Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Mutluluk Para Getirirmi ?

DeFacto

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
2 Haz 2007
Mesajlar
255
Tepkime puanı
4
MUTLULUK PARA GETİRİR Mİ?

Paranın geçici de olsa insanları mutlu ettiğini biliyoruz. Ama geçici. Acaba mutluluğun para getirdiğini söylemek mümkün müdür? Eğer bu olabiliyorsa, o zaman para yerine mutluluğun peşinden gitmekten söz edebiliriz.

Mutluluğun para getirmesi demek;
iş dünyası söz konusu olduğunda satışın, verimin, karlılığın artması, işten ayrılmaların düşmesi, iş kazalarının ve ölümlerin azalması demek. Yani para demek. Bu ve önümüzdeki birkaç yazıda mutluluğun para, hem de ciddi para getireceğini araştırmalara dayanarak göstermeye çalışacağım. Şimdilik hayal gibi gelse de, kim bilir belki bir zaman sonra mutluluğu arttıracak programlar IK pratiğimize girer bakarsınız.

Daha fazla uzatmadan sorumuzu soralım: Mutluluğu tanımlayabilir miyiz? Aslında soru biraz anlamsız gibi, çünkü kime sorsak bize mutluluğun bir çeşit tanımını yapar ve çoğu zaman da bu tanımlar birbirinden farklı olur.



KEYİFLİ YAŞAM

O zaman soruyu belki şöyle sorabiliriz: Mutluluk araştırılabilir, yani bilimin alanına girebilir mi, yani ölçülebilir mi? Evet bu yapılabilir. Bir yol; araştırdığımız özelliğe, niteliğe, yetkinliğe üst düzeyde sahip insanları bulup ortak yanlarını belirlemektir. Örneğin, satış kadromuzda 500 çalışanımızın içinden en iyi 30 müşteri temsilcisini seçer, satış yaparken hangi yetkinlikleri kullandıklarına bakabiliriz. Çıkan profili modeller ve işe alacağımız müşteri temsilcisi adaylarını bu modele göre seçebiliriz. Depresyonu anlamak için, depresyon geçiren kişilere odaklandığımız gibi.

Mutluluk meselesine de aynı mantıkla yaklaşabiliriz. Örneğin çok mutlu olduğunu ve çok mutsuz olduğunu söyleyen insanları bulur, onların duygularına, düşüncelerine ve davranışlarına bakabilir, birbirlerinden nerelerde ayrıldıklarını görebiliriz. Bu yöntem bize ayrıca mutluluğun yollarını da gösterebilir.


OLUMLU DUYGULAR

O zaman bir sürü araştırmadan çıkan bir sonuçla işe başlayabiliriz: Mutlu olduğunu söyleyen insanların sahip oldukları olumlu yaşantıların sayısı olumsuz yaşantılara göre çok daha fazla. Örneğin; doyum, kıvanç, dinginlik, huzur, iyimserlik, umut, özgüven, orgazm, coşku, neşe, sıcaklık, rahatlık gibi. Bu duygulara sahip kişiler “keyifli bir yaşam” sürdürdüklerini söylüyorlar. Bu yaşantıların sayısı arttığında, süresi uzadığında ve yoğun yaşandığında yaşamdan alınan keyif de artıyor. Peki, bu beceriyi edinmek mümkün mü? Evet mümkün.

KENDİMİZ OLMAK

Olumlu yaşantıların bir çeşidi de doyumlardır. Doyumlar aldığımız zevklerin ya da olumlu duyguların tersine, duygularla ilgili değil, davranışlarımız ve eylemlerimizle ilgilidir: Okumak, dağa tırmanmak, dans etmek, briç oynamak, spor, iş, arkadaşlık gibi. Doyumlar, zamanı algılamamızı engeller, yaptığımız işe kendimizi tümüyle vermemize, bağlanmamıza yol açar.
Mutluluk yalnızca anlık yaşantıların toplamı değildir. Mutlu olduğunu söyleyen insanlar, “kendileri olduklarını, kendilerini gerçekleştirdiklerini” söylüyorlar. Kendimiz olmak, kendimizi gerçekleştirmek; sahip olduğumuz güçlü yanlarımızın, yeteneklerimizin yaşama geçirilmesiyle mümkündür. Yeteneklerimiz bizi doyuma götüren en doğal yoldur.

ANLAMLI YAŞAM

Yaşamın anlamlı kılınması, bizim yaşama bağlanmamıza, kendimizi tümüyle, yoğun bir biçimde bir şeylere odaklamamıza önemli bir katkıda bulunur. Burada anahtar beceri; sahip olduğumuz yetenekleri ve güçlü yanlarımızı belirlemek ve kendimizden, yani aldığımız doyumlardan ve keyiflerden daha büyük, daha anlamlı bir şeyin hizmetine sunmaktır.

Özetleyecek olursak: Araştırmalara baktığımızda, çok mutlu olduğunu söyleyen kişiler, yaşamdan keyif aldıklarını, yaptıkları şeylere kendilerini tümüyle verdiklerini ve yaptıkları şeylerin onlar için anlamlı olduğunu, yani daha büyük bir amaca hizmet ettiğini söylüyorlar.

Bu yazının anlamlı olabilmesi için mutlulukla verim, karlılık, satış, düşük işten ayrılma gibi işyeri performans kriterleri arasında sıcak bir ilişki olduğunu göstermemiz gerekiyor.


Psikolog Emre KONUK
 

Benzer konular

rabitelli

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
8 Eki 2007
Mesajlar
131
Tepkime puanı
1
Web sitesi
www.rabitelli.com
:topic hortlatmaca:


psikoloğun bakış açısı böyle iken; psikiatristler mutluluğu endorfin ve endorfinin reseptörlere bağlanma kapasitesi ile tanımlıyorlar. para ise bembeşke bir kavram, güzel bir araç, bazan da amaç.... kanımca ikisi de birbirini "destekler" nitelikte. hele ikisine aynı anda sahipseniz yarattıkları sinerjinin farkına varmamanız olanaksız...
 
Son düzenleme:

piti

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
23 May 2007
Mesajlar
460
Tepkime puanı
41
Yaş
40
Web sitesi
www.parasal.net
:topic hortlatmaca: 2 :D

genelde hep para mutluluk getirir mi diye duyardım bu da değişik versiyonu :p

mesela ben şimdi mutluyum .. paramı nereden ve nasıl alacağım ? :D
 

the_one

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
17 Şub 2008
Mesajlar
1,864
Tepkime puanı
83
Anlaşılan bu konu kimseye mutluluk getirmemiş. :D
Sürekli hortlayıp duruyor...
 

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
2 Nis 2008
Mesajlar
4,184
Tepkime puanı
132
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
bence mutluluk para getirir... insan iyi hissettiğinde iyi işler çıkarır... işini severek yaparsa iyi işler çıkarır... işini severse mutludur... iyi işler çıkarırsa iyi para kazanma şansı daha yüksektir. mutlu insanlar gülümserler... gülümseyen insanlar çevrelerinde pozitif etki yaratır; bu onların sevilmesine yol açar, çevresinde borç isteyebileceği insan miktarını arttırabileceği varsayılabilir... mutluluk para getirir evet çünkü kanımca mutlu insanların zaten parası var, para parayı çeker gibi bir varsayım da var :)
 
Üst