Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

panoramik fotoğraf nedir, nasıl çekilir, nelere dikkat edilmelidir?

Yasemin

Belgisiz Sıfat
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
14 Ağu 2007
Mesajlar
3,962
Tepkime puanı
175
Yaş
40


Birçok fotoğrafçıda (profesyoneller dahil) panoramik çekim yapabilen makina yok. Bunun yerine elimizdeki 135 veya orta format makinalarla çekim yapmak zorundayız.

Bu aşamada bilmemiz ve uygulamamız gereken bazı temel teknikler var. Fotoğrafımızım başarısı bu teknikleri uygulamamıza bağlı.

Panoramik fotoğraflar özellikle manzara çekimlerinde ya da tek karede fotoğraflayamayacağınız yerlerde çok iyi sonuçlar verir. Bunu çok geniş açı bir objektifle de yapabilirsiniz.

Ancak burada belli bir maliyeti gözden çıkarmamız gerekir. Panaromik fotoğraf çekmek için öncelikle dijital bir fotoğraf makinesine ihtiyacınız vardır. Bu cihazın dahili panoramik fotoğraf çekim modunun olması işinizi kolaylaştıracaktır. Bu mod genelde ‘Scene’ adı verilen hazır çekim modlarının içinde bulunur.

  simgesi ise bilinen Panorama, günümüzde birçok kompakt dijital fotoğraf makinesinde bulunan bir moddur. Eğer elinizde objektifi değiştirilebilir bir fotoğraf makinesi yani dijital SLR varsa onunla da panoramik fotoğraf çekebilirsiniz. Diğer bir ihtiyacınız ise fotoğraf makinesi sehpası, yaygın ismiyle tripod’tur.

Panoramik çekimlerin sabit olması yani yatay eksenin kesinlikle değişmemesi gerekiyor. Yatay düzlemde yukarı ya da aşağı hareket fotoğrafın birleştirilme sırasında sıkıntı oluşturabilir.

Bu bakımdan panoramik çekimlerde mutlaka ve mutlaka sehpa (tripod) gerekir.

Nelere Dikkat Etmek Edilmeli?
Panoramik çekimlerde en önemli sorun çekim yapılacak objeye fazla yakın olmaktır. Eğer konuya fazla yakın olursanız objektifin dış bükeyliğinden kaynaklanan ‘bombeli’ görüntü sıkıntısı ile karşılaşırsınız. Ayrıca perspektif çizgileri tam olarak oturmak gereklidir.

Bu yüzden panaromik çekimleri en az 10 metreden çekmeniz iyi sonuç almanıza yarayacaktır. Aayrıca kapalı mekanlarda ve küçük odalarda panoramik çekim yapmayı denemeyin. Kötü sonuçlar alırsınız. Birçok fotoğraf makinesinde dahili olarak bulunan panoramik çekim modu kullanıcıya büyük kolaylık sağlar.

Bazı fotoğraf makineleri, bu mod yardımı ile 2 ya da daha fazla fotoğrafı çeker, eğer ürün sizden onay alırsa bunları birleştirir ve tek tek çekilen kareleri siler. Bazı makinalarda ise kareler tek tek çekilir, hafıza kartında saklanır ve çekim sonrasında ek bir yazılım ile bilgisayar üzerinde birleştirilir.

Çekim Aşamaları
İlk yapmamız gereken, çekim modunu panoramik olarak ayarlamak ve makinayı sehpaya ya da sabit bir yere koymaktır. İlk önce birinci kareyi çekiyoruz. Bu çekimin bildiğimiz sıradan fotoğraf çekimlerinden bir farkı yok. Bir sonraki aşamada ise ikinci kareyi çekiyoruz. Bu çekim sırasında biraz önce çektiğimiz ilk karenin en sağ köşesi, ikinci karedeki ekran görüntüsünde en solda silik olarak görülüyor.

Böylece fotoğrafın devamı için hizalama yapabiliyoruz. Bu tip ürünlerin çoğunda böyle bir özellik bulunuyor. Burada dikkat etmeniz gereken şey ise ilk görüntünün bitiş noktası ile ikinci görüntünün başlangıç noktasının denk gelmesi.

Bu fotoğrafta görüntü bozulmalarını engeller ve devam eden kusursuz bir kare oluşturmanızı sağlar. Üçüncü karede de benzer şekilde ikinci karenin en sağ bölümü mevcut görüntü üzerinde silik olarak görülür.

Bu kareyi de çektikten sonra makine otomatik olarak fotoğrafları birleştirme işlemine geçer. Son görüntümüz ise en son elde edeceğimiz görüntüyü gösteriyor. Burada 3 kareden oluşan bir fotoğraf elde etmiş olduk.

Ama daha fazla kareden oluşan çok geniş fotoğraflar oluşturmak da mümkün. Çekimlerde hareket eden nesnelerin bulunmaması görüntünün akıcılığı açısından oldukça önemlidir. Bir önceki karede hareketli olan bir otomobil siz ikinci kareyi çekene kadar kadrajınızdan çıkabilir. Bu da akıcılığı bozabilir.


Photography Tutorial: 360X180 Planet Panoramas - Video Dailymotion
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst