Arkadaş sorunu çözmüş ama bende kendimce bir yorum yapayım ve yorum yazan arkadaşların değinmediği bir konuya değineyim istedim
pompalı ofsetler ülkemizde en yaygın ve uzun süreli kullanılan makinelerdir tabi gestetnerler geldi drum biraz değişti ama

her makinenin bir kullanım ömrü olduğunu göz önünde bulunduracak olursak almanları hakikaten tebrik etmek gerekir özelikle pompalı ofsetler ve kazanlı dediğimiz tipo baskı makineleri üretildikleri tarih ve teknolojinin çok üzerinde performans göstermişlerdir öyleki 30 - 40 yıllık bu makinelerin şanslı olanları günümüzde hala çok sağlıklı baskılar vermektedir.. buradaki şanstan kasıt makine sahibi yada çalışan ustanın operatörünün işini ne kadar sevdiği çalışma şartları iş bilinci ve buna benzer etkenlerdir buda bize makinenin öyküsünü verir tabiki makine birçok el değiştirdiği için daha önceki sahiplerini bulup onlarla konuşma şansımız yok başından neler geçtiğini bilemiyoruz kendisine sorsak sormaya gerek yok o zaten sormadan anlatıyor herşeyi

ama lisanı farklı olduğu için herkez anlayamıyor....
Eğer almanın makine üzerine koymuş olduğu basit talimatlar makineyi kullananlar tarafından geçmişten günümüze harfiyen yerine getirilseydi şimdi biz burada bunları konuşuyor olmazdık
Alman derki :
kırmızı yağ delikleri hergün hatta makinenin sürekli çalışması halinde günde 2 defa
sarı yağ delikleri haftalık bakımda
yeşil yağ delikleri aylık bakımda yağlanmaladır
bizde ise bu şu şekilde uygulanır bilemiyorum belki uyarı levhası almanca olduğundan olabilir
kırmızılar haftada yada 2 haftada bir
sarılar ayda alemde bir
yeşiller ise hiçbir zaman yada 5 - 6 yılda bir oda arıza verip montör geldiğinde
ve birde bakımları vardır günlük, haftalık, aylık, yıllık
gene bu bakımlarda çoğu zaman yapılmaz yapılsa bile gerektiği gibi yapılmaz
örneğin :
günlük bakımın bir gereği olan makine kapatılınca kalıba değen 4 merdanenin ebonitlerden ayrılması bunu yapan sayılı usta tanıyorum bir elin parmaklarını geçmez zaten piyasada bulunan sağlıklı iş basabilecek pompalılarında sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor
yukarıda yazdıklarımın ana fikri kısaca şudur
eğer eline biryerlerden bir pompalı ofset geçtiyse ve bu şanslı olanlardansa ona çok iyi bak
yok eğer şansızlardansa ve sana sorun çıkarıyorsa ondan bir an önce kurtulmaya bak çünkü tamiri yani gerçek anlamda yamiri telafisi mümkün değildir mümkün olsa bile çok ağır masraflarla eski sağlığına kavuşabilir ...
eğer sen sadce çalışıyorsan boşuna kurcalama merdanesini rulmanını bas gitsin sana ne bu baskılar izli mizli diye sorarlarsa çağırın ustasını yapsın dersin...
yok ben illa kurcalayacam diyosan onuda sen bilirsin kurcalaya kurcalaya en sonunda montör olur benim gibi sürünürsün