Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Çalınan Tabela Tasarımım

ma®tin

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Tabiki herşeyi kendim çizmiyorum, hazır vektörler, resimler kullanmıyorum diyen biriside yalan söyler. Ama hazır vektör kullandığım ve sadece font koyarak zengilleştirdiğim birçalışmayıda başka bir yerde görünce, benden çalımışlar diye yakınmıyorum. Bu tür çizimler herkesin kullanabilmesi için paylaşılıyor yada satılıyor, illaki senden başka kullananlarda olacaktır.
Ben fikirlerimi ve bilinmesi gerekenleri söyledim, bu çalışmayı senden görüp kullanan çalmış değilde senden esinlenmiş oluyor. Tekrar söylüyorum, benden çalmış diyebilmen için çalışmadaki herşeyin sana ait olması gerekiyor, diğer türlü esinlenme deyip geçiliyor.

Peki fikir hırsızlığı olabilir mi sizce mustafa bey? Arkadaşımız belki onu kastetti, hadi yaptın çalışmayı bari farklı bir uygulama yapsa sonradan yapan kişi o zaman kimse birşey diyemez.

Mustafa KÜÇÜK

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.mustafakucuk.org
Peki fikir hırsızlığı olabilir mi sizce mustafa bey? Arkadaşımız belki onu kastetti, hadi yaptın çalışmayı bari farklı bir uygulama yapsa sonradan yapan kişi o zaman kimse birşey diyemez.

Aynısını yapsada kimse bişey diyemez :) benim anlatmak istediğim de bu zaten.
Burdaki olay malesef fikirde değil, sadece hazır olanı belli bir düzene sokmak.
Ben arkdaşın kötülüğüne söylemiyorum bunları ama çalıntı kelimesini kullanabilmek için belli şartlar var. Yanlış yerde yanlış kelimeler kullanılarak sadece müşterisini değil bütün bu işle uğraşanları bizleri, sizleri hırsızlıkla suçlamış oluyor. Belkide sen iki gün sonra herhangi bir balık evine tabela yapacaksın ve bu vektörleri kullanman gerekti, ee o zaman sende hırsız oluyorsun :)

ma®tin

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Aynısını yapsada kimse bişey diyemez :) benim anlatmak istediğim de bu zaten.
Burdaki olay malesef fikirde değil, sadece hazır olanı belli bir düzene sokmak.
Ben arkdaşın kötülüğüne söylemiyorum bunları ama çalıntı kelimesini kullanabilmek için belli şartlar var. Yanlış yerde yanlış kelimeler kullanılarak sadece müşterisini değil bütün bu işle uğraşanları bizleri, sizleri hırsızlıkla suçlamış oluyor. Belkide sen iki gün sonra herhangi bir balık evine tabela yapacaksın ve bu vektörleri kullanman gerekti, ee o zaman sende hırsız oluyorsun :)

Çalıntı kelimesi konusunda belki haklısınız ama aceba sonradan yapan kişi bunu görmeden yapsa idi aynı vektörleri aynı fontları vs. kullanarak bu çalışmayı yapar mıydı yoksa farkı bir tasarım mı ortaya çıkardı. E ama müşteri konusunda size katılmıyorum arkadaşımız emek vermiş o da belki para vermemek için ücretsiz ya da ufak bir rakkama yaptırdı çalışmayı bilemeyiz ki (maalesef bizlerin içinde 3 kuruşa iş yapanlar da var). Burada yapanın suçu yoktur bence nereden bilsin.

Aynı vektörleri kullanarak başka bi tasarım yapılırsa eyvallah ama noktası virgülüne kadar aynısı olursa o işin adı ne olur sizce (çalıntı dışında).

Size şöyle bi soru sorayım o zaman (çalıntı konusuna girmiyorum):

Siz bir müşteriyle para pul konusunda anlaşıp birkaç örnek tasarım yapsanız (hazır vektörel, hazır resim vs kullansanız) diyelim1 hafta uğraştınız gönderdiniz görmesi için ama adam ben vazgeçtim kardeşim şimdilik dese, sonra aradan diyelim 1 ay geçti bir de baktınız sizin yaptığınız iş noktası virgülüne kadar (logo, afiş vs) piyasada ne düşünürsünüz.

Son düzenleme:

Mustafa KÜÇÜK

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.mustafakucuk.org
Çalıntı kelimesi konusunda belki haklısınız ama aceba sonradan yapan kişi bunu görmeden yapsa idi aynı vektörleri aynı fontları vs. kullanarak bu çalışmayı yapar mıydı yoksa farkı bir tasarım mı ortaya çıkardı. E ama müşteri konusunda size katılmıyorum arkadaşımız emek vermiş o da belki para vermemek için ücretsiz ya da ufak bir rakkama yaptırdı çalışmayı bilemeyiz ki (maalesef bizlerin içinde 3 kuruşa iş yapanlar da var). Burada yapanın suçu yoktur bence nereden bilsin.

Aynı vektörleri kullanarak başka bi tasarım yapılırsa eyvallah ama noktası virgülüne kadar aynısı olursa o işin adı ne olur sizce (çalıntı dışında).

Siz bir müşteriyle para pul konusunda anlaşıp birkaç örnek tasarım yapsanız (hazır vektörel, hazır resim vs kullansanız) diyelim1 hafta uğraştınız gönderdiniz görmesi için ama adam ben vazgeçtim kardeşim şimdilik dese, sonra aradan diyelim 1 ay geçti bir de baktınız sizin yaptığınız iş noktası virgülüne kadar (logo, afiş vs) piyasada ne düşünürsünüz.

Kötü şeyler düşünsem bile hiçbir hak iddia edemeyeceğim için hatayı kendimde ararım. En azından buraya çalıntı adından konu açıp, insaların karşı tarafı suçlayan yorumlarını okuyarak kendimi tatmin etmem.
Ben anlatmak istediğimi çok açık bir şekilde yazdığımı düşünüyorum, burda konuyu açan arkadaşı suçlamıyorum, olaya hak, hukuk yönünden bakıyorum. Lütfen konuyu farklı yönlere çekerek tartışma ortamı yaratmayalım.

ma®tin

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Kötü şeyler düşünsem bile hiçbir hak iddia edemeyeceğim için hatayı kendimde ararım. En azından buraya çalıntı adından konu açıp, insaların karşı tarafı suçlayan yorumlarını okuyarak kendimi tatmin etmem.
Ben anlatmak istediğimi çok açık bir şekilde yazdığımı düşünüyorum, burda konuyu açan arkadaşı suçlamıyorum, olaya hak, hukuk yönünden bakıyorum. Lütfen konuyu farklı yönlere çekerek tartışma ortamı yaratmayalım.

Farklı yöne çeken yok sadece merak attim o arkadaşın yerinde siz olsanız ne düşünürdünüz diye.

"En azından buraya çalıntı adından konu açıp, insaların karşı tarafı suçlayan yorumlarını okuyarak kendimi tatmin etmem." bundan tatmin olan yok zaten, öyle olsa bu kadar yorum yazar olmazdı buraya tam aksine sizden farklı olarak arkadaşımız adına üzüldük sadece. Sizin de başınıza gelse emin olun yine üzülürdük.

Yöneticiler de konuyu silmediklerine göre açılan başlık ve konuda bir sorun yok demektir.

Mustafa KÜÇÜK

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.mustafakucuk.org
Farklı yöne çeken yok sadece merak attim o arkadaşın yerinde siz olsanız ne düşünürdünüz diye.

"En azından buraya çalıntı adından konu açıp, insaların karşı tarafı suçlayan yorumlarını okuyarak kendimi tatmin etmem." bundan tatmin olan yok zaten, öyle olsa bu kadar yorum yazar olmazdı buraya tam aksine sizden farklı olarak arkadaşımız adına üzüldük sadece. Sizin de başınıza gelse emin olun yine üzülürdük.

Yöneticiler de konuyu silmediklerine göre açılan başlık ve konuda bir sorun yok demektir.

Bende üzülmeyin diye konuya uygun bazı kanunları hatırlatma gereği duydum ama sanırım hata yapmışım. Hatalarımızla yaşamayı ve duygularımızla hareket etmeyi çok seviyoruz millet olarak.
Buyrun meydan sizin istediğiniz kadar üzülün, bağırın, arkadaşın acısı paylaşın... belki bu olayların önüne bu şekilde geçersiniz.

ma®tin

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Bende üzülmeyin diye konuya uygun bazı kanunları hatırlatma gereği duydum ama sanırım hata yapmışım. Hatalarımızla yaşamayı ve duygularımızla hareket etmeyi çok seviyoruz millet olarak.
Buyrun meydan sizin istediğiniz kadar üzülün, bağırın, arkadaşın acısı paylaşın... belki bu olayların önüne bu şekilde geçersiniz.

Kanunları hatırlatmışsınız eyvallaha ama kendiniz de söylüyorsunuz hazır vektör koymakla bi font ile yazı yazmakla çalıntı diyemezsiniz diye eminim kanuni yola başvursu arkadaşımız oradaki hakim de sizin düşüncenizde olur (malum ülkemizde insan hakları had safhada) hiç birşey elde edemez. Ayrıca insanlarda biraz olsa duygusal olmalı ve iyi kötü de olsa arkadaşlarına destek vermeli, paylaşmalı. Benim sizin yorumlarınıza katılmadığı nokta şu karşı tarafı haklı göstermeniz ve yapan arkadaşın emeğini hiçe saymanız.

Size iyi forumlar ve hayatınızda başarılar. (Biraz duygusal oldu galiba)

Son düzenleme:

Nur

👑Efsanevi Grafiker👑
Tasarımda bulunan resimleri çizen kişi bu tartışmayı görse idi ne derdi acaba :)

eraksa

🌟Usta Tasarımcı🌟
herkesin yorumlarına saygı duyuyorum ve basarılar diliyorum.

HAKKANEN4

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
izmirdetabelareklam.com
Mşteriye çalışmanın jpeg halini göndermiştim okeylemek için. İş okeylendiği halde jpeg olan çalışma üzerinden aynısını dijital baskı yapmışlar. Ne yazık ki patronumda ilgilenmek istemedi.

exportlarken yüksek kalitede export yapıldıysa normaldir watermark gömmek lağzım bu tarz işlere

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑

Sorduğunuz soruya ben cevap vereyim:

Hazır vektörel ve resim ile logo yapılmaz...

Haydi dediğiniz gibi yaptığımızı var sayalım; hazır olan bir şeyleri alıp tasarımın büyük bir oranını da bu hazır çizgeler ile oluştursam ve müşterim bana şunu dese:

-İyi de ben bu çizgeleri daha önce başka bir yerde görmüştüm?!

Bu şekilde bir olay karşısında "ama onları ben birleştirdim" demek tasarımcı kimliğimize zarar vermez mi?

Üstelik demişsiniz ki, "yaptığınız iş noktası virgülüne kadar (logo, afiş vs) piyasada ne düşünürsünüz"...

İşin noktası, virgülü bana ait değilse ve ben sadece noktaları bir yerlere yerleştirdiysem ne hak iddia edebilirim ki?

• Beğen
Tepkiler: Nur

Ufuk Cebeci

🏆Pro Tasarımcı🏆
bence de bu çalıntı bir tasarım değil de çalıntı bir fikir olabilir ancak, yine de geçmiş olsun emek var ortada.

eraksa

🌟Usta Tasarımcı🌟
Ben bu siteyi 2 yıldır takip ediyorum hepimiz çalışmalar yapıp bişeyler ortaya koyuyoruz soruyorum şimdi hangi birimiz hazır vektörel kullanmıyor? Kullanılmadığı için mi sitede tonla vektörel çizimler paylaşılmış yada bir çalışma yaparken resim sitelerinde amacına uygun bir resim arıyoruz da almıyormuyuz ozaman fotograf sanatçısı bunu çekmiş kullanmak olmaz mı diyoruz ben bir çalışma yaptım noktası virgülü bana ait değilse illaki ait olan bir yerleri vardır netice kafam da bir kompozisyon oluşturup ona göre vektörelleri birleştirdim herkes yoksa kendisi mi çiziyor ozaman çok kaliteli grafikeriz biz valla. Burda o hazır bu hazır mevzusu yapanları anlamıorum haa işine gelmiyor derseniz alakasız çunku benim gibi sizlerde kullanıyorsunuz bunları yoksa bukadar paylaşım olmazdı. ama burda benim düşüncemi kaldı ki 1 hafta istediğimi aramakla geçti bir emeğim var adam gidip çalışmayı byütüp aynısını ortaya koymuş bu çalıntı değilse nedir ki? Aynısı başınıza gelince anlarsınız diye düşünüyorum.

seynep

🏅Acemi Tasarımcı🏅
su an alabılıyorsan gidip işinin patentini al sonra da dava aç bence imkanın varsa en ıyı ders oyle olur havada karada alırsın!

seynep

🏅Acemi Tasarımcı🏅
notere gıt durma bence ama sen bılırsın yınede

Nur

👑Efsanevi Grafiker👑
Peki indirilen bunca vektörü hayal edip tasarlayıp çizen,
bunca fotoğrafın kadrajını, ışığını hazırlayıp çeken,
bunca resmi sancılar içinde uzun süreler boğuşarak çizen kişiler ne oluyorlar?
eğer hazırları birleştirip ortaya tasarım çıkarmak grafikerlik ise herşeyini kendi halledebilen grafikerlere ne deniyor?
Size ne kalıyor? Sadece iki vektörle bir fotoğrafı birleştirmek mi?

Bir grafiker aslında yeri geldiğinde kaliteli bir fotoğraf çekebiliyor olmalı.. (Ama yarışmaya katılan grafiker arkadaşlarımız bile sağdan soldan bulduğu fotolarla kompozisyon hazırlayabilecek cesarette iken buna şaşmamak lazım tabi)
Hayal ettiğinin en azından taslağını kağıda eliyle aktarabilecek kadar eli kalem tutabilmeli..
Herhangi bir resme baktığı zaman onun uslubundan anlayacak kadar sanat bilgisine de sahip olmalı!
Yani en azından okulumda bana öğretilen bunlar ve daha niceleri idi..
Bu sebeple grafik bölümü okuyor olmamıza rağmen desen, fotoğraf, resim, özgün baskı, heykel ve hatta endüstri ürünleri tasarımı dersleri aldık..
Ve şimdi siz "kim yapmıyorki bunu" dedinizde inanın içim sızlıyor!!
Tek bir alanda ustalaşmış kişilerin eserlerini elbette kullanabiliriz ama karşılığını ödemek yolu ile!!!
Yok ödemiyorsanız kendinizi yetiştirip her konuda hayallerinizi sunabilecek kadar bilgiye ve beceriye sahip olmanız gerekiyor..

Ama diyorsunuz ki "çark böyle dönmüyor".. Evet maalesef çalışma koşullarımız bu dediklerimi gerçekleştirecek şekilde değil.
Ama bu olması/yapılması gereken doğruyu değiştirmiyor!!
En azından dünyada bu işler böyle ilerlemiyor..

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
Ben bu siteyi 2 yıldır takip ediyorum hepimiz çalışmalar yapıp bişeyler ortaya koyuyoruz soruyorum şimdi hangi birimiz hazır vektörel kullanmıyor? Kullanılmadığı için mi sitede tonla vektörel çizimler paylaşılmış yada bir çalışma yaparken resim sitelerinde amacına uygun bir resim arıyoruz da almıyormuyuz ozaman fotograf sanatçısı bunu çekmiş kullanmak olmaz mı diyoruz ben bir çalışma yaptım noktası virgülü bana ait değilse illaki ait olan bir yerleri vardır netice kafam da bir kompozisyon oluşturup ona göre vektörelleri birleştirdim herkes yoksa kendisi mi çiziyor ozaman çok kaliteli grafikeriz biz valla. Burda o hazır bu hazır mevzusu yapanları anlamıorum haa işine gelmiyor derseniz alakasız çunku benim gibi sizlerde kullanıyorsunuz bunları yoksa bukadar paylaşım olmazdı. ama burda benim düşüncemi kaldı ki 1 hafta istediğimi aramakla geçti bir emeğim var adam gidip çalışmayı byütüp aynısını ortaya koymuş bu çalıntı değilse nedir ki? Aynısı başınıza gelince anlarsınız diye düşünüyorum.

Yazdıklarınıza cevap mahiyetinde üstteki mesajımı okursanız sevinirim.

ma®tin

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Sorduğunuz soruya ben cevap vereyim:

Hazır vektörel ve resim ile logo yapılmaz...

Haydi dediğiniz gibi yaptığımızı var sayalım; hazır olan bir şeyleri alıp tasarımın büyük bir oranını da bu hazır çizgeler ile oluştursam ve müşterim bana şunu dese:

-İyi de ben bu çizgeleri daha önce başka bir yerde görmüştüm?!

Bu şekilde bir olay karşısında "ama onları ben birleştirdim" demek tasarımcı kimliğimize zarar vermez mi?

Üstelik demişsiniz ki, "yaptığınız iş noktası virgülüne kadar (logo, afiş vs) piyasada ne düşünürsünüz"...

İşin noktası, virgülü bana ait değilse ve ben sadece noktaları bir yerlere yerleştirdiysem ne hak iddia edebilirim ki?

Belki de söylediklerinizde haklısınız ama benim itirazım bir arkadaşımızın eraksa'nın emeğini hiçe sayması o yüzden biraz alevlendim. Ama şunu da söylemek isterim ki herkes maalesef çizim konusunda başarılı olamıyor kaldı ki piyasada bir çok clip art kitabı var oradan alıp logo ve benzeri tasarımları yapan arkadaşlarımız da var kısacası benim vurgulamak istediğim hazır birşeyler bile kullanılmış olsa dahi tasarım üzerindeki "uygulama fikri"nin de önemli olduğunu en azından kendi açımdan söylemek istedim.

Ve eminim ki eraksa arkadaşımız da bu konuyu paylaştığı için şu an çok pişmandır.