tesekkürler
Yeniden konuyla ilgili yorumlar yazilmaya basladigi icin tesekkür ediyorum.
eger önceki mesajlarimda ukalalik etti ise üzgünüm, amacim bu degildi amacim sadece konuya dikkat cekebilmekti.
Yeni gelen elestirilerle ilgili sunlari paylasmak istiyorum.
Arkadaslarimizdan biri söyle diyor: "Tabuları yıkmanız için gerçekten enteresan ve benzersiz bir çalışma çıkarmış olmanız gereklidir."
Sorun su, ben ileri sürdügüm tasarimin olgunlugu noktasinda henüz zaten fikir alisverisinde bulunuyorum. Lakin konuda 2 yönde "Tabulari Yikmaya" calisiyorum.
1. Kagidin kullanimi
Acik ve net bir soru daha önce A4 Quer formatta bir imsakiye gördünüz mü?
Iste ilk tabu burada yikiliyor. Zira böyle bisey yok. Varsa gören yollasin bizde görelim.
Bu konuyu biraz dah aacacagim. Yine arkadaslardan biri söyle demisti: "yatay ortama dikey imsakiye koymuşsun dolyısıyla a4 den kurtulamamışsın".
Bu yaklasim yanlis, zira ben A4ten kurtulmak istemiyorum ki, eger fantazi bir kesim vs. düsünüsem bu maliyeti yükseltir. Yine söylüyorum amacim fantazi bir calisma yapmak degil uygulanabilir ama klasik "cirkin", "bis", "dolu", "karmasik" tasarimlardan kurtulmak.
O yüzden A4 Standardini kullanmama ragmen bakis acisini degistirmekti amacim. "Var mi A4 Quer imsakiye gören?" sorusu o yüzden bu olayi anlatiyor.
2. Tasarim ve Reklam
Önceden de yazmi soldugum elestirilere dikkat etmenizi rica ediyorum.
Tasarim yaparken dikkat edilmesi gerektigine inandigim seyler
a. Islevsel olmasi
b. Estetik olmasi
c. Anlasilabilir olmasi
d. Uygulanabilir olmasi (mümkün oldugunca düsük maliyette)
e. Mesaj vermesi / Reklam yapmasi
Simdi yapmi soldugum calismaya bu düsüncelerimi uyarliyorum
a. Islevsellik
Imsakiye calismamda imsakiye kismi okunabilir font büyüklügünde ve renk uyumundadir. Bu yüzden islevseldir.
b. Estetik olmasi
Bu yukaridaki noktalarin en karmasigi. Cok fazla kisisel bakis acisina ve zevke bagli. Ben her zaman icin en dogal, en sade, icerisinde fazladan bir tez cizgi dahi bulundurmayacak kadar saf, renk uyumu yönünden olabildigince kusursuz
tasarimlarin en etkili tasarimlar olduguna inaniyorum ve bu yönde calismalarimi ortaya koyuyorum.
O yüzden diyorum ki "sol taraf bos degil". Orada inanilmaz derecede insani rahatlatan, dinlendiren, ayni zamanda imsakiyenin ruhuna uygun bir sekilde yaraticiyi hatirlatan muhtesem bir tasarimin göz alici, sicacik renklerde tezahürü var.
(ve istirham ediyorum yorumlara dikkat edelim, ben yapilan elestirilere cevap verirken belli bir sebep-sonuc iliskini yürütüyor, tasarim ilkelerine dikat ederek kendi tasarim anlayisima göre cevap veriyorum . O yüzden gereksiz alinganliklara lüzum olmamasi gerektigini düsünüyorum..)
c. Anlasilabilir olmasi
Tasarim kurallarinin en gecerligi oldugu kisim. ölcüler, font büyüklükleri, renklerin kontrast ayarlari vs. insanlarin rahat algilayabilecegi, yanlis anlamlara mahal vermeyecek sekilde olmasi. Tasarimim bu yönde bi reksigi barindirmiyor. Eger varsa yanlisim elestirilerinizi bekliyorum.
d. Uygulanabilir olmasi
Yukarida yine bahsettigim gibi. Tasarim A4 olarak yapilmistir zira bu standart maliyeti yönünden hem müsteriler icin hemde biz ajans sahipleri icin gecerlidir.
A4 olmasina ragmen farkli bir bakis acisiyla degerlendirilmistir.
e. Mesaj vermesi / Reklam yapmasi
Arkadaslardan biri demistiki "fikir güzel ama bunu reklam icin yapiyoruz sol tarafi da reklamla doldurusak olabilir".
Katilmiyorum. Zira yine önceki uzun mesajimda yazdigim gibi reklamin yada verilmek istenen mesajin akilli bir yol izlenerek verilmesi gerektigine inaniyorum. Yani her tafai doldurulmus "karmakarisik" bir tasarim inandiginiz reklami aslinda yapmiyor. Hatta bazan tersini yapiyor, firmanin markasina/adina zarar veriyor.
Duvara asilacak bir imsakiyenin üzerine konulan karmakarisik bir sürü resimle, amatörce cekilmis dükkan fotolariyla vs. is yapmaz. ama eger hos, insani yormayan bir tasarimla imsakiyesini yaptiginiz firmanin sadece logosu ve mesela internet adresinin bulundugu bir imsakiye "akilda kalici"lik etkisini olusturabilir.
Benim düsüncelerim böyle. Dikkat ederseniz pek fazla kimsenin konulara böyle detayli yazmadigini görürsünüz. Ben ciddi bir fikir alisverisinde bulunmaya calisiyorum ve siz degerli arkadaslarimin gercekten olayi detayli inceleyerek katkida bulunacaginiza inaniyorum.
PS: "Benim tasarimim süper olmus hadi bunu kabul edelim" degil amacim. Ama sizden istirhamim konuya elestiri yaparken gercekten biseylere dayandiraak yapmaniz, ortadan "bos olmus" diyerek degil. Ancak böylece fikri gelistirebiliriz diye düsünüyorum.