Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Bir tasarım projesine başlamadan önce müşteriden istenilmesi gerekenler

sss.ibel

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
9 Nis 2008
Mesajlar
568
Tepkime puanı
17
Şirketin Logosu Vektörel olarak alınmalı: (Freehand (fh*), Corel(cdr), Flash (fla), Eps veya ai dosyası olarak firmanın logosunun kendisinden veya matbaadan alınması.) Logonun sadece yazıdan oluştuğu durumlarda, Logonun hangi font kullanılarak hazırlandığı ve fontun alınması (ttf veya pfb formatı olarak)…

Eğer logo her iki durumda da değilse, logonun yüksek çözünürlüklü (min. 400*400) bitmap resmi.

Firmanın beğendiği örnek gösterebilecek tasarımların alınması : Firmanın düşündüğü tasarım yapısının anlaşılması açısından net ortamında ya da bitmap olarak beğendiği tasarım örneklerinin alınması.

Müşterinin elinde bulunan malzemenin alınması: Müşterinin elinde bulunan video,bitmap,ses,yazı,animasyon gibi kısaca tüm basılı ve bilg. Ortamındaki malzemelerin müşteriden alınması. Ancak burada dikkat edilmesi gereken unsurlar:

Videolar için, Mümkün olduğunca sıkıştırmasız, uncompress videoların tercih edilmesi

Eğer müşteride görüntülerin ham kaset halleri ve montajlanmış, bilgisayara aktarılmış halleri var ise,

Ham video bandların tercih edilmesi.

Eğer sadece bilgisayar ortamında var ise,

Format olarak mpg veya wmv değil, avi formatının,Video boyutunda da mümkün olduğunca yüksek olanının (352*288 değil, var ise daha yüksek boyutlu olanlarının) tercih edilmesi, (Avi dosyasına sağ tıklayıp özellikler/özet sekmesinden avi dosyasının boyutunu görebilirsiniz.)

Bitmap / Resimler için, Mümkün olduğunca yüksek çözünürlükte istenmesi.

.jpg dosyaları yerine mümkünse tif, tga,eps ya da png dosyalarının tercih edilmesi. Eğer CD bir katalog cdsi olacak ise doğal olarak içinde her ürünün resmi olacaktır bu nedenle, her ürünün resminin backgroundlarından soyutlanmış, sadece ürünün çerçevesi çıkarılmış halde resimleri almak. (Bunun destekleyen formatlar ise, png,tif,tga,bmp ve eps dir. ( Eğer bu işlemi biz yapacaksak, müşteriye zaman verirken bununda göz önünde bulundurulması )

Yine eğer CD ‘nin katalog cdsi olacağı durumlarda müşteriden alınacak olan materyaller arasında ürünlerin resimlerini müşteri, freehand dosyası olarak ya da corel dosyası olarak vermek isterse bunun bize oldukça fazla zaman kaybettirileceği belirtilip ürün resimlerinin jpg,tif,tga,png,eps gibi formatlarda istenmesi.

Ses / Müzik dosyaları için, Malzeme olarak ses ve müzik dosyalarında ise wav formatı tercih edilmelidir. Mp3 formatı wav formatına göre sıkıştırılmış bir format olacaktır. Ancak bu tanım bile kalite için yeterli değildir. Tanımı genişletirsek, müzikler için; wav olarak ve en az 44.100 khz değerinde, seslendirme için ise yine wav olarak ve en az 22.050 khz değerinde malzeme alınmalıdır. (Bu ölçüler en minimum’u gösteren ölçülerdir.)

Animasyonlar için, Müşterinin elinde eğer malzeme olarak 2d yahut 3d animasyonlar var ise yine bu animasyonların mümkün olan en kaliteli halini, örnek vermek gerekirse; 3d ler için kare kare sequence halini (001.jpg,002.jpg,003.jpg) ya da mevcut olan en yüksek çözünürlükteki halini almak gerekmektedir. Eğer 2d animasyonlar var ise, her zaman .gif formatı yerine .swf ya da en mükemmel olarak .fla formatının istenmesi uygun olur.

Katalog CD’lerinde dikkat edilmesi gereken noktalar: Genelde firmalar katalog cdleri için "matbaa’dan basılı katalog dosyasını size göndereyim ordan istediğinizi alın" şeklinde bir yaklaşıma giriyorlar. Bu durumda dikkat edilmesi gereken şey ise, matbaa resimleri yollarken, resimleri yeniden sıkıştırır. Ya da gönderdiği dosya içindeki yazıların (genelde freehand dosyası olarak yollarlar) değiştirilebilir özelliğini bozup yollar. Ayrıca katalog da kullandıkları fontları yollamazlar bu nedenle de dosyanın bizde açılımında problem çıkar. Bundan dolayı müşterinin ve matbaanın uyarılması gereklidir.

CD içinde düşünülen kesin olarak belirlenmiş, daha sonra değiştirilmeyecek menü yapısı (site haritası) : Alt menülerle/başlıklarla beraber CD’de olması istenen tüm içerik/bölüm başlıklarının bir word dökümanı olarak ya da text olarak alınması.

CD’nin içinde kullanılacak yazıların alınması: CD’nin içinde kullanılacak yazıların müşteriden word dosyası olarak ya da rtf dosyası olarak alınması.

Firmanın kurumsal renkleri : Firmanın kurumsal renklerinin rgb veya panthone olarak değerleri.

Ya da en azından kurumsal renklerinin bulunduğu örnek bitmapler. (50*50 piksellik bir resim dahi yetebilir)

CD’nin kaç lisanda hazırlanacağı: CD içinde içeriğin kaç ayrı lisanda yer alacağı ve bu lisanların isimleri.

CD üzeri etiket baskının ve kutu tasarımının nasıl yapılacağı : CD Göbek baskısının ve cd kutu baskısının kim tarafından yapılacağı? Buna müteakip eğer biz yapacak isek, bunun için müşteriden baskıda kullanılacak, mümkünse CMYK olarak hazırlanmış, (rgb de olsa değiştirilir ancak renklerde kayma olur) 1417*1417 boyutlarından küçük olmayacak şekilde materyal alınmalı.

Firmanın bu CD ‘yi kullanacağı ya da dağıtacağı yerler: Firmanın bu CD’yi dağıtmayı düşündüğü hedef kitlesinin öğrenilmesi

Firmanın eğer varsa kurumsal kimlik kitabı: Firmanın renkleri, logosunun çeşitli yerlerde nasıl kullanılacağını gösteren kurumsal kimlik kitabının alınması.​
(alıntıdır.)
 

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
17 Eyl 2007
Mesajlar
2,439
Tepkime puanı
110
Teşekkürler Paylaşım için.

Tabi hangi müşteri acaba bu derece Kurumsal çalışıyor? ve daha önemlisi acaba hangi mantık bu derece bir koolisyon içine girmeyi görev biliyor? tartışılır.. ;)
 

kurbaa

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
17 Kas 2008
Mesajlar
909
Tepkime puanı
87
Yaş
35
deneyımım yook denılecek kadar az ama yınede henuz ben tum bunları elıme werecek bır sırketle tanısma olanagı bulamadım...
sadece 1 musterım pantone kodunu bılıyordu :)
umarım daha ıyılerı de wardır....
 

sss.ibel

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
9 Nis 2008
Mesajlar
568
Tepkime puanı
17
olsun ısrarla istememiz gerekiyor daha sonra bir sorun çıktığında bunda grafikerin üstüne kalıyor malesef:(
 

zerenn

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
3 Ağu 2009
Mesajlar
14
Tepkime puanı
0
Çok faydalı bilgiler teşşekürler
 

lokmanufak

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
23 Eki 2008
Mesajlar
61
Tepkime puanı
2
Çok Faydalı bilgiler Teşekkür ederim..
 

Feride ATAMER

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
22 Şub 2008
Mesajlar
228
Tepkime puanı
8
oy oy oy :) biz bunlardan geçtik artık çalışmada kullanılacak kendi ürün resimlerini bile yetiren yok. :) aslıda bütün iş yerlerin reklam çalışmaları yaptırmak için bir kurumsalı olması gerekir. paylaşımın için teşekkürler sibel.
 

masey

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
6 May 2009
Mesajlar
42
Tepkime puanı
0
değerli paylaşımların için teşekkürler ama bunları gerçek yaşama geçirdiğinde insanlar uygulamada bir sıfır mağlup kalıyor
çalışma yaptırıyorlar ama hiç kimse bu çalışmanın orjinal halini cd ye alabilme şansım varmı demiyor
en basit bir katalog ve bişi için çalışma yapıyorsunuz adamlar grafik kısmına değil kağıdın kalitesine yanlış varmı yokmu onlara bakıyorlar biride demiyor ki ben bu çalışmayı cdr olarak istiyorum
her şeye rağmen en kıl olduğum konuda grafikerlik anlıyorlarmış gibi tasarımını batırıyorlar
yok bu renk iyi değil yok burasında şu karakteri kullan
bir bakıyorsun ortaya senin yapmak sitediğinden başka biş çıkmış
:(:( müşteri bu .... her zaman haklı oluyor....
 

sss.ibel

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
9 Nis 2008
Mesajlar
568
Tepkime puanı
17
evet benmde en sinir olduğum bu resimler küçük geliyor baskıda sorun çıkar diyoruz anlamıyorlar basımdan sonrada vay efendim bu neden böyle çıktı oluyor :S
 
Üst