modysns
🏅Acemi Tasarımcı🏅
Bir grafikerle bir ayakkabıcı arasında fark vardır, müsteri bir ayakkabıcıya nasıl bir ayakkabı istediğini rahatça söyleyebilir. Bir grafikere bunu söylemesi, hele bir grafikerin bunu söyletmesi, o grafikerin mesleği hakkında bir daha düşünmesini gerektirir. Eğer siz bir sanatçıysanız zaten bunları söyletmezsiniz ve eğer bir müsteri sizi aşırı şekilde yönlendiriyorsa, sanatçı değil zanaatçısınız demektir.
Ben bu düşüncenize hem katılıyorum hemde şiddetle karşı çıkıyorum. Neden katılıyorum. Çünkü tasarımcı olaya kendi bilinç altında yatan gizli güçten birşeyler katmalı ki o tasarım olsun. Yaratıcı fikir ortaya çıkabilsin.
Diğer yandan neden katılmıyorum; çünkü her insan tipi aynı değildir. Kimi tasarımcının insiyatifine bırakır çalışmayı, kimide kendi kafasında canlandırdığı bir olayı yaptıracağı işte görmek ister. Bu da müşterinin en doğal hakkıdır. Siz onu "şu olsa daha iyi olur" şeklinde yönlendirebilirsiniz ancak. Ayrıca tasarımcının sizin tabirine göre tam bir sanatçı olabilmesi için bazı maddi konularda içinin rahat olması gerekmektedir kanaatimce. Bunları da göz ardı etmemek gerekir. Kimsenin mesleği hakkında tekrar düşünmesine de gerek yok bence.