Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Rgb / Cmyk Bilgisi

kara kule

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Bugün renk konusundaki başlıktan sonra kendim için biraz araştırma yaptım, Sonuçların Sizin de işinize yarayacağını düşünüyorum.

RGB ve CMYK Renk Uzayları*
Baskı ve web konusunda her zaman karşımıza çıkan bu iki terim, bunları ayıran özellikleri ve kullanım alanlarıyla alakalı bir kaç not'u sizlere aktarmak istiyorum.

Öncelikle Tanımlamalarla işe başlayalım.

RGB: R, G, B

Doğadaki tüm renklerin kodları bu üç temel rengin farklı oranlarda birleşmesiyle meydana gelir,
%100 karışırsa Beyaz, %0'lık bir oran olduğunda ise siyah görüntü elde edilir.
Bu uzay*da ana renkler olan Kırmızı, Mavi ve Yeşilin tonları tam olarak belirtilmediği için ana renklerin değerleri değiştikçe elimizdeki renkler de değişecektir. Basit bir örnek olarak Monitör'ünüzdeki contrast ayarıyla oynadığınızda elde ettiğiniz görüntü değişmesini gösterebiliriz.

rgb1ig7.png

rgb2tp2.jpg

CMYK C, M, Y, K

Cyan, Magenta, Yellow, Black Renklerinin oluşturmuş olduğu renk uzayıdır.
Temelde Renk Sayısı C,M,Y olmak üzere 3tür. Siyah bunlara sonradan katılmıştır.Bu üç renk teorik olarak %100 oranlarında karışarak siyahı verirken, pratikte tam rengi vermeyinşinden ve bu üç rengin karışımından meydana gelecek (duygusal) maliyetlerden dolayı sonradan eklenmiştir.
cmyk1fp4.jpg

cmyk2bu1.jpg

Gelelim aralarındaki farklara.

RGB: Boş zemin olarak siyah kabul edilir.
CMYK: Boş zemin olarak beyaz kabul edilir.

RGB: Basit anlatacak olusam. Renkler, 3 farklı rekte çıkan ışık parçalarının birbirlerinin önünü kesmesi ve engellemesi ile oluşturulur. Değerler değiştikçe renkler de değişir.
CMYK: Tram yöntemiyle 4 renk birbirini tamamlayarak elde edilmek istenen renk oluşturulur. Bir başka deyişle basılı medya gözlerimiz RGB'deki gibi direk ışıkları değil basılı medya üzerinde yansıma yapan güneş ışığını görür.

Bu bağlamda CMYK gerçek, RGB zahiri görüntü anlamına gelebilir.

Kullanım alanları:

RGB Genel Olarak Monitör ve televizyonlarımızda kullandığımız renk uzayı*dır.
CMYK ise basılı medyada kullandığımız renk uzayı*dır.

RGB' den baskı çıkışı.
RGB'nin gerçek rengi vermesinden dolay, İnkjet baskı makine teknolojilerinin büyük çoğunluğu rip meselesini rgb tabanlı yapmaktadır. RGB'den CMYK'ya çevirimleri kendi içerisinde mevcuttur. Yalnız bu çevirimlerde önceki sistemlerde renk kaybı yaşandığı da ortadır. Bu yüzden , baskı teknolojilerinin gelişmesine paralel olarak açık magenta - açık cyan gibi ara renkler oluşturulmuştur. Bu ara renkler geçiş sırasındaki kalite kaybını biraz daha aza indirgemiştir.

Olabildiğince basit anlatmaya çalıştım.
Benin atladığım, yanlış yazdığım ya da sizin eklemek istedikleriniz olabilir.

Dipnot: Bu yazı derleme ve kişisel yorumların ürünüdür. :kiss:

Özkan TÜRK

🏆Pro Tasarımcı🏆
herkesin okuması ve iyice öğrenmesi gereken bi konu sağolasın

Gelpcpc

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Şimdi ben tasarımı yada broşuru diyelim cmyk olarak yapıyorum. ama bunu kşiye gösteriken rgb cevirim jpk yapıarak yoluyorum.. cunku cevirmezsem bambaşka renklerde görnüyor jpkde..

bunu matbaa cmyk basıyor degilmi.. yani ilk yaptıgım renk olucak.

mc_mrt

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.gravideo.org
Gelpcpc Benimde Aklıma Takılan Nokta Buydu Gerçi. Diğer Bi Konu da Cevap Almışdım HORUS Arkadaşımızdan. Ancak Tasarım AŞAMASINDA ve BASIM Aşamasında CMYK Olmalı Galiba Hım ?

kara kule

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Şimdi ben tasarımı yada broşuru diyelim cmyk olarak yapıyorum. ama bunu kşiye gösteriken rgb cevirim jpk yapıarak yoluyorum.. cunku cevirmezsem bambaşka renklerde görnüyor jpkde..

bunu matbaa cmyk basıyor degilmi.. yani ilk yaptıgım renk olucak.

Ewet aynen öyle..
Çalışma: CMYK
Onay: RGB
Filme Gönderiliş Şekli: CMYK

Yalnız bir ekleme daha çalışmalarınız iç mekan dijital baskı olarak çıkış alınacaksa RGB tabanlı çalışmak en doğrusu. (Zira piyasadaki iç mekanların rip şekli RGB).

Gelpcpc

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
:) teşekkür ederim Bu konuyuda çözdük neyseki..

bilgibilisim

🌱Yeni Üye🌱
valla ne diyeyim 10 yıldır web tasarım yapıyorum. 3 yıldırda yazılım yapıyorum bunları hep merak etmişimdir. Sağol var ol. Hiç araştırmama rağmen karşıma çıkınca okudum bilgilendim. Grafikle uğraşan yada uğraşmayan herkez bunları bilmeli.

Moment

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.mahmutozpinar.com
faydalı bir döküman olmuş
aslında ilk başta başlarken bu bilgileri bilmemiz gerekiyor
zevkle okudum teşekkürler :)

graffix

🌟Usta Tasarımcı🌟
Teşekkürler en hassas konulardan biri :rapp:

eddA_

🏅Acemi Tasarımcı🏅
ya cidden ılac gıbı geldı bugun derste görmustuk ve anlamamıstım..cok cok cok cok cok tesekkurler :D

aliay

🌱Yeni Üye🌱
evet merak edipte araştırılmaya üşenen bir konu tipiydi. bilgiler gerçekten güzel teşekkürler

breezeswind

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
çok sağol

İnan bunu açıklamasını bilmiyordum. ve öğrenmek için de bugünlerde bir atakta bulunucaktım ki ilk önce forumdan başlamalıyım dedim, iyiki de öyle demişim. anlatımın sade ,çok da anlaşılır. hemen ekledim notlarıma ,takılırsam döner bakarım diye. sağol varol.

kobraercan

🌱Yeni Üye🌱
Ewet aynen öyle..
Çalışma: CMYK
Onay: RGB
Filme Gönderiliş Şekli: CMYK

Yalnız bir ekleme daha çalışmalarınız iç mekan dijital baskı olarak çıkış alınacaksa RGB tabanlı çalışmak en doğrusu. (Zira piyasadaki iç mekanların rip şekli RGB).

Onay'dan kasıt nedir acaba?

Ayrıca, iç mekan derken neyi kastettiniz?

Verilen bilgiler için çok teşekkürler. İyi ki bu forumu buldum ve üye oldum....