Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Yeni Illustrator da Freehand in efsanevi align penceresini istiyoruz diyenler....

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Freehand'den illustrator'a geçtiğimden beri, alışamadığım ve özlediğim tek şey, Fh'nin o evsanevi "align" arayüzü... CS4'e kadar gelen süreç içinde yapılan hiç bir düzenleme o eski güzel günlerin yerini tutmadı... Şu an cs4'te klavye kısa yollarının ayarlandığı yerde malesef hizalama(align) düğmelerine kısa yol atayamadığımı gördüm. (ya da ben bulamadım) Elbette smart guides gibi yardımcı bir çok illustrator aracı olsa da, şu anki hizalama penceresi oldukça hantal ve kullanışsız ve karışık... Oysa freehandin (bana göre) muhteşem align pencresinin o sezgisel ve olabildiğine hızlı çalışma prensibi yeni çıkacak illustratora eklenirse; illustrator evrimini büyük ölçüde tamamlayacak ve kullanıcıları ile arasında büyüyen aşkı efsanevi bir hatıra ile (fh align penceresi) mühürleyecek.

Adobe yetkililerinin, gerek verdiği konferanslarda, gerekse belli başlı firmalara yaptıkları ziyaretlerde kullanıcılarının görüşlerine önem verdiğini biliyorum. hatta bu görüşleri uyguladığını da biliyorum.

örnek vermek gerekirse;

İstanbul'da DB'de çalışrken CS3 ten önce gelmişlerdi, o zaman sağa sola aynalama indesign'da çok karışık ve bulunmaz bir yerdeydi, ben ve bazı arkadaşlarım bunun yukarıdaki değişken menüde gözönünde olması gerektiğini söyledik, bölge temsilcisi bunu not etti, diğer bölgelerde de bizim gibi düşünenler yoğunlukta olacak ki, cs3 çıktığında aynalama düğmeleri, ben burdayım kullan beni diye bağırıyordu adeta...

Bu yüzden bu kalabalık grafikerler platformunda, naçizane bir özlemimi dile getiriyorum. Umarım buradan adobe yetkililerine sesim ulaşır ve umarım Ai cs5'te o muhteşem hizlama arayüzünü bizlerin kullanımına sunar...

2007-01-30_005158_align.jpg

H.Design

🏅Acemi Tasarımcı🏅
align olayına alıştım ben ama ai nin beni en çok gıcık eden olayı Past Inside.
gerçi ai de bu cliping mask diye geçiyor ama...
Sorun içine gömdüğümüz çerçevenin yada neyse çizimin boyutunu değil de resmin boyutunu baz alması. Bu da özellikle montaj işleminde çok sıkıntı oluyo...
Ondan sonra birde collect olayının olmaması
Bu iki sorun çözülürse ben illustrator e adeta aşık olacam:d

H.Design

🏅Acemi Tasarımcı🏅
birde şunuekleyim :) align ı bilmem ama freehand deki 'find and replace' paletini koysalar 10 numara olacak

kurbaa

🏆Pro Tasarımcı🏆
Bende şunu eklemek istiyorum ozaman İllustratorle uğraşmasalar freehandimizi geri verseler :(

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
freehand'i geri istemiyorum ben arkadaşlar. Çünkü freehand muhteşem bir program olmasına ramen asla illustrator kadar stabil çalışmadı. bir sürü problem ve bir sürü sorun üretiyordu. bu yüzden fh yi sadece vektörel özellikleriyle kullanabiliyorduk. bunun dışında herhangi bir efekte ihtiyacımız olduğunda PS devreye giriyordu. ve bunu bir çok takip edilmesi gereken püf noktası ve detayı bulunuyordu, bu da hatrı sayılır bir zaman ve konsantrasyon kaybıydı...

Oysa Ai'de gerçekten gerekmedikçe hiç bir ek programa ihtiyaç duymadan nerdeyse bütün işlerimi yapabiliyorum. ekranda ne görüyorsam baskıda onu alıyorum. pdf'e çevirmek için 1001 takla atmam gerekmiyor ya da PS de dekupe edilmiş bir imajı aynı özelliklerle çağırırken...

Ya da pdf olarak gelmiş bir belgeyi istediğim gibi açıp istediğim gibi üzerinde oynayabiliyorum...

Ben Ai yi FH ile kıyasladığımda arada çok büyük uçurumlar buluyorum. Ama gerçekten de FH nin bazı akıl dolu uygulamaları Ai de çok büyük gedikleri kapatabilir hala.

Bana göre FH Ai'nin örnek alması ve onun gibi olmaya çalışması gereken bir duayyen durumunda...

bununla beraber.

h.design isimli arkadaşın söylediği problem cs4 ile ortadan kalkmıştır. aynı FH de ki gibi çalışmaktadır clipping path olayı.

ve

illustratorde de bir find and replace var aslında ama fh deki kadar başarılı olmadığına katılmamak elde değil. :)

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
@Grafink, AI ve FH'nin align ve distribute işlemleri arasında pek fark göremiyorum. İkisinde de bir çok tıklama yapmak zorundasınız. FH'deki Align penceresini AI'ye entegre etseniz de (ki bu CS5 için zaten artık çok geç çünkü 12 Nisanda CS5 çıkıyor, tabi daha önce birileri dile getirip eklenmişse o ayrı) bence CorelDRAW'daki asıl efsanevi hizalam işleminin yerini tutamaz :)

FH'deki Find&Replace penceresi bugüne kadar eşine hiç bir yazılımda rastlamadığım çok mantıklı düzenlenmiş ve çok işlevsel bir çözüm. AI'ye eklenmesi çok çok iyi olacaktır.

AI bence yolunda emin adımlarla ilerliyor. Aslında Indesign'daki bir kaç özelliği ekleseler daha kolay olur sanırım. Örneğin Bevel efekti AI'de yok fakat ID'de var. Ayrıca bir nesneye transparan gradient uygulamak istediğinizde AI'de maskelerle takla atarken ID'de sadece bu iş için özel bir araç var. Bir tıklama ve sürüklemeyle yapılabiliyor. Mesela bunu eklesinler AI'ye.

Neyse bakalım 12 Nisan'da neler hepimiz yenilikleri göreceğiz.

Bu arada şu aynalama (yansıtma) olayının kısayolu nerde? Bulamadım da...

H.Design

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Grafink teşekürler abim
cs4 te düzeltilmiş gerçekten bende cs3 te hazırlanmış işler var sürekli geliyo cs3 le açıp montaj yapıyorum normalde cs4 kullanıyorum bilgisayarımda hem cs3 hem cs4 var :)ama bu olayı fark etmedim maskelenmiş bir işi cs4 te montaj vs. yapmadığım içindir heralde:)

find and replace paletine gelince ai deki fh dekiyle kıyaslanamaz bence. Sadece bi kaç font işlemi vs. yapıyo.
Mesela bi işi renklerine ayırmada fh deki find and replace çoook kolaylık sağlıyodu.
Ai de renk global olmak şartıyla rengi değiştirdiğimizde aynı işlem oluyomuş gibi gelibilir ama sadece seçili alana yada sayfaya müdehale etmek yok komple dökümandaki rengi kullanan objeyelere etki ediyo. Bilmiyorum belki de bunun bi püf noktası vardır bileniniz varsa söylesin bi zahmet :)
Gerçi ben direk sperations dan ayıryorum renkleri ...

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
aynalama cs3 ve cs4 te; aşağıdaki gibi,

aynala.jpg

elbete fh deki F&R ai ile kıyaslanamaz. ai de bu iş daha farklı yapılıyor zaten, mesela belirli bir rengi seçip değiştirmek için F&R kullanmıyorsun, Select menüsünden Same' girip ordan kontur, renk, şeffaflık gibi bir çok spesifik değişkeni bir kerede seçebiliyorsun, bunu seçtikten sonra renk paletinden istediğin renkle değiştiriyorsun...

yani çalışma prensibi farklı. Ai deki F&R daha farklı şeyler için oldukça kullanışlı;
Mesela, dosyadaki bir metinde birden fazla space olup olmadığına tek tek bakmak yerine 2 space li bir alanı seçip tek space li hale bir kere de getirebiliyorsun. :) ya da aklına gelebilecek herhangi bir metin objesini bu şekilde düzenleyebiliyorsun.

Corel'in hizalamalarını bilmem, ama yanlış hatırlamıyorsam bir sürü f li kısa yolla yapıyordunuz.
FH deki Panel ile kıyaslanamaz bile :)

en başta oyun gibidir fh paneli her hizalama ayrı bir eğlence yaratır. ben çok özlüyorum dediğim gibi :)

mesela bir objeyi sayfa kenarlarına hizamak istiyorsun, hem üste hem de sola 0 gelsin istiyorsun, FH arayüzünde karenin üst köşesindeki birleşim noktasına "tık tık" yaptınmı mevzu çözülüyor. yani düğer tüm programların en az 2 harakette yaptığı işler bu panelle tek tıklama ile ve eğlenceli bir halde...

Son düzenleme:

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
aynalama cs3 ve cs4 te; aşağıdaki gibi,

aynala.jpg
Bu AI'nin arayüzünden çok ID arayüzüne benziyor. Yanılıyor muyum? AI'deki Control BAr'da aynalama (yansıtma) yok bildiğim kadarıyla.

Corel'in hizalamalarını bilmem, ama yanlış hatırlamıyorsam bir sürü f li kısa yolla yapıyordunuz.
FH deki Panel ile kıyaslanamaz bile :)
Corel kullanmadığınız için bilmiyorsunuz, F'li kısayol hizalamda kullanılmaz. Zaten özellikle corelDRAW'ı örnek verdim. Çünkü en pratik hizalama gerçekten de CorelDRAW'da. İki nesneyi seçip sadece "L" harfini tuşlayın, nesneler soldan hizalanır. Ya da bir nesneyi seçip "P" tuşlayın, nesne sayfanın ortasına yatayda ve düşeyde hizalanır.

mesela bir objeyi sayfa kenarlarına hizamak istiyorsun, hem üste hem de sola 0 gelsin istiyorsun, FH arayüzünde karenin üst köşesindeki birleşim noktasına "tık tık" yaptınmı mevzu çözülüyor. yani düğer tüm programların en az 2 harakette yaptığı işler bu panelle tek tıklama ile ve eğlenceli bir halde...
CorelDRAW'da tıklamaya gerek olmuyor :) Yukarıda da anlattığım gibi. İki nesneyi ya da daha fazla nesneyi seçip sadece klavyeden bir harf tuşlayarak hizalamaları ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca bu harfleri shift'le birlikte tuşladığınız zaman distribute yapabiliyorsunuz.

FH'de ve AI'de hizalamada yetersiz olan nesnelerin kafasına göre hareket etmesi. Bir nesneyi diğer bir nesnenin sağına hizalamak isterseniz FH'de kilitleme ya da nesnenin diğer nesneye göre pozisyonunu değiştirmek dışında ne yapılabilir bilmiyorum ama AI'de sabit kalmasını istediğiniz nesneyi bir kez daha tıklamak zorunda kalıyorsunuz. Key Object olan bu nesne sabit kalır ve Align simgelerine tıklayarak hizalama yapılır.

Oysa ki CorelDRAW'da son seçtiğiniz nesne sabit kalır. Yani bir nesneyi bir nesnenin soluna hizalamak istersek

AI için
1. tık nesne seç
2. tık diğer nesne seç
3. tık key object seç
4. tık Align panelinden ya da Control çubuğundan Aligng simgesine tıkla.

CorelDRAW
1. tık nesne seç
2. tık sabit olacak nesne seç
4. L harfine tuşla (dikkat edin burası tıklama değil harf tışlama. Tıklamadan çok daha hızlı bir işlem)

hizalamayla ilgili örnekleri ne kadar çoğaltırsanız çoğaltın (belki sayfa kenarlarına hizalama haricinde) CorelDRAW her zaman daha pratik olacaktır.

FH bu hizalama örneğini siz açın lütfen.

H.Design

🏅Acemi Tasarımcı🏅
doğru align olayında corel kadar prattiklik hiç bi programda yok ama ben coreli bi sevemedim gitti:)
her şeye kısayol atamışlar o yüzden klavyedeki F tuşlarını bile rahat bırakmıyosunuz:D bana biraz abartılmış gibi geliyor.

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
hayır dostum yanılıyorsun, alışmış biri için FH nin sezgisel ve görsel olan align penceresinin yerini hiç birşey tutamaz. bir nevi koordinat gibidir. nesne nereye gitsin istiyorsan oraya tıklıyorsun yani... nesne de gidiyor. tek tık. biraz el biraz göz koordinasyonu. Call of duty oynar gibi :) ve bu nesneler aklına gelen herşey olabilir... Birde biz mac kullanıcıları klavyenin sağ tarafını kullanmayız pek sağ elde mouse sol elde klavyenin sol tarafındaki tuşlar... eli mouseden genelde saatlerce o şekile heykel gibi kalırız makina başında... şimdi p veya l ye gitmek için ya mouse ı bırakcaksın ya da sol tuş takımını... inan bana deveye hendek atlamak daha kolay gelir bana, çünkü konsantrasoynu bozar, ellerinin konumunu bozar, fiziksel uyumunu bozar... oysa nesneleri seçip cmd+alt+a ile allign açılır daha önce nerde bıraktıysan ki mouse imlecinin durduğu yerin tam altına denk gelir . "tık" bitti gitti :) sonra aynı kombinasyonla kapatırsın.

ama sonuçta bunlar alışma meselesi, corelciler seviyor habire ellerinin konumunu değiştirmeyi, çok gördüm ben chat yapar gibi grafik yapıyorlar. hep garipsemişimdir. nasıl rahatsız olunmuyor nasıl dikkat dağılmıyor diye...

Son düzenleme:

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
hayır dostum yanılıyorsun, alışmış biri için FH nin sezgisel ve görsel olan align penceresinin yerini hiç birşey tutamaz. bir nevi koordinat gibidir. nesne nereye gitsin istiyorsan oraya tıklıyorsun yani... nesne de gidiyor. tek tık. biraz el biraz göz koordinasyonu. Call of duty oynar gibi :)
Hayır yanılmıyorum, bu konuda her koşulda iddia edebilirim ki CorelDRAW'ınki kadar rahat ve pratik bir hizalama sistemi hiç bir ne AI ne FH ne ID ne de QuarkExpress'te yok. Verdiğim hizalama örneğini FH'de nasıl yapılacağını açarsanız siz de görürsünüz.

doğru align olayında corel kadar prattiklik hiç bi programda yok ama ben coreli bi sevemedim gitti:)
her şeye kısayol atamışlar o yüzden klavyedeki F tuşlarını bile rahat bırakmıyosunuz:D bana biraz abartılmış gibi geliyor.
Hangi yazılımda herşeye kısayol yok ki? Kısayol dediğiniz olay zaten günümüz yazılımlarında sorun değil. İstediğiniz komuta kısayol atayabilirsiniz. CorelDRAW'da eksiksiz olarak tüm komutlara kısayol verebilmenize rağmen Adobe yazılımlarında bu malesef yok.

Konuyu fazla dağıtmadan toparlayayım. Umarım AI CS5'te hizalama ile ilgili yenilikler getirirler. Umarım :AI'ye FH'nin iyi özelliklerinden ekleme yaparlar.

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
işte sola hizalasın istiyorsan pencerenin soluna tıklıyorsun. ya da her nereye istiyorsan, nesneleri ortalama istersen pencerenin ortasına 2 tık yapıyorsun sayfanın üstüne sağına soluna ya da altına... nere tıklarsan oraya göre ortalıyorsun, sola sağa yukarı aşşağı kısaca penceredeki herhangi bir alana ve bunu bence efsanevi yapan şey parmaklarının alışık olduğu konumu bozman gerekmiyor...

Hani usta şöförler vardır, sol el direksiyoındadır sağ elde vitesin üzerinde hazırda durur... öyledir biraz mac kullancılarının dünyası. ellerin konumu değiştimi dikkat dağılır konsantrasyon bozulur. şahsen ben sevmem mouse ya da sol elimin yerinin değişmesini.

ayrıca id'de corelde söylediğin herşeyi yapabilirsin hizalama adına id hizlama ları istediğin gibi düzenlemene olan sağlyayabiliyor.

H.Design

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Grafink ben pc le başladım bu işe gerçi çok kısa bi zaman kullandım ama mac-pc arasında o kadar da fark yok be abi yani pc ciler ellerini farklı şekilde konumlandırmıyolar:) corelcilerde biraz durum değişiyo ama onlarda öyle alışmış bizde onalra tuhaf gelebiliriz:)

Birde sen Freehand deki align ı istiyorsun ama bence öyle bi şey çok zor, yapacaklarını hiç sanmıyorum. Sen freehandle başlamışsın benim gibi...
yıllarca fh kullanmışsın ama yeni grafikerler direk illustrator öğreniyor artık freehand eğitimleri de kısıtlanıyor git gide hepten biter. Şimdi hayatında freehand kullanmamış biri için düşünsene Adobe atıyorum CS6 da freehand deki align paletini koymuş adamlar çok zorluk çeker

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
yok değişiyor. onlar komut için serçe parmak kullanırken biz başparmak kullanıyoruz. başparmak merkez olunca 180 derecelik bir açıya hakim olabiliyosun klavye üstünde. yani ctrl ve cmd nin konumu aslına çok şey değiştiriyor... corel ise görebildiğim kadarı ile dediğim gibi adeta muhabbet edercesine tüm klavyeyi kullanıyorlar kısa yol adına. ama dediğim gibi bildiğim hakim olduğum bir program değil... o konuda görüşlerim sadece kulaktan dolma gözden görme...

fh konusunda haklı olabilirsin. ama şu kuşku götürmez ki şu anki ai de allign olayı oldukça hantal. bi şekilde çözülmesi lazım.

birde insanlar hernekadar sıfırdan ai öğrense bile özellikle mac ağırlıklı çalışan matbaalarda fh hala yoğun olarak kullanılıyor. bence şu an eklense kimse için bi sorun olmaz. sonuçta şu anki ai arayüzünden çok daha rahat fh nin arayüzü.

corel cephesinde ise bi sorun yok zaten. corelciler programlarından oldukça memnun. o kısım beni çok ilgilendirmiyo :)

en nihayetinde c5 yakında piyasada... merakla bekliyoruz.

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
işte sola hizalasın istiyorsan pencerenin soluna tıklıyorsun. ya da her nereye istiyorsan, nesneleri ortalama istersen pencerenin ortasına 2 tık yapıyorsun sayfanın üstüne sağına soluna ya da altına... nere tıklarsan oraya göre ortalıyorsun, sola sağa yukarı aşşağı kısaca penceredeki herhangi bir alana ve bunu bence efsanevi yapan şey parmaklarının alışık olduğu konumu bozman gerekmiyor...
Bak ben açayım:

AI için
1. tık nesne seç
2. tık diğer nesne seç
3. tık key object seç
4. tık Align panelinden ya da Control çubuğundan Aligng simgesine tıkla.

CorelDRAW
1. tık nesne seç
2. tık sabit olacak nesne seç
4. L harfine tuşla (dikkat edin burası tıklama değil harf tışlama. Tıklamadan çok daha hızlı bir işlem)

FH
1. tık sabit kalacak nesneyi seç
2. sabit kalacak nesneyi kilitle
3. hizalanacak nesneyi seç
4. sabit kalacak nesneyi seç
5. Align penceresinin efsanevi kısmının sol tarafına iki kere tıkla

Hangisi daha pratik?

Hani usta şöförler vardır, sol el direksiyoındadır sağ elde vitesin üzerinde hazırda durur... öyledir biraz mac kullancılarının dünyası. ellerin konumu değiştimi dikkat dağılır konsantrasyon bozulur. şahsen ben sevmem mouse ya da sol elimin yerinin değişmesini.
Bu tamamen kullanımla alakalıdır. Mac dünyası diye bir şey mi var :)... F klavye dünyasıyla karıştırıyor olabilirsiniz.

ayrıca id'de corelde söylediğin herşeyi yapabilirsin hizalama adına id hizlama ları istediğin gibi düzenlemene olan sağlyayabiliyor.
Bilgi için teşekkürler. Evet kısayol atanabiliyor fakat yine FH de olduğu gibi sabit kalmasını istediğiniz nesneyi kilitlemeniz gerekiyor. AI'de key object olarak bir çözüm getirilmiş fakat ID'de aynısı yok.

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Mac dünyası diye birşey var. Bu dünyaya adım attığınızda bunu anlarsınız.
Klavyenin standart klavyelerden farklı olmasının bir çok sebebi var mesela...
ama bunu kullanmayan anlayamıyor elbette...

anlattığınız şekilde oldukça pratik görünüyor ama daha önce söylediğim nedenlerden L harfi klavyenin çorak ve kullanılmayan bir bölgesi benim için.

Yani benim L ye basmaya çalışmam sandığınızdan çok daha uzun sürer ki sonra ellerimden birini eski konumuna getirmem gerekir...

bu da dediğim gibi, konsantrasyonu bozar ritmi bozar...

biz mac kullanıcılarının kabul ettiği şey, corel'in mantığını anlamadığımızdır...

bunu sizde kabul etmeyi deneyebilirsiniz.

ben meslek hayatımda defalarca hem mac hem pc kullanan insanlar tanıdım. Bunların bir çoğu sizin gibi düşünüyor,

ne fark varki diyorlar, ya da mac dünyası diye bişey mi var diyorlar mesela...

ancak gönül rahatlığı ile bu arkadaşları çalışrıken izlediğimde, sistemi kullanmadıklarını, sistemin onları kullandığını söylebilirim.

ve...

ID de büyük nesneye küçük nesneyi hizalar. aralarındaki mesefe çok uzak olmadıkça... çalışırken bunu hatırlayıp deneyebilir ve çalıştığını görebilirsiniz.

umit15

🌱Yeni Üye🌱
evet ya biz freehand i geri istiyoruz:)

selamlar,

ben zaten ai kullanmıyorum, ki bu yüzden

freehandin üst versiyon çıkarmasınlar, satın alıp önünü kessinler

bizim elimizdeki freehand, corel, photoshopla istediğimizi yapabiliyoruz zaten,
hemde hata oranı baskı öncesi çok düşük ( benim bildiğim 12-15 sene öncesi mac lerde bu programlar vardı)

ama ai programını övenler gördüm, baskı öncesi çok hatası çıkan ve programı överken benim emeğime saygı göstermeyip dalga bile geçenleri...

dipnot:
ben, işi pdf olarak olarak baskıya gönderenleri yada ai olarak gönderen müşterilerden,
işi freehande yada corele çevirmek için ücret bile alıyorum....

çünkü işi sağlıklı bir şekilde montaj yapabilmem ve işi sorunsuz ps kaydedip distiler de pdfe çevirmem ve ctp ye gönderiyorum, kafam rahat, acaba baskıda sorun olacakmı diye bi tereddütüm kalmıyor.

Son düzenleme:

H.Design

🏅Acemi Tasarımcı🏅
bize öyle müşteriler denk gelmiyo be ümit.
ayrıca baskıya en yakın ai gösterir.
mesela overprint öngörünüm özelliğini bi incele istersen. Freehand gibi oooo lar koymak yerine direk baskıda nasıl çıkacağını gösterir ai. Pdf yapma konusunda da ai den pratik, hızlı ve sorunsuz hiç bi program yok.