Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Türkiye'de Fotoğraf Sanatı Tarihçe

N/A3

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
5 Tem 2007
Mesajlar
850
Tepkime puanı
15
Türkiye'de Fotoğraf Sanatı. Cumhuriyet döneminde sanatın her dalında yaşanan yenilikler fotoğrafçılık alanında da etkili olmuştur. Nitekim bu alanda Batı'daki her türlü yeni teknik ülkeye getirilmiş, basında fotoğraf kullanılmaya başlanmıştır. Fotoğraf sanatçısı stüdyodan dışarı çıkarak; ülkenin yaşamını, insanını, doğasını, tarihini görüntülemeye başlamıştır. İlk fotoğraf yarışması 1932'de düzenlenmiştir. Aynı dönemlerde okullara fotoğrafçılık dersleri konulmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk foto muhabirlerinden olan Cemal Işıksel
isiksel01wz4.jpg


Eserlerinden iki örnek:

ataturk01hi7.jpg


ataturk02ay4.jpg



Nurettin Erkılıç

Fotoğraf çalışmalarına 1940’da Fatih Halkevi’nde başladı. 1959’da İstanbul’da ilk fotoğraf kulübünü kurdu. İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Kulübü’nün 6 yıl başkanlığını yaptı. Bir çok fotoğraf sergisine ve yarışmasına katılarak ödüller aldı.


Selahattin Giz,
Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. yılında yaşanan coşkuyu birçok kaynakta ayrıntılarıyla okuyabiliriz. 1954 yılında İstanbul'un en önemli alışveriş merkezlerinden tarihi Kapalıçarşı'da çıkan yangını da... Ya da 1930'lu yıllarda Beyoğlu'ndaki renkli yaşamı... Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ün halka yönelik içten davranışlarını... Yani bir dönemin olağan ve olağan dışı tüm ayrıntılarını... Ama bir fotoğraf karesi, bazen bu bilgilerden daha çok şey verir bize. O döneme ait herhangi bir olay, bir bakışla aklımıza kazınır. Tıpkı Türkiye'nin Cumhuriyet dönemi fotoğrafçılarından Selahattin Giz'in objektifinden yansıyan kareler gibi. Hayatının 50 yılından fazlasını mesleğine adayan ve on yıl önce kaybettiğimiz usta fotoğrafçı, çektiği on binlerce kareyle, Cumhuriyet döneminin geniş bir panoramasını sunuyor bizlere.

selehattinod4.jpg


selehattin03um2.jpg

selehattin01pa0.jpg



ve Limasollu Naci, Şinasi Barutçu, İhsan Erkılıç, Baha Gelenbevi, Cumhuriyet döneminin ilk önemli fotoğrafçılarıdır. Çağdaş Türk fotoğrafçılığında gerçek anlamda sanatsal nitelikteki çalışmaların ilk tohumlarını ise 1950'li yıllarda yetişen sanatçı kuşağı atmıştır. Bu kuşağın en önemli sanatçılarından biri Ara Güler'dir. Yöresel olaylara çağdaş bir bakış açısı ve usta bir yorumla yaklaşan Ara Güler, bu özgün tavrıyla yalnızca yurtiçinde değil, yurtdışında da büyük bir sanatçı olarak kabul görmüştür.
 

mavitayfa

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
30 Tem 2007
Mesajlar
575
Tepkime puanı
11
Ama bir fotoğraf karesi, bazen bu bilgilerden daha çok şey verir bize. O döneme ait herhangi bir olay, bir bakışla aklımıza kazınır.

Fotoğrafın gücü belki de burada gizli - sözlere yansıtılamayanı aktarmak:)
paylaşım için teşekkürler grgphoto:)
 
Üst