Ben bir iş başvurusu yaparken;
- iş ilanı için verdikleri metine bakarım önce, ilanların çoğunda daha program isimlerini bile doğru düzgün yazamıyorlar. Bir de, ben sanat yönetmeni düzeyinde tasarımcı arayan ajansların program bilgisi şartı koşmalarını anlamıyorum. Yani, kendine sanat yönetmeni diyorsa, zaten uygulama sorunu olmamalıdır.
- Ajansın lokasyonuna bakıyorum. Genellikle, Levent-Etiler-Maslak-Beyoğlu-Beşiktaş-Nişantaşı gibi yerlerdeki ajansları dikkate alıyorum. Yüksek kira ödeyebiliyorsa, iyi kazanabiliyor demektir.
- Ajansın müşteri portföyüne bakıyorum, ulusal marka var mı diye. Çünkü ulusal marka var ise, yüksek fee'ler ile çalışıyordur, dolayısıyla da yüksek maaş ödeyebilir.
- Bir de, portfolyosuna bakıyorum tabi. Nasıl tasarımlar, onaylanıyor. Tasarımcıyı ne kadar serbest bırakabiliyorlar. Onu görmek adına. Bir de işlerdeki metinlere bakarım, reklam yazarı var mı yoksa, editoryal de tasarımcıya mı ait diye.
- Başvurumu yaptıktan sonra, ajansta art servisten bir yönetici ile görüşürüm. Kreatif direktö vb. Ve sunum için randevu isterim. Randevu günü, ajansa görüşmeye 15 dakika önce giderim. erken ya da geç değil. Sonra en çok güvendiğim 5 işimi (özellikle kampanyaları) sunarım. Brief neydi, nasıl ele aldım, pazarlama stratejisi neydi ve müşteriye nasıl sonuçlar ile geri döndü diye. Sunum ekranında, branding olarak her sayfada adımı yazarım. Sunum çıkışında, beni hatırlamalarını sağlamalıyım çünkü.
Sonra da, 1 hafta beklerim, geri dönüş olmadıysa mutlaka ararım ve durum ile ilgili bilgi edinirim.
Bu arada iş başvurusu yapan arkadaşlara önemli bir uyarı:
Genellikle, iş başvurusu yaparken hep sizin çalışacağınız bir ajansa ihtiyacınız olduğunu belli edersiniz. Ama "bana iş verin" diye ilan mı verdiniz? Yoksa, "bana tasarımcı lazım" diye karşınızdaki mi ilan verdi? Unutmayın, sizin ajansa ihtiyacınız olduğu kadar, onun da size ihtiyacı var. Ve süreci bir pazarlama kampanyası gibi yönetin. Sanki, dünya yıkılmış; başvuru yaptığınız ajans'ın sizden başka bir seçeneği yok gibi. Fakat, adamı ezin demiyorum, aman!