Yorkshire
🌱Yeni Üye🌱
- Katılım
- 16 May 2007
- Mesajlar
- 20
- Tepkime puanı
- 3

Adobe Photoshop programı ile birlikte gelen ( 6 versyionu ve üzeri ) ImageReady programı ile basit ama etkili animasyonlar oluşturabilirsiniz. Bu derste aniamsyonun temel adımları gösterilmektedir.
Yanılmıyor isem Photoshop 6 sürümünden sonra gelen photoshoplar ile birlikte verilmeye başlanan imageready ile Animasyon Yapılması mümkün olmaya başlamıştır.
Programın Çok basit bir sistem ve mantıkla Flasha Benzer Layer Mantığı ile hareket verilebilme özelliği çok özel bir kullanım yeri getirmiştir photoshopa.
Son Gelen Photoshop CS2 sürümü ile Artık Animasyon ve Gelişmiş Gif özellikleri Direk Photoshop Programınada Uyarlanmıştır.
Benim Bu Derste Amacım size imagereadynin genel kullanımı Hakkında Bilgi Vermekten çok Yanlızca Programın Animasyon özelliğini Anlatmaktır. Başladıktan Sonra gif yapmanın ne kadar kolay olduğunu sizde Görüceksiniz...
İlk Olarak Gif Animasyon Mantığını Anlatıyım;
Gif yani Graphics Interchange Format (Grafik Değiştirme Biçimi) Anlamına Gelir. Maksimum 8bit Renk (256Renk) Desteği bulunur. Tam Transparanlık özeliği vardır. Yani Yarı Saydam Olamazlar. Piksel (Bitmap) Tabanlı Animasyon Olarak Saklanabilirler. Genel Amacı düşük renkler sayesinde düşük yer tutması sebebiyle Görselleri Saklamada Kullanılırlar. Yada Webte Düşük Boyutlu buton ve küçük resimler için.
Bir gif içerisine Verilen Frame Sayısı Sınırsızdır. Fakat Avi yada mov gibi yine bitmap tabanlı filmlere göre Akıcı değildir. Basit 4 5 kareyi(Frame) hareket ettirerek sürekli yada 1 kere tekrar eden animasyon gösterimine elverişlidir.
Evet Bu Kadar Bilgi Yeter, Şimdi ilk Örneğimizle Başlıyalım.
Yanlız Belirtmek istiyorum bu bir çizim dersi değildir. Söylediğim Şekillerin Nasıl çizildiği ile ilgili Forumumuzda Mevcuttur. Örneklerde çizdiğim şekilleri sizinde çizebilmeniz Gerekmektedir...
Evet;
Photoshopu Açın ve 400 x 400 piksellik bir Sayfa Oluşturun.
Ben Basit Bir Arka Fon resmi Koydum Sahneme.

Şimdi Sahneye Bize El Sallıyan Bir Karakter Oluşturucaz.
Bunun için Basit Bir Karakter çizebilir yada mevcut bir resminizin Etrafını Temizleyerek Koyabilirsiniz.Eğer Siz Çizecekseniz Kol, Bak ve Ayak Gibi Uzuvları Ayrı Layerde Bırakın. Eğer resim Ekliycek iseniz Eklediğiniz Resmin El Baş Ve Ayaklarını Layerlere Ayırın.
Benim Karakterim Bu;

Gözleri Boş Bıraktım Daha Sonra Değişik Bir animasyon Çeşidini Gözler üzerinde Göstericem...
Şimdi Karakterimizin Layerlerini Resimdeki Oluşturun.

Az Önce dediğim gibi Yanlızca Animasyon Vericeğimiz Layerların Ayrı olması yeticektir.
Şimdi Yapmamız gereken Photoshopun tool Menüsünün Altındaki İmageready simgesine tıklamak ve direk olarak imagereadye geçmek olucaktır.

Bu Butona tıkladığımız Zaman Otomatik olarak imageready açılacak ve Sayfamız Layerleri ile birlikte aynen orda açılacaktır.
imageReady menüsü Photoshop menülerine oldukça benzediğinden kullanım konusunda zorluk çekmiyceksiniz.
Görüldüğü gibi seçilen Layerler etrafında çizgi ile gösterilir. Burda Photoshopun aksine Move Tool ile tıkladığımız resmin layeri seçili hale gelir.

Tool Menüsündeki Elipse Tool ile Gözü oluşturucak siyah noktayıde ekliyorum.

Bu Photoshoptaki ile Tamamen Aynı Şekilde Çalışır.
Aynı Photoshoptaki Gibi Work Path Yerine Shape olarak oluşturuyorum.

Gözleri Shapelerden Yapmamızın Sebebi imageReadynin Shapelere Verilen Hareketleri Daha Gerçekçi Animasyon Haline Getirebilmesi yüzündendir.
Şimdi Gelelim Animasyon Kısmına;
Animasyon için Her Kareyi Ayrı Ayrı oluşturmamız Gerekmektedir. Gif Mantıksal olarak animasyonu oluşturan resimlerin tıpkı bir film şeridi gibi ardarda gelmesinden oluşur.

(animasyon Penceresinde Animasyonun Herkaresi düzenlenir)
Bu Yüzden Önce Animasyonun hikayesini düşünmeli ve Karakterimizin hareketlerini teker teker Buna Göre çizmeliyiz. Tabi Layer Mantığıyla. Yani Sadece Kol Hareket edicekse 2 tane Kol layeri oluşturmalı bu layerların ilkinde kol normal ikincisinde hareketin bittiği noktada olmalı. Animasyon kısmında ilk Frame ilk layeri, ikinci frame ise ikinci layeri gösterdiği zaman sanki kol hareket etmiş gibi bir görüntü oluşturur. bunun için ilk framede normal kol layeri görünür hareket layeri görünmez, ikinci framede ise tam tersi şeklinde uygulanmalıdır.
Son düzenleme: