Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Forumda Çok iyi grafikerler çok fazla ama iş hayatını bilen yok

tasarim_izmir

🌱Yeni Üye🌱
iş hayatını bilen yok yerine çok az demek daha doğru... gerçekten herşeyin çok farkında, piyasayı çözmüş, grafiker oldğu kadar başarılı birer girişimci ruhu taşıyan kişilerin mesajları var forumda... okumaktan zevk duyduğum... ama malesef çok az...

şimdi diyeceksiniz ki nereden çıktı bu başlık. amacım kimseyi kırmak değil yanlış anlaşımasın. yeni üyeyim ve zaman zaman dolaşıyorum forumdaki konuları. bir şey çok net dikkatimi çekti; herkes iş hayatından dolayısı ile genel olarak hayattan bezmiş durumda. bazı mesaj sahiplerinin ise depresyon tedavisine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. kırıcı olmak için söylemiyorum. sadece gördüğüm bir durum.

genel olarak bu durum, aç insanların piyasadaki fiyatları çok fazla deforme etmesinden kaynaklanıyor. yani herkes, "işlerimizi ayağa düştü, 10 liraya logo tasarımı yapıyorlar. bu ortamda nasıl iş yapacağız" şeklinde serzenişlerde bulunuyor.

aslında yanlışta değil bu durum. ama forumdaki grafiker arkadaşlar öyle büyütmüşler ki bu konuyu mesleği bırakmayı düşündüğünü söyleyen süzlerce mesaj var. hangi işi yapacaksınız peki... bana, yaygın olarak yapılan, tek bir meslek söylermisiniz ki hiç rekabet olmasın, o mesleği yapanların hepsi emeğinin hakkını alsın... yok böyle bir meslek.

günümüzde bütün ekonomik sistemler serbest rekabet kuralına göre işler. ister grafiker olun, ister doktor... mutlaka birileri sizin rakibiniz olacak. düşük fiyata iş yapacak, belden aşağı vuracak sizi kötüleyecek, düşmanlık yapacak, sırf siz almayın diye zararına iş yapacak. piyasanın kuralı bu... bu kural sadece tasarım mesleğinde değil tüm mesleklerde böyle... ve sadece türkiye 'de değil, tüm dünya da böyle...

arkadaşlar bugün hangi mesleği yaparsanız yapın ticareti bileceksiniz. özellikle satış ve pazarlamayı çok iyi bileceksiniz. maaşla bir çalışan olarak kariyer yapsanız bile bunu bileceksiniz. hiçbir şey satmayan kişiler bile, kendisini satar. eşine, dostuna, komşusuna, patronuna, iş arkadaşlarına kendisini satmak zorundadır.

evet piyasada iş ayağa düştü. ancak bu durumu çıkmaz sokak gibi algılayıp tasarımcılığa ya da mesleğe lanet okumak yerine kendi bakış açınızı gözden geçirin. problem sizin olaylara ve piyasaya bakış açınızda. mücadeleye hazır değilseniz, kabuğunuza çekiliyorsanız, çözüm üretmeye çabalamayıp sadece şikayet ediyorsanız ister tasarımcı olun ister başka birşey, kaybetmeye mahkumsunuz.

her malın alıcısı vardır. bir grafiker asla 20 liraya logosunu tasarlatan müşterilere iş yapamaz. bu kadar ucuza iş yaptıranların sadece günümüzde mi ortaya çıktığını sanıyorsunuz. eskilere sorun. benim amcam tabela ressamı. bilgisayarın olmadığı dönemde eliyle ve yağlıboya ile yazardı mesleğini böyle adlandırırdı "tabela ressamı". yani bildiğin grafiker...ona soruyorum. 50 yıl önce de böyle ucuza iş yapanlarda mevcutmuş. ucuza iş yaptıran müşteriler asla tasarımcının müşterisi değildir. bu müşterileri neden kaçan müşteri olarak görüyorsunuz. tasarımcının müşterisi, özgün bir şeyin, sanat eseri niteliğ taşıyan bir şeyin peşindedir ve asla gidip 20 liraya logo tasarlayan birisini muhatap dahi almaz. bugün de böyle 50 sene önce de böyleydi. değişen hiçbirşey yok. yani kısaca müşteri profilinizi iyi analiz edin arkadaşlar. kimlere hitap ediyorsunuz. bu sayede zaten sizin olmayan müşterinin başkasına iş yaptırması nedeniyle, çok değerli moralinizi bozmazsınız. moral bozukluğu, yaratıcılığın en büyük düşmanıdır.

diğer bir konu;
o kızdığımız, elinde çanta ile piyasadan üç kuruşa iş toplayan kişilerle rekabet etmek adına ne yapıyorsunuz. tek yaptığınız "ben grafikerim yerse" demek ise kusura bakmayın ama kimse yemiyor. bugün bir grafiker (maaşla çalışanları kısmen dışarıda bırakıyorum) elinde çanta ile kendi müşteri portföyünü genişletemiyorsa. en azından o adamların yaptığını yapamıyorsa zerre kadar şikayet etmeye hakkı yok. ayıp mı? günah mı? "koskoca grafikerim bana yakışmaz" diye mi düşünüyorsunuz? böyle düşünüyorsanız çok yanlış düşünüyorsunuz. dibe vurmaya mahkumsunuz. satış ve pazarlama her mesleğin en az %50 sidir arkadaşlar. tasarım işinde çok daha fazlasıdır. çünkü ürününüz tamamen görsel bir şey. iyi tanıtılmalı, iyi anlatılmalı...

başarılı tasarımcılara bakın, inceleyin. görüşmeye hazırlık, satış görüşmesi, sunum, satış kapama, portföy geliştirme adına ne kadar profesyonel davranıyorlar. zamanlarının çok büyük bölümünü birebir tasarım faaliyetine ile değil. müşteri ziyaretlerine ile piyasaya harcıyorlar. akşam yemeğini rakipleri ile yiyorlar, neler yapıyorlar takip ediyorlar. sırf kahve içmek için müşterilerine uğruyorlar. ilişki geliştiriyorlar.

bu konularda detaya girilmeye kalkılırsa kitap yazılır. hatta yazılmış bile. herkese şiddetle öneriyorum şu kitabı..
"michael e. gerber - girişimcilik tutkusu"
kendini çıkmazda hisseden tasarımcıların ufkunu açacaktır. nerelerde yanlış yaptığınızı ve ne gibi çıkış noktaları olduğunu göreceksiniz.

fazla uzatmadan son bir şey söyleyeyim; tasarımcılık dünyanın en güzel mesleklerinden birisidir. mesleğe lanetler okumaktansa sadece bir kez kendinizi değerlendirin. belki de hata tasarımcılık mesleğinde değil, sizin kişiliğinizde ya da bakış açınızdadir. kim bilir.

bazı noktalar biraz sert oldu, özür dilerim. amacım kimseyi kırmak değil, tam tersine yardımcı olmaktır.

saygılar

Son düzenleme:

Benzer konular

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
günümüzde bütün ekonomik sistemler serbest rekabet kuralına göre işler. ister grafiker olun, ister doktor... mutlaka birileri sizin rakibiniz olacak. düşük fiyata iş yapacak, belden aşağı vuracak sizi kötüleyecek, düşmanlık yapacak, sırf siz almayın diye zararına iş yapacak. piyasanın kuralı bu... bu kural sadece tasarım mesleğinde değil tüm mesleklerde böyle... ve sadece türkiye 'de değil, tüm dünya da böyle...

İşte yakınlarda yaşanan ibretlik bir hadise:

https://selimtuncer.blogspot.com/2007/08/ziraat-treni-tartmalarna-en-son-nokta.html

https://www.marketingturkiye.com/yeni/Soylesiler/Soylesi_Detay.aspx?id=87

Son düzenleme:

sagat

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
herkes bu konuda ortak bir noktada buluşuyor müşteri pörtföyünü geliştirme
bu konu altında ustalarımıza soruyoruz siz bu gibi hallerde kaldığınızda nasıl bir çıkış yolu buldunuz ne yaptınız ufak hayat hikayeleri ile bu konu genişletilirse bence herkese çok yararı olacaktır

ayşegüll1

🏅Acemi Tasarımcı🏅
güzel bir yazı olmuş insanı kamçılıyo ve kendini değerlendirmeye itiyo bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler...

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Çok teşekkürler, bir çok cümleye doğru söylüyor dedim... yalnız 50 Lira'ya logo çizenle rekabet olmaz zaten... Rekabet işin kalitesiyle ilgilidir... Fiyat konusuyla ilgili rekabetin adı... başka bir şey onun adı... ben telaffuz etmeyeyim kurallara aykırı:D

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
iş hayatını bilen yok yerine çok az demek daha doğru... gerçekten herşeyin çok farkında, piyasayı çözmüş, grafiker oldğu kadar başarılı birer girişimci ruhu taşıyan kişilerin mesajları var forumda... okumaktan zevk duyduğum... ama malesef çok az...

...

saygılar

Yazdığınızın neredeyse hepsine katılıyorum fakat anlayamadığım nokta; konu ülkedeki ekonomik durumi eğitim seviyesi ve genel bir sorun olsa da "forum" diye cümleye başlamanıza anlam veremedim.

Bu konuyu biraz daha açarak yazarsanız kafamdaki soru işaretinden kurtulmuş olacağım.

Saygılarımla...

tasarim_izmir

🌱Yeni Üye🌱
yalnız 50 Lira'ya logo çizenle rekabet olmaz zaten... Rekabet işin kalitesiyle ilgilidir... Fiyat konusuyla ilgili rekabetin adı... başka bir şey onun adı... ben telaffuz etmeyeyim kurallara aykırı:D
aslında gerçeği inkar etmemek lazım. yani böyle bir rekabet var. yani fiyat rekabeti yapanlar gerçekten birbirini yiyor piyasada. kan gövdeyi götürüyor. ama burada anlamamız gereken şu; tasarımcılar bu rekabetin içinde değildir. tasarımcı kendisini 50 liraya logonun yapıldığı saçmasapan rekabetin olduğu bu piyasanın içinde görmeye başlayınca iş çıkmaza giriyor. 50 liraya logo yapanla, tasarımcının verdiği hizmet arasında isim benzerliğinden başka hiçbir benzerlik yok. sadece fiyat odaklı müşterilerin bunu anlaması mümkün değil. dolayısı ile sadece fiyat odaklı müşterilere tasarımcının satış yapması mümkün değil. onlar tasarımcının müşterisi değil. ama tasarımcının müşterisi de onların müşterisi değil.

müşteri pörtföyünü geliştirme
bu konu altında ustalarımıza soruyoruz siz bu gibi hallerde kaldığınızda nasıl bir çıkış yolu buldunuz ne yaptınız ufak hayat hikayeleri ile bu konu genişletilirse bence herkese çok yararı olacaktır
inanın bunun bir formülü yok bence. bu konuyu çok iyi bildiğini söyleyen de yanlış yapmış olur. söylenebilecek tek şey sürekli çıkış yolları aramak. sorunlar kaşısında geriye çekilmek yerine, mücadele etmek. bu söylediğim çok genel geçer bir kavram gibi görünüyor ancak öyle değil. uygulayıcı olursanız hemen sonuç alırsınız.

fikir üretmek gerekiyor. nasıl daha fazla müşteriyle tanışırım? nasıl daha fazla müşteriye iş yaparım? bu sorulara yaratıcı cevaplar bulmaya çalışmak gerekiyor. yaratıcılık, tasarımcının asıl işi. bu konuda fazla zorlanmasa gerek. yeter ki istesin. değil mi?

bunun dışında somut örneklerden bahsetmek zor. anlık olarak her an portföy geliştirme üzerine çalışıyoruz. aslına bakarsanız mesaimin çok büyük bölümü bu gibi sorunlara ayırmak zorunda kalıyorum. kendimce çıkış yolları arıyorum. kimilerinde çıkış yolu buluyorum kimilerinde olmadı bir dahaki sefere diyorum.

bir de gerçekten çok deli bir rekabet var. portföy geliştirme vs gibi konularda detaya girip rakiperimin ekmeğine yağ sürmek istemem. sonuçta atla deve değil. ufak tefek şeyler ama çaba gerektiriyor. sadece dediğim gibi mücadele şevkinizin olması gerekiyor.

rekabet konusuna gelince ben yeri gelince (özellikle benim müşterime sırf ben satış yapmayayım diye düşük fiyat veren ya da başka türlü bel altı hamleler yapanlara karşı) hiç acımıyorum. misliyle karşılık veriyorum. bel altı hamlelere cidden çok acı karşılıklar veriyorum. asla ilk hamleyi yapan olmam. dürüst çalışanlara büyük saygı duyarım. piyasayı bozanlara karşı çok sert davranıyorum. yani rekabetin bir de bu yönü var. yıldırıcı olabiliyor. ama mücadele etmek gerekiyor. fiyat rekabetini kastetmiyorum ama. rekabet bel altına taşındığı andan itibaren elinizde bir sürü enstürman geçiyor. kullanmaktan çekinmemek lazım. bir örnek vermem gerekirse; sırf siz satış yapmayın diye sizin fiyatınızın 10 da 1 ine iş yapan birisi, çalıntı iş yapıyor olabilir (ki öyledir büyük ihtimalle) lisans ile ilgili sorunları vardır. kopyalama yapıyordur. bu gibi durumlarda karşınızdakini ifşa etmek, hatta yasal yollara başvurmak söylenebilir.

sevgili VolkanTEKiN, forum diye cümleye başlamamın özel bir nedeni yok. kasıtlı olarak öyle yapmadım. ama sanırım, demotivasyon, forumda neredeyse elle tutulur hale gelecek kadar somutlaştığı için gayri ihtiyari yazmışım demekki. ama dediğinizi gibi durum geneldir. hatta bırakın forumu, sadece tasarım mesleğine de has değil... türkiye de genel olarak bir yılmışlık var. ama beni diğer sektörlerden daha çok içinde bulunduğum tasarım sektörü ilgilendiriyor.

volkan bey şimdi bir de şöyle bir durm var. ben bu yazıyı birilerini yaralamak için yazmadım. tam tersine ayşegül hanımın dediği gibi biraz motive edici olabilirmiyim kaygısı ile yazdım. yanlış anlaşılmamış olmak çok güzel. forum kelimesini kullanarak herhangi bir ithamda bulunmak değil amacım. eğer öyle anlaşılırsam üzülürüm gerçekten. burada bir forumda yazıdığımız için kullanılmış bir kelime. herhangi bir özel nedeni yok.

Son düzenleme:

konsantre

🏅Acemi Tasarımcı🏅
iyi bir tasarımcının en büyük pazarlamacısı kötü tasarımcılardır. Kötüler olmasa iyilerin kıymeti anlaşılmaz. Ucuz ve teknik bilgiden yoksun grafikerlerin daha da çoğalması taraftarıyım. Bu hafta 11 tane şampuan tasarımı yaptım, yeni üretilecek saç bakım yağı kutusu tasarımını başkasına vermişler "çünkü benden daha ucuz" ellerine gelen çalışmayı bana mail attılar, Altında da özüre benzeyen bir rica vardı. Yenisini yapıp az önce yolladım. Bu konuyla ilgili de onlara tek kelime etmeyeceğim. İş de ortada fiyatlarda, kime isterse ona yaptırsın :)

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
rekabet bel altına taşındığı andan itibaren elinizde bir sürü enstürman geçiyor. kullanmaktan çekinmemek lazım. bir örnek vermem gerekirse; sırf siz satış yapmayın diye sizin fiyatınızın 10 da 1 ine iş yapan birisi, çalıntı iş yapıyor olabilir (ki öyledir büyük ihtimalle) lisans ile ilgili sorunları vardır. kopyalama yapıyordur. bu gibi durumlarda karşınızdakini ifşa etmek, hatta yasal yollara başvurmak söylenebilir.

Evet, aynen böyle:

https://www.grafikerler.net/lisansli-karakterler-t98190.html

graphicturk

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.graphicturk.com
bir logoyu 750 tl den başlatıyorum oda tescillemeyecekse tescilleyecekse 2500 tl ye kadar çıkıyor uğraşmama bağlı 3 mt x 60 cm düz tabelayı 300 tl ye takıyorum bir başkası 100 tl ye logo çiziyor 80 tl ye tabela takıyor bu 100 tl ye logo çizen firmada 2 saatte yaklaşık 200 tane logo çıkartıyor bu burada tanınmış bir ajans ajans da bunu yapıyorsa çalıntı logo ile büyük firmayım diye geziyorsa ortada bu işi hakkı ile yapanlar ne yiyecek işte böyle ajansım havasında gezen birkaç firmadan dolayı tüm sektörün adı kirleniyor ben bu işi 25 senedir yapıyorum biz kalemle çizerken kimse yoktu doğru dürüst bu işi yapan sayılı idi bilgisayar çıkınca babsından para alıp dükkan açan birinin yanında 6 ay çalışan tabelacıyım grafikerim diye ortaya çıktı ve son durum bu maalesef ortalık reklamcıdan grafikerden geçilmez oldu kaç kişi espas nedir biliyor forumda acaba bir sorsak kaç kişi doğru cevap verir merak ediyorum?.............

konsantre

🏅Acemi Tasarımcı🏅
kaç kişi espas nedir biliyor forumda acaba bir sorsak kaç kişi doğru cevap verir merak ediyorum?.............

Puntonun, espasın, katratın, letrasetin ne olduğunu bilen kaç kişi kaldı ki? :) Yavru klişeye giderken Cağaloğlu yokuşunda içtiğim limonatayı, Yazıları yanlış çekmeceye dağıtınca işittiğim azarları, 3 renk anavatan partisi kartviziti basarken el pedalında ağrıyan kolumu ben çok iyi hatırlıyorum...

tasarim_izmir

🌱Yeni Üye🌱
2500 tl ye kadar çıkıyor uğraşmama bağlı

şimdi burada çok ilginç bir şey var;
bu belirttiğiniz fiyat normalde olması gereken fiyat. ama logoyu gerçekten hiçbir yerden alıntı yapmadan, firmanın tam üzerine göre kesip biçip cuk oturttuğunuz zaman. tamamen özgün bir logo yaptığınız zaman... piyasada bu fiyatları çekip, ama yine de sağdan soldan esinlenen insanlar mevcut ben buna da karşıyım. bu fiyat olması gereken fiyat olmasına rağmen, bu yukarıdaki hizmeti vermeyecekseniz soygun yapıyorsunuz. bunun gibi kişiler de çok zarar veriyor müşteriye... yani kişinin fiyatlarına bakıyorsunuz gerçekten olması gereken fiyatlar ama işlerine bakıyorsunuz, 50 liraya logo yapanınkinden bir farkı yok. (yani siz derken sizi kastetmiyorum, yanlış anlaşılmasın) bu kişiler, müşterilere ve piyasaya, 50 lira logo yapandan çok daha büyük zarar veriyor. çünkü müşterinin güvenini, bu hizmeti verenlere karşı inanılmaz derecede sarsıyor. işin bir de bu yönü var.

yani bir takım kişiler, bizlerin hep söylediği, "ucuz fiyat = kalitesiz iş" denklemini çözmüş ve çok zekice bir oyun oynuyor.

söylemek istediğim şu; fiyat telafuz ederken, arkasını iyi doldurmak gerekiyor. rakiplerin işlerini iyi takip etmek gerekiyor. 2500 lira alıp, bilmem kimin logosunu kopyalayan kişileri ifşa etmek gerekiyor.

bir de müşteriye şunu çok güzel mesajlarla anlatmak gerekiyor; tasarım, photoshop u vs yi açıp çizim yapmak değildir. bunu artık herkes yapıyor. tasarım; bir fikri, birden fazla fikri aynı anda, mesajları, firma imajını görselleştirmektir. bu gerçekten çok zordur. inanılmaz yaratıcılık ve kafa patlatmak gerekir. yaparsınız olmaz, çizersiniz olmaz, karalarsınız olmaz, öyle yaparsınız olmaz bir türlü içinize sinmez. uğraşırsınız uğraşırsınız sonunda tam istediğiniz gibi olur. yüzlerce sayfaya sığdırılan bir fikri tek bir tasarıma sığdırırsınız.

bitti mi? hayır;

örneğin benim gibi web tasarımcısı iseniz, kağıt üzerinde karaladıklarınızı ve karalanmamış havada uçuşan bu fiklrlerinizi işinize aktarmak için sadece adobe ürünlerini bilmek yetmez. çok iyi programlama bilmelisiniz. tasarım ile arka tarafta çalışan algoritmayı çok iyi entegre etmelisiniz. bir sürü teknolojiyi aynı anda kullanabilmelisiniz. hedef müşteri kitlesinin tavır ve beklentilerine göre davranabilen internaktif bir tasarım yapmalısınız. vs vs.

ben müşterilerime açıkça şunu söylemekten çekinmem. görüştüğünüz tasarımcılardan, görüşme esnasında bunu isteyin; "istediğinizi tam olarak anlatın ve hemen orada birşeyler karalamasını, ya da yaratıcı fikirlerini hemen orada anlatmasını isteyin. eğer gerçekten tasarımcı ise, doğaçlama yaptığı şeyler ya da sunduğu fikirler bile sizi bir nebze olsun tatmin edecektir. o anda görüşme esnasında kalem oynatamayan, ya da herkesin söyledğinden farklı şeyleri yoksa o kişi tasarımcı değildir. fiyat teklifi bile istemenize gerek yok. "

özet olarak, fiyat konusunda, rakiplerin ayak oyunlarını çok iyi okumak gerekiyor. düşük fiyatla mücadele etmek nispeten kolay ama işin değişik boyutları ile karşılaşılıyor hep.

kendimizi yüksek fiyatımız ile sunmak ya da yüksek fiyatımızın bize ayrıcalık verdiğini düşünmek büyük hata. müşteriyi de buna alıştırmış oluruz çünkü... müşteri her zaman yüksek fiyatın, kaliteli iş anlama geleceğini sanmamalı. müşteriyi buna inanır hale getirirseniz, o zaman, o 50 liraya iş yapan kişi üzerindeki kot pantolonunu çıkarıp takım elbisesini giyip kravatını takıyor, saçlarını jöleliyor, ve fiyat olarak sizinle aynı ligde oynamaya kalkıyor. eğer sunum yapmayı da iyi biliyorsa büyük oranda başarılı oluyor. kendi kazdığımız kuyuya kendimiz düşüyoruz. işte asıl kaygılanmaya başlamamız gereken zaman budur. çünkü bu kez gerçekten bizim olan müşterileri almaya başlıyor. üstelik kandırarak. ucuza iş yaparken sizin müşterinizin kapısından bile giremiyor ama böyle yaparak direkt sizin müşterilerinize giriyor. bu durum, ucuza iş yapandan çok daha ciddi bir durum. malesef piyada "xxx ajans" gibi büyülü isimler ile karşımıza çıkan ama arkası yukarıda anlattığım gibi olan firma tahmin edebileceğimizden bile çok fazla.

müşteri, kaliteli işin ne oldğunu ve nasıl üretildiğini bilmeli, bilmiyorsa anladığından emin olana kadar anlatılmalı. bu olmadan fiyat verilmemeli.

Son düzenleme:

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Amerika’daki iş dünyası hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Sizi ilk başta şaşırtan pek çok şey yaşamış olmalısınız. Örneğin, bilirsiniz, burada bir toplantı için buluşma saati belirlenir ama bitiş saati pek belirlenmez; “ne zaman biterse o zaman biter” şeklindedir daha çok.

Amerika’yı çok gözünüzde büyütmeyin. Burada da aynı şeyler oluyor. Her ülkede amatör/profesyonel yaklaşımlar vardır. Siz bu ikilemin neresindesiniz ona bakar. Birisinin bu işe el koyup toplantıyı bitirmesi gerekiyorsa ya da verimli ilerlemesini sağlaması gerekiyorsa bu neden siz olmayasınız? Size anlatabileceğim Amerika’yı farklılaştıran en ilginç hikayelerden birisi başıma NY’da geldi. İşlerimden oluşan bir portfolyo ile iş bulan “kafa avcısı” ajanslardan birisine başvurmuştum.

Bunlar sizi işe yerleştirerek işvereninizden komisyon alan büyük tasarım yeteneklerini pazarlayan şirketler. Başvurum sırasında bana uzmanlığımı sordular. Ben iyi kurumsal kimlik yaptığımı, iyi afiş yaptığımı (bienallerde ülkemi temsil ettiğimi), iyi bir illüstratör olduğumu, iyi ambalaj tasarımı yaptığımı, iyi kitap kapağı yaptığımı söylediğimde sözümü kesip bunun mümkün olamayacağını, bana iş bulamayacaklarını söylediler. Amerika, alanında uzmanlaşmanın çok önemli olduğu bir ülke...Müşterinin anlayışsızlığından şikayet yerine anlamaya çalışmalarını öğütlerim. Beğendikleri bir tasarıma bakıp ellerine gelen ilk işe onun gibi bir şey yapmamalarını öğütlerim.

https://www.photoshopmagazin.com/dergi/2009/03/emrah_yucel_calisiyor.html

graphicturk

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.graphicturk.com
şimdi burada çok ilginç bir şey var;
bu belirttiğiniz fiyat normalde olması gereken fiyat. ama logoyu gerçekten hiçbir yerden alıntı yapmadan, firmanın tam üzerine göre kesip biçip cuk oturttuğunuz zaman. tamamen özgün bir logo yaptığınız zaman... piyasada bu fiyatları çekip, ama yine de sağdan soldan esinlenen insanlar mevcut ben buna da karşıyım. bu fiyat olması gereken fiyat olmasına rağmen, bu yukarıdaki hizmeti vermeyecekseniz soygun yapıyorsunuz. bunun gibi kişiler de çok zarar veriyor müşteriye... yani kişinin fiyatlarına bakıyorsunuz gerçekten olması gereken fiyatlar ama işlerine bakıyorsunuz, 50 liraya logo yapanınkinden bir farkı yok. (yani siz derken sizi kastetmiyorum, yanlış anlaşılmasın) bu kişiler, müşterilere ve piyasaya, 50 lira logo yapandan çok daha büyük zarar veriyor. çünkü müşterinin güvenini, bu hizmeti verenlere karşı inanılmaz derecede sarsıyor. işin bir de bu yönü var.

yani bir takım kişiler, bizlerin hep söylediği, "ucuz fiyat = kalitesiz iş" denklemini çözmüş ve çok zekice bir oyun oynuyor.

söylemek istediğim şu; fiyat telafuz ederken, arkasını iyi doldurmak gerekiyor. rakiplerin işlerini iyi takip etmek gerekiyor. 2500 lira alıp, bilmem kimin logosunu kopyalayan kişileri ifşa etmek gerekiyor.

bir de müşteriye şunu çok güzel mesajlarla anlatmak gerekiyor; tasarım, photoshop u vs yi açıp çizim yapmak değildir. bunu artık herkes yapıyor. tasarım; bir fikri, birden fazla fikri aynı anda, mesajları, firma imajını görselleştirmektir. bu gerçekten çok zordur. inanılmaz yaratıcılık ve kafa patlatmak gerekir. yaparsınız olmaz, çizersiniz olmaz, karalarsınız olmaz, öyle yaparsınız olmaz bir türlü içinize sinmez. uğraşırsınız uğraşırsınız sonunda tam istediğiniz gibi olur. yüzlerce sayfaya sığdırılan bir fikri tek bir tasarıma sığdırırsınız.

ben müşterilerime açıkça şunu söylemekten çekinmem. görüştüğünüz tasarımcılardan, görüşme esnasında bunu isteyin; "istediğinizi tam olarak anlatın ve hemen orada birşeyler karalamasını, ya da yaratıcı fikirlerini hemen orada anlatmasını isteyin. eğer gerçekten tasarımcı ise, doğaçlama yaptığı şeyler ya da sunduğu fikirler bile sizi bir nebze olsun tatmin edecektir. o anda görüşme esnasında kalem oynatamayan, ya da herkesin söyledğinden farklı şeyleri yoksa o kişi tasarımcı değildir. fiyat teklifi bile istemenize gerek yok. "

özet olarak, fiyat konusunda, rakiplerin ayak oyunlarını çok iyi okumak gerekiyor. düşük fiyatla mücadele etmek nispeten kolay ama işin değişik boyutları ile karşılaşılıyor hep.

kendimizi yüksek fiyatımız ile sunmak ya da yüksek fiyatımızın bize ayrıcalık verdiğini düşünmek büyük hata. müşteriyi de buna alıştırmış oluruz çünkü... müşteri her zaman yüksek fiyatın, kaliteli iş anlama geleceğini sanmamalı. müşteriyi buna inanır hale getirirseniz, o zaman, o 50 liraya iş yapan kişi üzerindeki kot pantolonunu çıkarıp takım elbisesini giyip kravatını takıyor, saçlarını jöleliyor, ve fiyat olarak sizinle aynı ligde oynamaya kalkıyor. eğer sunum yapmayı da iyi biliyorsa büyük oranda başarılı oluyor. kendi kazdığımız kuyuya kendimiz düşüyoruz. işte asıl kaygılanmaya başlamamız gereken zaman budur. çünkü bu kez gerçekten bizim olan müşterileri almaya başlıyor. üstelik kandırarak. ucuza iş yaparken sizin müşterinizin kapısından bile giremiyor ama böyle yaparak direkt sizin müşterilerinize giriyor. bu durum, ucuza iş yapandan çok daha ciddi bir durum.

müşteri, kaliteli işin ne oldğunu ve nasıl üretildiğini bilmeli, bilmiyorsa anladığından emin olana kadar anlatılmalı. bu olmadan fiyat verilmemeli.
profesyonellik bilinmiyor ya profesyonelce iş yapılmıyor ben işimin fiyatını veririm işimi profesyonel yaparım logomu kağıda karalarım 1 günde düşündüğüm olur 3 günde 1 saatte on dakikada o o anki ruh halime bağlı bugüne kadar profesyonel tasarladığım logo sayılıdır ve sayılı firmalardır isteyen gelir bana yaptırır isteyen gider ucuz yaptırır kimseye işimi ucuza satmam ben ne amatörüm nede bu işi 6 ayda yapıpta piyasaya çıkan ordan buradan çalıntı logolarla iş yapanlardan değilim profesyonel çalışırım malzemenin çinine elimi sürmem müşterimde memundur bende memnunumdur ben 13 sene önce yazdığım yazıyı hala sağlam görebiliyorsam bu bana mutluluk verir ucuz iş yapan çabuk kaybolur kendinide batırır piyasayıda bozar bugüne kadar çok örneklerinide gördüm ve görmeye devam ediyorum ve edeceğim şu anda eskişehirde işi bilmeyipte dükkan açan ajans açan bir sürü firma var becerebildiği iş olunca kendi yapıyor beceremediği iş olunca kemal abi bize bir yardım ediver diyen çok ajans ve reklamcı sayabilirim iş ucuzlukla rekabetle olmaz iş profesyonellik+kalite ilkesi ile olur isteyen istediği fiyata işini yapar benim müşterim sayılıdır zaten müşteri çok biliyorsa o benim müşterim olamaz hele para bende herşey benim istediğim gibi olur diyen müşteri ile hiç işim olmaz benim az iş yaparım öz iş yaparım amerikayada iş yolladım belçikaya da fransayada çinede almanyayada iş profesyonel çalışıp müşteriyi memnun etmekte o zaman müşteri zaten işin kıymetini anlıyor birkaç ucuz iş yapana gidince asıl işin nereden nasıl çıktığını anlıyor

Son düzenleme:

graphicturk

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.graphicturk.com
profesyonellik bilinmiyor ya profesyonelce iş yapılmıyor ben işimin fiyatını veririm işimi profesyonel yaparım logomu kağıda karalarım 1 günde düşündüğüm olur 3 günde 1 saatte on dakikada o o anki ruh halime bağlı bugüne kadar profesyonel tasarladığım logo sayılıdır ve sayılı firmalardır isteyen gelir bana yaptırır isteyen gider ucuz yaptırır kimseye işimi ucuza satmam ben ne amatörüm nede bu işi 6 ayda yapıpta piyasaya çıkan ordan buradan çalıntı logolarla iş yapanlardan değilim profesyonel çalışırım malzemenin çinine elimi sürmem müşterimde memundur bende memnunumdur ben 13 sene önce yazdığım yazıyı hala sağlam görebiliyorsam bu bana mutluluk verir ucuz iş yapan çabuk kaybolur kendinide batırır piyasayıda bozar bugüne kadar çok örneklerinide gördüm ve görmeye devam ediyorum ve edeceğim şu anda eskişehirde işi bilmeyipte dükkan açan ajans açan bir sürü firma var becerebildiği iş olunca kendi yapıyor beceremediği iş olunca yardım ediver diyen çok ajans ve reklamcı sayabilirim iş ucuzlukla rekabetle olmaz iş profesyonellik+kalite ilkesi ile olur isteyen istediği fiyata işini yapar benim müşterim sayılıdır zaten az iş yaparım öz iş yaparım ne müşterim üzülür ne ben üzülürüm değilmi profesyonellik nedir ucuz iş yapıp müşteri kapmakmı kaliteli iş yapıp müşteriyi memnun etmekmi bugün bir eti nasıl eti oldu profesyonellik kalite müşteri memnuniyeti ufacık bir hata için bir gecede çıkan 100 kamyon malı geri çekip imha eden bir firmadır bu firma profesyonellik budur

tasarim_izmir

🌱Yeni Üye🌱
sevgili graphicturk,
beni yanlış anlamayın lütfen. ben sizi kastetmedim. laf lafı açıyor. konuşuyoruz. "siz" kelimesini kullanırken sizi kastetmedim. kastettiğim, ötekiler yani sezenişte bulunulan kişi ya da firmalardır...

ayrıca söylediklerinize tamamen katılıyorum. zaten ben de ucuz iş yapılmamalı diyorum. ama bu konuyu biraz daha açarak detaya iniyorum. farklı boyutlara dikkat çekmek istiyorum. ama lafı çok geveleyip vermek istediğim mesajı bulanıklaştırdım sanırım. bir dahaki sefere daha kısa ve öz yazmaya gayret ederim.

yanlış anlaşıldı isem kusura bakmayın. farkında olmadan böyle bir şey oldu ise hemen ikaz edin lütfen gerekli düzeltmeyi yapayım.

graphicturk

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.graphicturk.com
sevgili graphicturk,
beni yanlış anlamayın lütfen. ben sizi kastetmedim. laf lafı açıyor. konuşuyoruz. "siz" kelimesini kullanırken sizi kastetmedim. kastettiğim, ötekiler yani sezenişte bulunulan kişi ya da firmalardır...

ayrıca söylediklerinize tamamen katılıyorum. zaten ben de ucuz iş yapılmamalı diyorum. ama bu konuyu biraz daha açarak detaya iniyorum. farklı boyutlara dikkat çekmek istiyorum. ama lafı çok geveleyip vermek istediğim mesajı bulanıklaştırdım sanırım. bir dahaki sefere daha kısa ve öz yazmaya gayret ederim.

yanlış anlaşıldı isem kusura bakmayın. farkında olmadan böyle bir şey oldu ise hemen ikaz edin lütfen gerekli düzeltmeyi yapayım.

yanlış anlaşılma olmadı bugün piyasada bu fiyatlarla ben hala iş yapıyorsam ne kaliteden nede profesyonellikten ödün vermememden kaynaklanıyor bilmem anlatabiliyormuyum ve bütün gençlerede bunu tavsiye ederim ilk önce kalite-müşteriye verilen söz ve profesyonel çalışma bu şekilde piyasada tutunursan müşterin seni 15 sene sonrada buluyor merak etme işini profesyonel yapan her zaman kazanır sen ajans açıp ona buna gidip iş yaptırıpta parasını ödemiyorsan bir noktaya kadar iş yaparsın müşterinde diyorsa şu işi başkası on liraya yapıyor diye anlatırsın müşterinin anlayacağı şekilde zaten işi kaliteli istiyorsa kaliteli müşteridir başkasına gitmez

tasarim_izmir

🌱Yeni Üye🌱
bugün bir eti nasıl eti oldu profesyonellik kalite müşteri memnuniyeti ufacık bir hata için bir gecede çıkan 100 kamyon malı geri çekip imha eden bir firmadır bu firma profesyonellik budur

milyonlarca dolarlık bütçeden birkaç yüzbin dolar ayırıp, hiçbir sorunu olmayan 100 kamyon malı bir gecede geri çekip, bunu satış ve pazarlama, reklam giderine yazan. sonra da satış ekibine gidin bunu piyasada profesyonellik diye anlatın diyen firmalara dikkat etmek lazım.

yani yukarıdaki yazımda göstermelik profesyonellere dikkat edip onları sizin taşınızla vurmaması için açık göz davranmak gerektiğine dikat çekmek istedim.

elbette ucuza iş yapılmamalı. ama pahalı iş kalitelidir imajını çizersek, bu imajla başkası gelip bizi vurur. madem pahalı iş kalitelidir, bende açtım ajansımı fiyatlarım da pahalı buyrun... müşteri işin ne kadar özgün ya da ne kadar emek harcandığını siz anlatmazsanız kolay kolay anlayamaz. anlayacak olsa zaten oturur kendisi yapar. bunu anlatmak lazım.

ama dediğim gibi çok gevelediğim için mesaj arada kaynadı.

graphicturk

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.graphicturk.com
milyonlarca dolarlık bütçeden birkaç yüzbin dolar ayırıp, hiçbir sorunu olmayan 100 kamyon malı bir gecede geri çekip, bunu satış ve pazarlama, reklam giderine yazan. sonra da satış ekibine gidin bunu piyasada profesyonellik diye anlatın diyen firmalara dikkat etmek lazım.

yani yukarıdaki yazımda göstermelik profesyonellere dikkat edip onları sizin taşınızla vurmaması için açık göz davranmak gerektiğine dikat çekmek istedim.

elbette ucuza iş yapılmamalı. ama pahalı iş kalitelidir imajını çizersek, bu imajla başkası gelip bizi vurur. madem pahalı iş kalitelidir, bende açtım ajansımı fiyatlarım da pahalı buyrun... müşteri işin ne kadar özgün ya da ne kadar emek harcandığını siz anlatmazsanız kolay kolay anlayamaz. anlayacak olsa zaten oturur kendisi yapar. bunu anlatmak lazım.

ama dediğim gibi çok gevelediğim için mesaj arada kaynadı.

ah bu sefer yanlış anladın bu etinin piyasada anlattığı bir olay değil ben bir çalışanından duydum kaldıki eti firması böyle bi şeyi kesinlikle anlatmaz işi profesyonel yapanla profesyonelcik yapan arasındaki farkı müşteri zaten anlar merak etme her zaman dediğim gibi kaliteli malzeme kaliteli iş öbür adam pahalıda yapsa zaten senin kullandığın malzemeyi kullanmıyor yada anlattığım gibi 2 saat içinde 100-200 logo çıkartıveriyor bestbranddan alıpta buysa profesyonellik ben hala çırağım