Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Gazete Tasarımı Yardım

killswitch

🌱Yeni Üye🌱
Merhabalar
Adobe Indesign CS4 kullanıyorum. Yerel bir gazetede grafik-tasarımcı olarak çalışmaya başladım. Fakat buradakiler hiçbirşeyden anlamıyorlar. Daha önce gazete tasarlamamıştım. Daha mail atmayı bilmeyen genel müdür tasarımlarımı beğenmiyor üstüne üstlük kendisi indesign ile sayfa yapmaya çalışıyor tamamen göz kararı ile ama benim cm-cm çalışmalarımı beğenmiyor. Döküman olarak A4 ile yapıyor birde. Ben gazetenin sayfa boyutlarını bilmediğim için en büyüğü olan A3 ile yapıyorum sonuçta matbaa büyüterek çıkartıyor. Fakat adama puntoların kağıtta daha büyük olacağını anlatamadım en sonunda çıkıcam gidicem büyük ihtimalle beni anlayan çok kişi vardır :)
Sorunum ise gazetenin sayfa ebatları nedir? Bildiğim kadarıyla 9 sütun kullanıyorlar ama sütunlar arası boşluk, top,margin, bleed-slug ölçüleri nelerdir?
İncelediğimde normal milliyet, hürriyet gibi gazetelerle aynı ebatta sayfalar.
Yardımcı olursanız çok sevinirim
Teşekkürler...

Benzer konular

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
"Adobe Indesign CS4 kullanıyorum." demenize rağmen konunuzu tipografi başlığına açıyorsunuz.

E pes doğrusu!

killswitch

🌱Yeni Üye🌱
gazete tasarımı ile ilgili bi başlık göremedim. baskı var ama matbaa üzerine. indesign sekmesine yazsam problem indesign ile ilgili değil gazete tasarımı ile ilgili.
ben burdan taşıyamıyorum uygun yere taşırsanız sevinirim

Monored

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
sacmalik.com
Tam boy gazete boyutu: 366'ya 535'tir.
Number: 9 alt, üst sağ ve sola da 5'er değer vermen gerekir. Gazeteni baskıya yollamadan önce Acrobat pro ile 4 cm Cropla.

tuncer özkan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Merhaba,

Gazete sayfası tasarlıyorsanız, herhalde elinizin altında, çıkardığınız gazete ile ilgili örnekler vardır.
Hemen bir büyük boy cetvel elinize alın, ve çıkarmış olduğunuz gazeteyi ölçün.
Önce sıfırdan sıfıra, sonra da marj alanını ölçün. Marj alanı, gazetenin kenarındaki baskı olmayan alandır.

Öte yandan, eğer bütün gazeteler için de standart arıyorsanız, yarın sabah, Türkiye'de çıkan bütün günlük ulusal gazetelerden birer tane alın. Hepsini ölçün. Bir kenara yazın.
Sonuç, ölçülerin birbirini tutmadığını göreceksiniz. Bu sadece sayfa ölçüsü olarak değil, sütun sayısı, sütunlar arasındaki boşluk, (sütun genişliğini parametre girerek ayarlayamazsınız) gibi unsurlar, her gazetede aynı olmayabilir.

Gazeteler, kağıt maliyetlerinden dolayı, farklı bobin genişlikleri kullanır. Bobin kağıtları ise yüksek tirajlı gazeteler kullanır. Muhtemelen siz, düz ofset (sheetfeed)'te bastığınız için, gazetenizin tam boyu (açılmış ebat) 57x82 dediğimiz forma ölçüsüdür.

Ama belki de başka ebattan alınmıştır.

Kısaca, ölç, uygula formülü tam size göre!

Ayrıca patronla kapışmak üzeresiniz yanılmıyorsam.
Bence, daha önceki çıkmış tasarımları gözden geçirin. Patronun eğilimlerini tespit etmeye çalışın. Bunları sayfalarınızda uygulamaya çalışın.
Eminim ki, siz patrondan daha gelişmiş bir tasarım duyarlılığına sahipsiniz. Ama o ise, kendi kafasındaki tasarımı size uygulatmaya çalışıyor. Şimdilik, buna eyvallah deyin. Ama zaman içinde yavaş yavaş kendi tasarım ilkelerinizi uygulamaya başlarsınız.

Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN

Son düzenleme:

fahriye33

🌱Yeni Üye🌱
ACİL!!!

Arkadaşlar, acilen tabloid boy gazete ölçülerine ihtiyacım var. İndesign cs5.5 kullanıyorum. En boy ve boşluk ölçüleri nedir? 5 sütun çalışacağım.
Lütfen, çok acil yardıma ihtiyacım var...

mustafahkara

🌱Yeni Üye🌱
Tabloid gazete ölçüsü 50X70. Bu bir sayfayı elimize aldığımızda kağıdın tam ölçüsü. Tek bir Sayfa 50X35.

fahriye33

🌱Yeni Üye🌱
Selam.
Her başlık altında farklı değerler söylenmiş. Kafam iyice karıştı.
burada farklı bir şey, burada farklı, burada verilen linkler ölü.
Normal, tabloid ebatta bir gazetenin boşluk ölçüleri, sütun aralıkları, gazete eni-boyu nedir tam olarak?

fahriye33

🌱Yeni Üye🌱
Radikal Gazetesi'nin ölçüleri lazım bana arkadaşlar.