Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Tabuları Yıkıyorum - imsakiye Tasarımı

terlikwien

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Neden imsakiye her zaman Vertical A4 olsun ki?

Neden imsakiye kismi tasarimin yarisindan fazlasini kaplasin, herkes 60 yasin üzerinde mi ki okuyamasin?

Duvarlarimiza astigimiz imsakiyeler neden kirli, karma karisik tasarim(!)lar olsun ki.
Neden uzaktan görüldügünde bile duvarlarimizi süslemesin?

Iste size yeni imsakiye tasarimim. (Imsakiye kismi eski tarihe ait henüz)

Imsakiye Tasarimim:
2719642702_8c84c19c3f.jpg

yorumlarinizi bekliyorum.

Moderatör tarafında düzenlendi:

kasvera

🌟Usta Tasarımcı🌟
olmammıs sol taraf bayağı bos orayı doldurursan belki

graffiti82

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
tabuları değilde sol tarafı doldur bence... yatay ortama dikey imsakiye koymuşsun dolyısıyla a4 den kurtulamamışsın

renk uyumu hoş o konuda sıkıntı yok...

ZUCKER

♾️Grafik Gurusu♾️
tabuları yıkma bence boşver...ferah ama bomboş...iyi çalışmalar...

esrayet

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Yazıların okunabilirliği ve rahat seçilmesi açısından günleri veya tarihleri farklı bir renkte yazabilirsiniz.Sol taraftaki boşluğa bir anlam veremedim.

imsakiyenin şablonu güzel olmuş.renkler de öyle.
üstünde daha çalışılabilir.elinize sağlık.

Sermion

🌱Yeni Üye🌱
Değişik ve sade olmuş. Düşünce güzel. Ama çok fazla sade değil mi?

serkoy

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
böyle bir tasarımla tabuları yıktığınız sanıyorsanız vay anam vay:)

aman

🏅Acemi Tasarımcı🏅
arkadaslar zaten reklam adına yapıyoruz ımsakıyelleri boş olan yerede fırmanın reklamı kullanılılır ıyı dusunce bence eline saglık

terlikwien

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Ilk tepkiler gayet beklenildigi gibi!

Evet, tam istedigim tepkiler. Tabularin yikilmasi gerektigini anca bu sekilde gösterebilirsiniz cünkü. Söyleki;

Sol tafataki bosluk!
Bosluk tasarimi denilen konuyu incelemenizi öneririm. Önemli olan yüzlerce imsakiyenin dagitildigi bir zamanda herhangi birinin o imsakiyeler icerisinden sizinkini secmesini saglamanizdir. Yani kisi bir sürü imsakiye dagtilirken duvarina asacagi imsakiyeyi iclerinden en güzeli ve ferahindan yana kullanacaktir.
O yüzden sol taraf bos degildir, sahsen ben sacma sapan reklamlar doldurulmus bir imsakiyeyi büroma yada evime asmak yerine "Imsakiye islevini" yerine getirirken (yani namaz saatlerinin bulundugu kismi icermesi) ayni zamanda duvarimda bir "pislik" gibi degilde, duvarimi süsleyen bir tablo gib olmasini yeglerim. Ve eger böyle ferah ve temiz calismalari yapan kisiler cogalirsa insanlarin duvarlarini kirleten tasarim(!)lardan da kurtulmus oluruz.

"arkadaslar zaten reklam adına yapıyoruz ımsakıyelleri boş olan yerede fırmanın reklamı kullanılılır" üzere...
Ayni hata. Reklam nasil yapilir iyi düsünmek lazim. Örnegin bir süpermarket imsakiyesi yapiyoruz.
1. Klasik Yaklasim
Süpermarketin icinden resimler, reyonlar vs. doldurulur
(Genelde yapilan seyleri biliyorsunuz)
2. Tabulari Yikan Yaklasim
Süpermarketin sadece logosu ve uygun bir yerde kücük iletisim bilgisi, adres, telefon, vs.

Simdi Arkadasin dedigi gibi malum "bos kalan" yeri süpermarketin yada süpermarketle ilgili reyon vs. resimleriyle doldurmanin hic bir anlami yoktur. Zira bu imsakiyeyi alan kisi "Vay be ne reyonlari var" demez. Bu cok sacma bir yaklasimdir. Tabi malum kücük isletme sahiplerini bunuanlatmak zordur, yilda bir kez imsakiye bastiriyor ciklet reyonuna kadar koymak ister orasi malum.

Ama zaten iyi calismalar her zama müsteriye en iyi sekilde anlatilan calismalardir. En bastan "ya müsteri bunu kabul etmez" diyenler hic bir zaman özgün calismalara imza atamayacaklardir.

Yani market sahibine imsakiyenin üzerinde sadece logosu bulunan ve diger imsakiylerden gösrel olarak üstün ve tasarim olarak insanlarin duvarlarina begeniyle asacaklari bir imsakiyenin sacma sapan resimlerle doldurulmus olandan cok daha etkili bir calisma oldugunu anlatabilmektir "tabulari yikabilmek". Yoksa amacimiz müsteriye ulasamayacak fantazi bir calisma yapmak degildir!!!

Beni istediginiz kadar ukala bulabilirsiniz ama Muhtesem güzelikte ciceklerin bulundugu kisma "bos" yada "bom bos" diyenler kesinlikle "tasarim" dersi almalilar.

Düsüncelerinizi bekliyorum. Lütfen yazmak istiyorsak, düsünelim, biseyler üretmeye calisalim. Ben de yillarca sacma sapan imsakiyeler yapmak zorunda kalmistim. Daha kaliteli elestiriler bekliyorum.

serkoy

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
kusura bakmayın eleştirilerim(iz) çok kalitesiz olduğu için sizin o muhteşem imsakiyenize yorum yapamayacağım...affedin beni...

terlikwien

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Yine hata!

Yaptigim tasarimin muhtesem oldugunu düsünseydim zaten paylasmazdim, fikirlerinizi de bekliyorum demezdim.

Alinganligi birak, varsa güzel fikirlerin paylas.
Bana de ki tasarim prensiplerinden suna dikkat etmelisin vs. yoksa yer isgal etme.

serkoy

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
uzatırsam mesajlar silinecek...seviyenize inmiyorum...zaten size tasarım prensipleri anlatılmış, cevap olarak bomboş içerikli paragraflarınızla asıl siz yer işgal etmişşsiniz...

terlikwien

🏅Acemi Tasarımcı🏅
beyefendi durup duruken alinganlik yapiyorsunuz, alinmayi ibirakin varsa düsünceniz söyleyin dedigimizde de sacmalamaya devam ediyorsunuz.

Varsa düsünceniz söylesin, bak yarim sayfa yazi yazmisim, ben biseyler paylasmaya calisiyorum. Katilmiyorsaniz yazmazsiniz, sacmalamanin alemi yok ki.

Bir sürü sey yazmisim varsa bildiginiz söyle söyle demissiniz ama sundan bundan dolayi bu böyledir deyin bizde feyizlenelim. Ha bisey bilmiyorsaniz gidin yolunuza bizi de rahatsiz etmeyin.

serkoy

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
kusura bakmayın rahatsız ettim bir daha sizin işlerinizin altına yorum yazmayacağım merak etmeyin...Ama kendime bir şey bilmiyorsun dedirtmem grafik tasarım konusunda...Sizden kat kat bilgim ve tecrübem olduğu kesin bunu bilin yeter....

LuNaTiC

🏆Pro Tasarımcı🏆
Tabuları yıkmanız için gerçekten enteresan ve benzersiz bir çalışma çıkarmış olmanız gereklidir. Yapılan mevcut eleştirilere katılıyorum ama kalitesiz bulduğun için ayrıca bir eleştiri yapmak istemiyorum. Eğer eleştirileri kaldıramayacaksanız çalışmanızı neden paylaştınız anlamıyorum.

gkbrkbykn

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Herşeyden önce bu sitedeki pek çok tasarımcı kadar iyi bir tasarımcı olmadığımı belirtmek isterim, ama buna rağmen çok rahatlıkla diyebilirim ki "Hocam olmamış bir daha dene.". Kimsenin o soldaki boşluğun cazibesine kapılıpta onu duvarına asacağını sanmıyorum. Sonuçta boşu boşuna yer işgal edecek, bunun yerine bence insanlar daha kolay okunabilen daha dolu imsakiyeleri tercih edeceklerdir....
Ayrıca mesajlarındaki üslubuna bakarsak sanki tasarım gurusuymuşsun diğer arkadaşlar ise bu işe yeni başlamış amatörlerniş gibi konuşuyorsun yada bana öyle geliyor... Herneyse.
Herkese iyi geceler, iyi çalışmalar

terlikwien

🏅Acemi Tasarımcı🏅
tesekkürler

Yeniden konuyla ilgili yorumlar yazilmaya basladigi icin tesekkür ediyorum.
eger önceki mesajlarimda ukalalik etti ise üzgünüm, amacim bu degildi amacim sadece konuya dikkat cekebilmekti.

Yeni gelen elestirilerle ilgili sunlari paylasmak istiyorum.
Arkadaslarimizdan biri söyle diyor: "Tabuları yıkmanız için gerçekten enteresan ve benzersiz bir çalışma çıkarmış olmanız gereklidir."

Sorun su, ben ileri sürdügüm tasarimin olgunlugu noktasinda henüz zaten fikir alisverisinde bulunuyorum. Lakin konuda 2 yönde "Tabulari Yikmaya" calisiyorum.

1. Kagidin kullanimi
Acik ve net bir soru daha önce A4 Quer formatta bir imsakiye gördünüz mü?

Iste ilk tabu burada yikiliyor. Zira böyle bisey yok. Varsa gören yollasin bizde görelim.

Bu konuyu biraz dah aacacagim. Yine arkadaslardan biri söyle demisti: "yatay ortama dikey imsakiye koymuşsun dolyısıyla a4 den kurtulamamışsın".
Bu yaklasim yanlis, zira ben A4ten kurtulmak istemiyorum ki, eger fantazi bir kesim vs. düsünüsem bu maliyeti yükseltir. Yine söylüyorum amacim fantazi bir calisma yapmak degil uygulanabilir ama klasik "cirkin", "bis", "dolu", "karmasik" tasarimlardan kurtulmak.

O yüzden A4 Standardini kullanmama ragmen bakis acisini degistirmekti amacim. "Var mi A4 Quer imsakiye gören?" sorusu o yüzden bu olayi anlatiyor.

2. Tasarim ve Reklam
Önceden de yazmi soldugum elestirilere dikkat etmenizi rica ediyorum.
Tasarim yaparken dikkat edilmesi gerektigine inandigim seyler
a. Islevsel olmasi
b. Estetik olmasi
c. Anlasilabilir olmasi
d. Uygulanabilir olmasi (mümkün oldugunca düsük maliyette)
e. Mesaj vermesi / Reklam yapmasi

Simdi yapmi soldugum calismaya bu düsüncelerimi uyarliyorum
a. Islevsellik
Imsakiye calismamda imsakiye kismi okunabilir font büyüklügünde ve renk uyumundadir. Bu yüzden islevseldir.

b. Estetik olmasi
Bu yukaridaki noktalarin en karmasigi. Cok fazla kisisel bakis acisina ve zevke bagli. Ben her zaman icin en dogal, en sade, icerisinde fazladan bir tez cizgi dahi bulundurmayacak kadar saf, renk uyumu yönünden olabildigince kusursuz
tasarimlarin en etkili tasarimlar olduguna inaniyorum ve bu yönde calismalarimi ortaya koyuyorum.

O yüzden diyorum ki "sol taraf bos degil". Orada inanilmaz derecede insani rahatlatan, dinlendiren, ayni zamanda imsakiyenin ruhuna uygun bir sekilde yaraticiyi hatirlatan muhtesem bir tasarimin göz alici, sicacik renklerde tezahürü var.

(ve istirham ediyorum yorumlara dikkat edelim, ben yapilan elestirilere cevap verirken belli bir sebep-sonuc iliskini yürütüyor, tasarim ilkelerine dikat ederek kendi tasarim anlayisima göre cevap veriyorum . O yüzden gereksiz alinganliklara lüzum olmamasi gerektigini düsünüyorum..)

c. Anlasilabilir olmasi
Tasarim kurallarinin en gecerligi oldugu kisim. ölcüler, font büyüklükleri, renklerin kontrast ayarlari vs. insanlarin rahat algilayabilecegi, yanlis anlamlara mahal vermeyecek sekilde olmasi. Tasarimim bu yönde bi reksigi barindirmiyor. Eger varsa yanlisim elestirilerinizi bekliyorum.

d. Uygulanabilir olmasi
Yukarida yine bahsettigim gibi. Tasarim A4 olarak yapilmistir zira bu standart maliyeti yönünden hem müsteriler icin hemde biz ajans sahipleri icin gecerlidir.
A4 olmasina ragmen farkli bir bakis acisiyla degerlendirilmistir.

e. Mesaj vermesi / Reklam yapmasi
Arkadaslardan biri demistiki "fikir güzel ama bunu reklam icin yapiyoruz sol tarafi da reklamla doldurusak olabilir".
Katilmiyorum. Zira yine önceki uzun mesajimda yazdigim gibi reklamin yada verilmek istenen mesajin akilli bir yol izlenerek verilmesi gerektigine inaniyorum. Yani her tafai doldurulmus "karmakarisik" bir tasarim inandiginiz reklami aslinda yapmiyor. Hatta bazan tersini yapiyor, firmanin markasina/adina zarar veriyor.

Duvara asilacak bir imsakiyenin üzerine konulan karmakarisik bir sürü resimle, amatörce cekilmis dükkan fotolariyla vs. is yapmaz. ama eger hos, insani yormayan bir tasarimla imsakiyesini yaptiginiz firmanin sadece logosu ve mesela internet adresinin bulundugu bir imsakiye "akilda kalici"lik etkisini olusturabilir.

Benim düsüncelerim böyle. Dikkat ederseniz pek fazla kimsenin konulara böyle detayli yazmadigini görürsünüz. Ben ciddi bir fikir alisverisinde bulunmaya calisiyorum ve siz degerli arkadaslarimin gercekten olayi detayli inceleyerek katkida bulunacaginiza inaniyorum.

PS: "Benim tasarimim süper olmus hadi bunu kabul edelim" degil amacim. Ama sizden istirhamim konuya elestiri yaparken gercekten biseylere dayandiraak yapmaniz, ortadan "bos olmus" diyerek degil. Ancak böylece fikri gelistirebiliriz diye düsünüyorum.

kalamba

🌱Yeni Üye🌱
Benim gibi Arapça harflerden ve cami fotograflarından bıkmış birisi için gayet güzel bir çalışma olmuş. Ayrıca freehand, photoshop ya da başka bir programdan zerre kadar anlamadığımı da belirtmem lazım. Sadece ve sadece estetik açıdan bakıyorum. Çalışmayı yapan arkadaşın dili sert olabilir, böyle bir tasarımla tabuları yıkamamış da olabilir, ama eleştiri yapan bazı arkadaşların da konuyu "kestirip attıkları" gözden kaçırılmamalı. Eleştiriler arasında pek de yapıcı eleştiri göze çarpmıyor. Ben aranıza yeni katılmış birisi olarak sadece fark ettiklerimi yazdım arkadaşlar. Kızmayın bana lütfen. Selamlar, iyi çalışmalar...

cem bulut

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
uvarlarimiza astigimiz imsakiyeler neden kirli, karma karisik tasarim(!)lar olsun ki.
Neden uzaktan görüldügünde bile duvarlarimizi süslemesin?

BU KELİMELER hiç hoş değil. unutma ki imsakiye leri hazırlayanlar grafikerler...
bak herkes sana karşı. bu imsakiye imsakiye anlayışına uymuyor. evet haklısın, tabuları yıkar... imsakiyede de tabuları yıkmaya kalkarsan ne kalacak ülkede bilmiyorum...

yıllardır tasarımcılık yapıyorm. KESİNLİKLE TASARIM DERSİ ALMALILAR demen inan ukalaca. çokbiliyorum, ben biliyorum, herkes bişi bilmiyor diyosan sanırım sende birşeyler eksik. buraya neden koydun çalışmanı. fikir almak için değilmi.
o zaman saygı duymak gerek. eksisiyle, artısıyla.
BEN YAPTIM DOĞRUDUR BU dersen eğer kendi kendine çalışmalar yaparsın, müşteriye değil...
ben ukala buldum. bence yeteneksizsin de.. çalışma olarak değil, ama yeteneksizliğin
fikirlere karşı saygıda yeteneksizsin....
çalışman için ise....
EMEĞİNE SAĞLIK, UĞRAŞ VERMİŞSİN.
umarım kırılmazsın....