Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

QuarkXPress'te Forma-Montaj Tanımları

poseidon

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
24 May 2007
Mesajlar
434
Tepkime puanı
19
Web sitesi
positivedesign.webs.com
Forma

Çoklu sayfalar genel olarak forma diye adlandırdığımız bir düzende basılırlar. Forma diye adlandırılan işlem, bir tabakanın katlanarak sayfaların üst üste gelmesidir.

52204208fc0.jpg


72578092og2.jpg

Katlama biçimi ise bir işin forma ve montajının nasıl olacağını belirler. Örneğin bir tabaka kağıda sırası ile 3'e katlayalım ve üst üste gelen sayfaları numaralandıralım. Tabakayı tekrar eski haline getirdiğimizde yan yana gelecek sayfaları görebiliriz.


61993053fj6.jpg


şinizin durumuna göre farklı katlama biçimleri uygulayabilirsiniz. Belli bir gramajın altında ise dikkat etmenize gerek yok ama daha fazla ise, katlamaların olduğu bazı bölümlere dikkat etmeniz gerekecek.
İlk iki katlama biçiminde ok ile gösterilen kenar, diğer sayfaları da içine alacağı için 1-2-3 mm kalınlığında olabilir. Özellikle karton türü bir malzeme kullanmanızı gerektirecek bir iş yapıyorsanız bunu asla unutmasanız iyi olur ..


Yaygın olarak kullanılan katlama biçimleri:

10238419ky2.jpg



Montaj, Tek yüz montaj

Çoklu sayfa uygulaması yaparken dikkat etmemiz gereken başka bir konu ise montaj biçimidir. Eğer bilgisayarımızda bir işin sayfalarının yan yana (bitişik) gelecek şekilde uyguluyorsak montaj biçimi nasıl olacağını öğrenmemiz gerekir.

90763992ou5.jpg

Eğer montaj biçimine biz karar veriyorsak buna uygun yapmalıyız. Kısaca şöyle diyebiliriz, bir kağıdı nasıl katlayacağına karar vermek onu hangi düzende forma olacağı ve nasıl basılacağını da belirlemiş oluruz. Belirlediğimiz montajlarda ve forma düzeninde hazırlanan işimizin montaj bilgilerinde ortaya çıkar yalnız montajı yaparken ya da yaptırırken uymamız gereken bir konu vardır.

İşimiz ister çoklu sayfa (forma düzenli) isterse tekli sayfa içersin baskı aşamasında baskı makinaların basamadığı alanlar vardır.

Genel olarak 1 cm olan bu alana "makas payı" denir. Bunun dışında "etek payı" ve "sağ-sol kenar payları" nın ortalarına "baskı rehberleri" yer alırlar.

Baskı rehberleri her renkte baskı makinalarının doğru baskı yapıp yapmadığını denetlemeye yararlar. Baskı rehberinde tüm renkler (ana ve ara renkler) ve gri skalası bulunur.
 

Benzer konular

poseidon

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
24 May 2007
Mesajlar
434
Tepkime puanı
19
Web sitesi
positivedesign.webs.com
Revoltalı Montaj

Revolta, ön sayfa ve arka sayfanın birbirine 180 derece döndürülerek montajlanması işlemidir. Baskı sırasında tasarruf sağlar.


70562376dr6.jpg



92795160ws3.jpg


Yukarıdaki broşür 4 renk baskı gerektiriyor. Tek yüz montaj ve baskı yapılırsa kapak ve iç kısım için 4 er ayrı kalıp yani 8 kalıp gerekiyor.

Oysa revolta baskıda, kağıdın bir yüzüne hem arka hem ön yüz basıldığı için, 4 kalıp yeterli oluyor.

Tabii önemli olan şey (neyse ki onu matbaacı halledecektir) önün arkasına yanlışlıkla yine önü basmamak.


88649323pr0.jpg
 

tasarimci-03

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
22 Nis 2008
Mesajlar
90
Tepkime puanı
0
cok tesekkurler iki cesit revolta var peki hangisini kullanacagizzz
 
Üst