Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Sadece Meraktan! Filme iş yollarken kenardaki CMYK renkler?

firstozdemir

🌱Yeni Üye🌱
Selamlar. Filme iş yollarken neden kenarlara boydan boya CMYK renkler sepiştiriliyor :D bir amacı varmı. üste koyuyoruz zaten renklerin ne olduğunu. CMYK ise yazıyoruz. ama boydan boya cmyk cmyk cmyk .... diye sıralamanın anlamı varmı? cidden merak ettim bilmiyorum yani bir mantığı varmı ?

grafikerkartal

👑Efsanevi Grafiker👑
baskı sırasında baskıyı yapan ustanın renkleri takip edebilmesi adına koyuyoruz o bahsettiğiniz sklayı özellikle yeni baskı makinalarında dijital olarak renklere müdahle edilmekte baskı esnasında dolayısı ile basılan bir numune kumanda masasına konulur ve bakılır eğerki renklerle oynamak gerekirse o bölümdeki renklere müdahele edilir bu konuda da yukarı koyduğumuz skala ustanın işini koalylaştırır.

örnek size anlatmak istediğimi gösterecektir...
kalite_standartlari5.jpg

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
baskı sırasında baskıyı yapan ustanın renkleri takip edebilmesi adına koyuyoruz o bahsettiğiniz sklayı özellikle yeni baskı makinalarında dijital olarak renklere müdahle edilmekte baskı esnasında dolayısı ile basılan bir numune kumanda masasına konulur ve bakılır eğerki renklerle oynamak gerekirse o bölümdeki renklere müdahele edilir bu konuda da yukarı koyduğumuz skala ustanın işini koalylaştırır.

Bu bilgilere ek olarak renk yoğunluğunu ve şiddetini ölçen cihazlar (denstometre) var. Bu cihazlar rengin baskı makinesinin kalibrasyonuna göre basılıp basılmadığını bahsettiğiniz kenar skalalarına bakarak ölçer. Bu ölçüme göre baskı makinesi ayarı yapılır... Örnek veriyorum Magenta için uygun yoğunluk 1.4 ise ve ölçüm sonucu çıkan değer 1.1 ise Magenta yeterince doygun basmıyor demektir ve yoğunluk biraz daha artırılır...

firstozdemir

🌱Yeni Üye🌱
teşekkürler arkadaşlar. filme gönderirken hiç koymadım öyle bişe ama koyuyorlar ondan sordum. peki kısayolu filan varmı bu olayın. corelde freehandde kullanıyorum . hiç dikkatimi çekmedi , yoksa kendimizmi hazırlıyoruz skalayı

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
teşekkürler arkadaşlar. filme gönderirken hiç koymadım öyle bişe ama koyuyorlar ondan sordum. peki kısayolu filan varmı bu olayın. corelde freehandde kullanıyorum . hiç dikkatimi çekmedi , yoksa kendimizmi hazırlıyoruz skalayı

Bildiğim kadarıyla bir kısayolu yok. Forumda aratırsanız örnek renk skalalarını temin edebilirsiniz.

firstozdemir

🌱Yeni Üye🌱
boş zamanlarımda matbaaya gidip burnumu sürtmem şart oldu. işin temelini bilmeden olmaz. bi sorun çıkmıyor ama insanın içinde kalıyor eksik bilgi :)

grafikerkartal

👑Efsanevi Grafiker👑
kısayol olduğunu sanmıyorum özellikle bildiğim kadarıyla corelde yok ama ben size elimde bulunan skala ve cmyk kros örneklerini yolluyorum corel x3 ve pdf formatında
BUYRUN

besent

🌱Yeni Üye🌱
grafiker kartal paylaşımın için teşekkür ederim

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Bu benimde merak ettiğim bir konu idi :)
Volkan ve Önder çok teşekkürler :alkis:
Peki bunlar kesim sırasında kesilmeli mi üründen?
Mesela Hep aldığım ürünlerde özellikle süt kutularında bunlar görünüyor bulunuyor :p
Böyle olması hata mı?Yoksa olsa da olur mu olmasa da olur mu?
Yani tüketicinin bunu görmesi kötü mü?Tabi bize bir zararı yok ama gerçekten merak ediyordum :utann:
Çok teşekkürler bu bilgiler için

felii1011

🌱Yeni Üye🌱
corelrenkskalas305.th.jpg

Arkadaşlar güzel açıklamalar yapmışlar, teşekkür ederim. Bende bir CorelDraw kullanıcısı olarak konuyla ilgili bir kaç bilgi vereyim istedim.
CorelDraw'da baskı önizleme yaparken sol üstte görülen menüden çeşitli ayarlamalar yapılabilir. Dosya bilgileri, sayfa numarası, kesim krosu
hizalama krosu, renk kalibrasyon barları, yoğunluk skalaları
gibi birçok seçeneğe bu menülerden ulaşabilirsiniz.
Bu menülerden baskı öncesi yapılması gereken farklı ayarlamalarda yapılabilir. (Sayfa montajı, kırım krosları vb.)
Fakat şu unutulmamalıdır ki renk kalibrasyon barları, renk yoğunluk skalaları gibi araçlar baskı alanının dışında kalmaktadır ve CorelDraw’da bunu bilerek araçları uygun yerlere koymaktadır. Bu seçenekleri bahsettiğim menüden yaparken kağıt ebatı çalışma alanının ebatından büyük olmalıdır.

terrybogard

🏅Acemi Tasarımcı🏅
mrb arkadaşlar, bende bir kaç bir şey yazmak istedim. Onun adı SCALADIR. CMYK (ana renkler) çalışmanın üst (ETEK) kısmına konulur. Baskıcı ustanın renk tonlarını tramını görmesi açısından konulur. Basılacak işin numunesi varsa onada bakar ve boyayı ayarlar. Trigromi işlerde koymanız gerekir hele birde resim mevcut ise ama yalnız ekstra renk %100 dolgu olanlarda bu scalayı koymanız gerekmeyebilir. Hepinize iyi çalışmalar...

BeCh

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Birde Şu Muhabbet Var ; Bazı Ofset Makinalarda Makina Kagıda Alırken titretir renklerde üst üste oturmaz. bunu resime baktıgımız zaman anlamamız zor olur fakat koydugumuz krosda rahatlıkla anlarız.

Kolay Gelsin Efendim.

ares_026

🌱Yeni Üye🌱
Skalalar kesilir, sonuçta müşterinin eline geçtiğinde görsellik bakımından hiçde güzel olmaz, öyle değil mi? Düşünsene bir afişin yanında ya da altında öyle bir şey olduğunu ;)