webmaster artık herkezin kullandığı bir kavram bir html ile basit bir site yapanda webmasterdır harika siteler sitesi yapan adamda webmasterdır. webmaster hem tasarım yapabilir hem programlamasını yapabilir hemde google seo gibi alanları iyi bilebilir. Fakat artık web işi 2 hatta 3 bölüme bile ayrılabilir, Web Grafikeri, Web Programcısı, Testırı vb vb Grafik alanında iş yapan renk uzmanlı gibi kişilerde aslında web işinde görev yapabilir ki webte sitenin görünümü için en önemli alanlardan biridir renk uyumu ama webmaster bunların hepsini yapandır bence...
Eğer biri Web Tasarımcısı olacaksa Adobe sertifikası alması gereklidir bence "Flash,Fireworks,Photoshop" tabiki bunun yanında illustrator, dreamweaver falanda bilmeli ama gerçek web tasarımcısı bu 3 programı adı gibi bilmelidir.
Web Programcısı ise biraz daha karışık bence web programcısı olacak biri önce microsoft teknolojilerinimi kullanacak yoksa açık kaynak dillerimi kullanacak bunu iyi bilmesi lazım. microsoft teknolojisi kullanan biri Microsoftun Web Alanında 3 sertifikası olması lazım onları alması lazımki gerçekten web programcısı olsun gerçek bir "Web Developer" olsun. Bunun yanında webte bir kavram daha var aslında fakat günümüzde pek yaygın değil oda web standartları danışmanı Türkiyede herhalde sayılı kişilerdir web standartları danışmanı...
Eğer özetlemek gerekirse;
Web Tasarımcısı: Dreamweaver, Fireworks, Flash, Photoshop, Illustrator gibi programları bilmelidir aslında dreamweaverda bilmesine gerek yoktur çünkü web tasarımcısı o web programcısı değil!
Avrupada bir web sitesini genelde 3-4 kişi yapar diye biliyorum. Bir kişi tasarımını yapar diğer kişi sistemini yazar diğer kişi proje yöneticiliği ve testırlığını yapar en son kişide tasarım ile kodları birleştirir...
He bide gerçek bir web işi yapan kişi (web developer) sunucu yönetimi bilmesi gerekmez. Saten Sistem Yöneticileri vardır bu işler için herkez kendi alanındaki işi yaparsa bence Türkiye'de büyük bir gelişme sağlanır. Bir çok firma webmaster arıyorum diye ilan verirler asp,php,html,css,photoshop,flash... bilsin der fakat bunları bilen bir kişiye askeri ücret vermeye kalkar bunların hepsi ayrı bir alandır fakat bazı firmalar bunu anlamamaktadırlar. Hatta bazıları daha da ileri gidip bunların yanında java, .net, sunucu yönetimi gibi alanlarda da uzman olmasını ister ki Firmalar genelde böyle ilanlarda işe alacağı kişinin hem grafik tasarımı hem web tasarımı, web programlamasını sunucu yönetimini ve masaüstü programlaması gibi abartılacak derecede iş yaptırmak isterler böyle bir kişiye 10 milyar verse bile az ve bence böyle bir kişi Dünyada yoktur hepsinde uzman olan.
---
Bir arkadaşımız üniversite okumadan doktor yapmıyorlar falan demiş.
Fakat Doktorluk ile Grafik Tasarımcılığı yada Web Geliştiriciliği çok çok ayrıdır. Bir kişi grafik tasarımcısı olacaksa yada web geliştirici olacaksa bunu kendi tek başınada öğrenebilir özel bir eğitim alarakta. Fakat Doktor olacak bir kişi bu işi hobi olarak yapamaz tek başına öğrenemez özel bir eğitim alamaz.