öncelikle tüm arkadaşları selamlıyor internet & real iş hayatlarında başarılar diliyorum. ben 8 senedir sanal ortamda olsun mesleki hayatımda olsun; web tasarım ilgi alanımdı.
yakın zamanda tamamen bütün yaptığım siteleri, hosting hesaplarını, vps sunucuları vb.. bütün internet ve real işlerimi devredip grafikerlik konusuna yoğunlaştım. bunun sebebi web tasarımda yapılan sitenin geçen süre zarfında sorunlar çıkartması, müşterinin isteklerinin anında yerine getilebileceğini zannedip yaklaşık 7/24 istekde bulunması vs..
bırakma sebeblerimden diğer bir konuda Türkiye'de kendini hacker zannedip eline geçirdiği 1 - 2 program veya kodlar ile yada sunucunun bir açığı sayesinde siteleri ellerine geçirmesi veya günlerce alınteri dökerek verdiğimiz emeği biranda silip atması..
kısacası merak ettiğim ve tam bir cevap alamadığım kafama takılan bir soru kaldı.. Webmaster'mı yoksa Grafikerlik mi.. bana göre grafikerlik.. size göre yorumlarınıza açığım.
paylaşmayı ve tartışmayı ortamına ve usulüne göre severim. her tartışma bir bilgi sahibi olmakdır bana göre..
web sitesi yapıp örnek 500$ alıp da; hacklenme, sunucu kapanması, çökme vb.. korkularla bir sene geçirmek mi;
bir tasarım logo banner vb.. grafik işleri yapıp 250$ almak mı?
merak ediyorum :anlamsiz:
Biraz sert konuşursam kusura bakmayın. Birincisi, web tasarımı yapıyorsan müşterinin isteklerini yerine getirmek zorundasın, ancak bunu her dakika yapamayacağınıda müşterrine anlatman gerekir. Sonuçta oda insan, anlayacağına eminim ne kadar cahil de olsa. Ayrıca sitelerin sorun çıkartması hosting hatasıdır, o hostingi seçtiğin için kısmen senin hatandır. Lamer saldırısına gelince, abicim sen yaptığın sitenin güvenlik önlemlerini tam alsan hiç birşey olmaz. Müşterilerini yasadışı içerik konusunda baştan uyarman gerekir. Bu kadar kolay hack yiyorsan da hatayı hosting şirketinde araman gerekir ki hiç bir lamer bir site üzerinden sana ait tüm siteleri hackleyecek kapasitede değildir. Hostinge saldırı yapılmıştır (shell vs ile).
Web sayfasını yapıp bir sene boyunca hack, sunucu vs. korkularla yaşıyorsan zaten bu işte kendine yeterince güvenmiyorsun demektir. Hiçbir site koddan kaynaklanan hatalar ile durduk yerde çökmez. Hostingler yedek vermiyor olabilir (ki genelde verirler) ama senin zamanında yedeklerini almış olman gerekirdi.
grafik işin zor kısmıdır ama web kolay kısmıdır yanlışı düzeltebildiğin tek tasarım alanıdır ama grafikte yaptığın bir yanlış senin işinin kople yanlış basılmasına ndn olabilir ince düşünce ve sitres kapsayan fakat bilinmesi zeki insanların işi olan bir konudur... ben hem web MASTER hem GRAFİK TASARIM uzmanıyım hangisi derseniz GRAFİKKKK
Madem kodlama grafikten kolay, ben sana bir tasarım yapıp vereyim ve istediğim halde kodla. Sadece HTML (ki bu temeldir, basit siteler yapmaya yarar) yaklaşık 110 kod içerir ve her birinin kendi içinde 3,4,5 kullanılışı vardır. PHP ise 55.000 kelime ve sembolden oluşan bir web programlama dilidir ve yıllarca da uğraşsan tam anlamıyla öğreneceğin şeyler bitmez. DOLAYISIYLA WEB GRAFİKTEN DAHA ZORDUR.
bana kalırsa grafikerlik ön planda Çünkü hayal dünyası daha geniş..web tasarımı herkes yapabilir (özellikle çok kolay programları var) ama grafiği herkes yapamaz gibi geliyor bana ince dokuyup sık örmek lazım görselliği iyi yapılandırmak gerekiyor..
saygılarımla...
Web için olan programlarda sen tasarımı yaparsın ve program kodları yazar. Ama herhangi bir hatada kodlara dalman gerekir ki bunuda bilmiyorsan ağzın açık bakarsın sayfaya. Hayal dünyan genişse ve yeterli bilginde varsa baskıda yaptıklarından çok daha iyi şeyleri webde yaparsın ve tüm dünyaya da hitap edersin.
Sonuç olarak söyleyeceğim; Web tasarımı yapmayı isteyen ve kod bilen herkes mutlaka grafik bilmelidir. Ancak her grafiker web sayfası kodlayamaz sadece photoshop'da çizer ki yeterli deneyimi yoksa bu siteler baskı misali bir şeye benzer.
Konu için teşekkürler, tartışmanın devamını dilerim. Sert konuştuysam kusura bakmayın