığını yazmıştı. Denedim, genelde tireleme yapıyor ama bazen yanlış yerden tireliyor. Bence bunu kullanıp, sadece tireleme yapılan yazıya bir göz atarak, çıkacak bir iki yanlışı düzeltmek sorunu bir ölçüye kadar çözer diyorum.

salih_kent

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Portekizce konusunu ben söylemiştim ama dediğin gibi tam oturmuyor...

Bu arada corel tanımlı tireleme işlemlerini xml dosyasında tutuyor bunu farkettim. Bence bu işimizi çok kolaylaştıracak. Sadece yapmamız gereken başka bir programın tireleme kütüphanesini xml e çevirmek...

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
Portekizce konusunu ben söylemiştim ama dediğin gibi tam oturmuyor...

Bu arada corel tanımlı tireleme işlemlerini xml dosyasında tutuyor bunu farkettim. Bence bu işimizi çok kolaylaştıracak. Sadece yapmamız gereken başka bir programın tireleme kütüphanesini xml e çevirmek...
Çok doğru. XML e geçmeden önce gramer ve yazım denetimi için bildiğimiz ms office sözlük dosyalarını kullanıyordu... XML işi daha da kolaylaştıracak gibi gözüküyor. Biraz inceleyeyim ;)

marchopasha

🌱Yeni Üye🌱
Gercekten Corel için devrim olur bu tireleme corelin en büyük kaybı ama varsada mükemmel ben cok ugrastım ama bi türlü bulamadım arkadaşım sölediğini kesinlikle deniyeceğim umarım olur paylaştığın için teşekkür ederim...
yalnız pek sanmıyorum olacağını..:( eger böyle bir şey olsa şimdiye kadar mutlaka bilinebilirdi ve profosyoneller için büyük bi sorun olmazdı.
tekrar teşekkürler