Bende böyle sorunlar yaşıyordum bir arkadaşımın önerisine uydum sorunlar bir nebze olsun azaldı. Öncelikle ekran kartın ve anakart seçimin coreldraw için önemlimiş. Baştan bende ne kadar saçma diye düşündüm amma gerçek. Şu an Intel Quad İşlemci aldım (4 çekirdek) 4 gb ram aldım Kingston 2x2 ve ekran kartı kesinlikle ati kullanma Geforce 512 mbyte hafızadan çalmayacak tabii abicim ekran kartının babası ve anakartın kesinlikle Gigabyte olsun Asus da senelerce debelendim nafile. Bide XP Sp3 çaktır makinana. Tabii bunları gerçekleştirmek pahalı bir yöntem işlemci 400 ytl civarında Kolay gele...
400 ytl ye ne oluyor bir anlayabilsem
anakart + işlemci + ram + ekran kartı + sp3 çaktırmak 400 ytl mi?
öyle ise ben çok feci kazık yemişim demektir.

)
ayrıca ati radeon x1950 (512 mb) kullanıyorum bir yıldır performansından da gayet memnunum.
olay ise şudur.
1. bilgisyar en yavaş parçaya göre hareket eder.
2. siz ram alıyorsunuz. doğrudur 3 ya da 4 gb.
peki hızı ? burda yanılgıya düşünyorsunuz
2 gb ramınız var. 400 mb lik bir dosya açacaksınız.
4 gb ramınız var. 400 mb lik bir dosya açacaksınız.
daha hızlı açmasını bekliyorsunuz ama ram hızı değişmedi. ( misal 800 mhz)
şimdi rami zorlayan bir hareket yok. siz kapasiteyi arttırarak hızınını arttırmayı deniyorsunuz

))) 16 gb da taksan sonuç budur.
nasıl daha hızlı ?
1. işlemci. 2+ çekirdek (can alıcı nokta "mhz " )
2. anakart işlemciye göre seçim.
3. Ram. sistem için yeteli ram ayırdıktan sonra çalışmalarınız için kaç gb ram yetecek ? o kadar ram ve can alıcı nokta Ram hızları. özellikle DDR3 teknolojisi bir hayli ileride hız açısından. ama yanıldıya düşmeyin ve anakartınızın ve işlemcinizin mhz lerini baz alın.
4. hdd. seçimi çok önemli. tercih size kalmış. sata2/32 mb kullanıyorum ben.
ayrıca ispatlamasam da teorimi 2 harddisk kullanmanın bilgisyarda çalışma hızını arttırdığına inanıyorum. ( işletim sistemi için ayrı / çalışmalar için ayrı )
ayrıca fareniz düzgün çalışmıyor ise psikolojik olarak bilgisyarıız yavaşmış etkisine kapılırsınız. grafikerler için özellikle fare seçimi çok önemli.